Περιβάλλον

Πλανήτης Ερμής: Οι επιστήμονες ίσως έχουν βρει δύο μετεωρίτες του στη Σαχάρα

Ο πλανήτης Ερμής παραμένει σχετικά «άγνωστος» για τους επιστήμονες τόσο για τη γεωλογία όσο και για τη σύνθεσή του.
Πλανήτης Ερμής Μετεωρίτης
CNN | Jared Collins

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο πλανήτης Ερμής ίσως είναι η «πηγή προέλευσης» δύο μετεωριτών, που βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα το 2023. Εάν αυτό όντως επιβεβαιωθεί, τότε θα καθιστούσε τα πρώτα αναγνωρισμένα θραύσματα του πιο κοντινού πλανήτη στον Ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο πλανήτης Ερμής είναι ο λιγότερο μελετημένος και πιο μυστηριώδης από τους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού συστήματος, γιατί βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο επομένως η εξερεύνησή του είναι δύσκολη ακόμη και για τους ανιχνευτές. Μόνο δύο μη επανδρωμένα διαστημόπλοια τον έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα – το «Mariner 10», που εκτοξεύτηκε το 1973, και το «Messenger», που εκτοξεύτηκε το 2004. Ένα τρίτο, το «BepiColombo», βρίσκεται καθ’ οδόν και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη στα τέλη του 2026.

Ως εκ τούτου, ο πλανήτης Ερμής παραμένει σχετικά «άγνωστος» για τους επιστήμονες τόσο για τη γεωλογία όσο και για τη σύνθεσή του και δεν έχουν καταφέρει ποτέ να μελετήσουν ένα κομμάτι του πλανήτη ,που προσγειώθηκε στη Γη ως μετεωρίτης. Αντίθετα, υπάρχουν περισσότερα από 1.100 γνωστά δείγματα από τη Σελήνη και τον Άρη στη βάση δεδομένων της Meteoritical Society, μιας οργάνωσης που καταγράφει όλους τους γνωστούς μετεωρίτες.

Ο πλανήτης Ερμής και οι μετεωρίτες στη Σαχάρα

«Με βάση την ποσότητα των σεληνιακών και αρειανών μετεωριτών, θα έπρεπε να έχουμε περίπου 10 μετεωρίτες του Ερμή, σύμφωνα με τη δυναμική μοντελοποίηση», δήλωσε ο Μπεν Ράιντερ-Στόουκς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στους αχονδρίτες μετεωρίτες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης για τους μετεωρίτες της Σαχάρας, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Icarus.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ωστόσο, ο Ερμής είναι πολύ πιο κοντά στον Ήλιο, οπότε οτιδήποτε εκτοξεύεται από τον Ερμή, πρέπει επίσης να ξεφύγει από τη βαρύτητα του Ήλιου για να φτάσει σε εμάς. Είναι δυναμικά εφικτό, απλώς είναι πολύ πιο δύσκολο. Κανείς δεν έχει ταυτοποιήσει με σιγουριά έναν μετεωρίτη από τον Ερμή μέχρι στιγμής».

Βέβαια, αν επιβεβαιωθεί ότι οι δύο μετεωρίτες που βρέθηκαν το 2023 – με την ονομασία Northwest Africa 15915 (NWA 15915) και Ksar Ghilane 022 (KG 022) – προέρχονται από τον Ερμή, θα προωθήσουν σημαντικά την κατανόηση των επιστημόνων για τον πλανήτη, σύμφωνα με τον ερευνητή. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες είναι οι πρώτοι που προειδοποιούν για ορισμένες ασυνέπειες στην αντιστοίχιση αυτών των διαστημικών βράχων με όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τον Ερμή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστοί μετεωρίτες συνδέονται με τον Ερμή. Προηγουμένως, με βάση το επίπεδο ενδιαφέροντος που προκάλεσε στους αστρονόμους, ήταν ένα θραύσμα με την ονομασία Northwest Africa (NWA) 7325, το οποίο φέρεται να βρέθηκε στο νότιο Μαρόκο στις αρχές του 2012.

Ο Μπεν Ράιντερ-Στόουκς δήλωσε ότι αυτός ήταν ο πρώτος μετεωρίτης που δυνητικά συσχετίστηκε με τον Ερμή. Περαιτέρω ανάλυση, ωστόσο, έδειξε έναν πλούτο σε χρώμιο σε αντίθεση με την προβλεπόμενη σύνθεση της επιφάνειας του Ερμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Τραμπ ετοιμάζεται να απολύσει τον Πάουελ της FED - Τι αποκαλύπτει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου
Η Μυρτώ της Πάρου έγινε 28 ετών - Το συγκινητικό μήνυμα της μητέρας της
Chevron Right