Στο σημερινό επεισόδιο του Global View, του Podcast του iEidiseis.gr για θέματα γεωπολιτικής, οικονομίας, τεχνολογίας, καλεσμένος μας είναι ο Νίκος Σμυρναίος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ψηφιακών μέσων του πανεπιστημίου της Τουλούζης και συγγραφέας του βιβλίου «Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου». Συζητάμε για το πώς οι Big Tech, δηλαδή οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft πήραν τον έλεγχο της ψηφιακής μας ζωής και απέκτησαν τεράστια επιρροή, τρομάζοντας ακόμη και το ίδιο το πολιτικοοικονομικό σύστημα που τις εξέθρεψε.
«Η ιδιωτική ζωή μοιάζει σήμερα νεκρή και οι εταιρείες τεχνολογίας κρατούν το όπλο που καπνίζει». Για να αντιληφθούμε την κυριαρχία τους αρκεί να σκεφτούμε την καθημερινότητά μας . Ένας άνθρωπος ξοδεύει περίπου δυόμισι ώρες στα social media την ημέρα. Σχεδόν κάθε μας κίνηση σχετίζεται με τις εφαρμογές που προσφέρει η βιομηχανία του ψηφιακού κόσμου. Τι θα διαβάσουμε και πώς θα επικοινωνήσουμε. Πώς θα δουλέψουμε, που θα επιλέξουμε να διασκεδάσουμε ή να πάμε διακοπές, ποια ταινία θα δούμε ή τι μουσική θα ακούσουμε, τι θα φάμε ή τι θα ψωνίσουμε. Όλα περνάνε από το δικό τους κυριαρχικό φίλτρο.
Και αυτή η κυριαρχία μεταφράζεται και σε αμύθητα κέρδη. Οι χρηματιστηριακές αξίες των Big Tech, δηλαδή της Google, της Amazon, της Apple, της Meta και της Microsoft υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα ετήσια έσοδά τους σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Οι «έξυπνες» συσκευές μας οδήγησαν σε μια «έξυπνη» παγίδα. Πρόκειται για μια σχέση εξάρτησης και δεν είναι άστοχο που οι πελάτες της αγοράς του διαδικτύου αποκαλούνται «χρήστες»... Και οι «βαρόνοι» της τεχνολογίας το απολαμβάνουν μετρώντας δισεκατομμύρια και επιρροή.