Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» (Δείτε live)

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2023.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί αυτή τη στιγμή την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2023, εξειδικεύοντας όσα παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου (16/09).

Με ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με τον πρωθυπυργό να απαντά ότι «το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και έξω από τα γνωστά μοντέλα. Μιλάμε για ένα καιρικό φαινόμενο που ήταν πολύ πιο έντονο για τον Ιανό. Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν μεν πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, αλλά όχι αυτό που ζήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το πρωτόκολλο που αφορά το 112 για περιπτώσεις πλημμυρών είναι διαφορετικό από τις πυρκαγιές. Στην πλημμύρα οι ειδικοί μας υποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν εγκλωβιστείς στον δρόμο, γι αυτό η οδηγία είναι να πάνε σε ψηλό σημείο. Για τον στρατό, προσωπικά ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων την Πέμπτη το πρωί, όταν ακόμα τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε μεγάλη ένταση. Αποφασίσαμε το αυτονόητο: Ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν θα είναι απολύτως ασφαλές. Δεν θα μπορούσαμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των χειριστών.», τονίζοντας ότι «εκκενώθηκαν όλοι όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Δράσαμε συντονισμένα και με πολύ μεγάλη αυτοθυσία των εμπλεκόμενων. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν. Ο Οργανισμός που θα συσταθεί, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό. Εχω ζητήσει από την Ολλανδία που έχει μεγάλη εμπειρία μία πρώτη προσέγγιση για το τί έγινε και τί πρέπει να γίνει στο εξής».

Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση

«Να προστατέψουμε οικισμούς που φτιάχτηκαν σε άλλες εποχές και τώρα με την κλιματική κρίση να είναι ευάλωτοι. Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε επιπλέον ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «αυτή τη διαβούλευση θα την κάνουμε σε διάλογο με την τοπική κοινωνία, αλλά είναι ανάγκη να αναδειχθεί στην εθνική του διάσταση. Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του Οργανισμού για τη Διαχείριση των Υδάτων της Θεσσαλίας».

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτυπά την πατρίδα μας και όλη την Μεσόγειο. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προοπτική καταστροφικών πλημμυρών», τόνισε στο δεύτερο ερώτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω πού παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία και πού βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και απαιτεί συστράτευση σε όλες τις εκφάνσεις του. Εχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, γίνεται και μια δικαστική έρευνα και νομίζω ότι καλώς γίνεται».

«Μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα έργα ή στη ροή των νερών όπως ήρθαν. Δεσμεύομαι ότι θα το λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών», σημείωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι «ουδέποτε η χώρα μας είχε στη διάθεσή της τόσο μεγάλους πόρους» για το πρόγραμμα «Αιγίς» επισημαίνοντας ότι «η δικιά μου απαίτηση είναι το πρόγραμμα αυτό είναι να τρέξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα». «Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα καινούρια Canadair το 2026, τα καινούρια Canadair δεν υπάρχουν ακόμη» είπε ο πρωθυπουργός.

Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά

Σχετικά με το αν έγιναν λάθη από υπουργούς στη διαχείριση των πλημμυρών και των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετεινού καλοκαιριού. Δεν είναι η ωρα να μιλήσουμε γι αυτά. Θα προτιμήσω να μιλήσω γι αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Δεν έχουμε καταφέρει να εντάξουμε στην Πολιτική Προστασία όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα. Γι αυτό και θα εντάξουμε στην Πολιτική Προστασία την ΕΜΥ» και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση» να κάνει ανασχηματισμό.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα προσωπικά και έφεραν 400 εκατ ευρώ που δεν υπήρχαν. Είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ. Αυτά τα λίγα αδιάθετα που είχαμε – δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει αδιάθετα κονδύλια – θα τα αξιοποιήσουμε» ανέφερε επιπλέον ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχει τεράστια σημασία. Δεν θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω τους Ευρωπαίους ομολόγους μου για την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών έναντι των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής».

Σε ερώτημα σχετικά με τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το επιτελικό κράτος δεν αντικαθιστά το καθήκον κάθε υπουργού για το χαρτοφυλάκιό του. Είναι μία λογική λογοδοσίας για τομείς και δράσεις που πρέπει να αποφασίζονται κεντρικά. Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος στη Θεσσαλία. Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα…Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος» και υπογράμμισε ξανά ότι «το νερό που έπεσε στη Θεσσαλία ήταν κάτι πρωτοφανές», εξηγώντας ότι «αν πιστεύει κανείς ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει διαφορετικά, γελιέται. Από τη στιγμή που έγινε αυτή η συμφορά, η ανταπόκριση του επιτελικού κράτους ήταν ικανοποιητική. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο το επιτελικό κράτος. Να μην υπήρχε κεντρική διαχείριση;».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των Ενοπλων Δυνάμεων σε έκτακτες καταστάσεις φυσικών φαινομένων δεν θα γίνεται αυτόνομα αλλά υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: «Ολο αυτό θέλει καλύτερη οργάνωση υπο την Πολιτική Προστασία και οι δυνάμεις του Στρατού που θα κληθούν να υποστηρίξουν την προσπάθεια θα βρίσκονται υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό το σημείο θέλω να εξάρω την σημαντική δουλειά του μηχανικού του Στρατού που έστησαν γέφυρες σε λίγες ώρες και έκαναν αποκομιδή νεκρών ζώων».

Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, με τα αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από τα νησιά μας στο ανατολικό Αιγαίο δεν μπαίνουν στο διάλογο. Είναι εκτός συζήτησης» και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονος ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, στο ανώτατο επίπεδο, μέσα από τις απευθείας συναντήσεις, τον διάλογο για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Η βούλησή μου από το 2019 ήταν να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία και όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα με υπαιτιότητα της Άγκυρας», ανέφερε επιπλέον και συμπλήρωσε ότι «Είναι απολύτως αποδεκτό όταν έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλα προβλήματα για τα οποία οι θέσεις μας διαφέρουν διαμετρικά, να διαφωνούμε. Αλλά αυτό να μην οδηγεί σε ένταση στο πεδίο, όπως βιώσαμε τους τελευταίους μήνες».

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών

Όσο για την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όντως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών. Το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Το να πέφτει ο πληθωρισμός δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά ούτε αυτό είναι δικαιολογία», είπε και τόνισε ότι «αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα βοηθήματα που δίνουμε για να βοηθήσουμε συγκυριακά τους πολίτες. Το δεύτερο είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους κα. Το τρίτο είναι ότι θα ζητάμε εξηγήσεις από εταιρείες για τις ανατιμήσεις. Όπως ξέρετε έχουμε ήδη βάλει μεγάλα πρόστιμα. Θα δώσουμε τη δύσκολη μάχη αυτή και είμαι αποφασισμένος να την κερδίσουμε», κατέληξε. 

Σχετικά με το κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έκρινα ότι με το rotation θα υπηρετηθούν καλύτερα οι στόχοι. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι. Οι υπουργοί αξιολογούνται με δύο τρόπους : Αν μπορούν να υλοποιήσουν ό,τι οφείλουν στους τομείς ευθύνης τους, δηλαδή η αποτελεσματικότητά τους. Και δεν μπορεί να αποδειχθεί σε δύο μήνες η αποτελεσματικότητα του κάθε υπουργού. Χρειάζεται χρόνος. Και ο δεύτερος είναι η συμπεριφορά. Δώστε μας χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση για το έργο της. Αν δεν είχαμε τις φωτιές και τις πλημμύρες, πρώτη είδηση στη ΔΕΘ θα ήταν η επενδυτική βαθμίδα. Ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό κυβερνητικό της πρόγραμμα».

Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι στο να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης

Σε ερώτημα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το ζήτημα αυτό όντως αποτελεί την «καραμέλα» διαδοχικών κυβερνήσεων, αλλά κανείς δεν θέλησε να το αντιμετωπίσει από τη ρίζα του. Τα μέτρα που εξήγγειλα χθες ήταν συγκεκριμένα και θα αποδώσουν, να μην έχετε καμία αμφιβολία. Εύλογα όσοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους αισθάνονται κορόιδα. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι στο να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης, με μετρήσιμα αποτελέσματα που θα αποδεσμεύσουν πόρους για την ενίσχυση της πολιτικής Προστασίας και της Υγείας».

Όσο για την υποχρεωτική ασφάλιση σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να καλυπτει όλες τις ζημιές που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές. Προσθέσαμε 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ στον προϋπολογισμό, γιατί πολύ απλά οι αγρότες δεν ασφαλίζουν τις περιουσίες τους. Ναι, θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που η ασφάλιση θα καταστεί υποχρεωτική στα σπίτια. Θα χρειαστεί να συνομιλήσουμε ανοικτά με την ασφαλιστική αγορά, αλλά οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να ασφαλίσουν οι ίδιες την περιουσία τους. Σχεδιάζουμε μία μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την ασφάλιση των γεωργικών περιουσιών στα νέα δεδομένα».

Σε ερώτηση αν σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις εκλογές για την Ευρωβουλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής. Δεν θεωρώ ότι η απάντηση στα ακραία κόμματα είναι η αύξηση του πρίσου εισόδου στη Βουλή. Οι πολίτες θα κρίνουν την ορθότητα των επιλογών», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Για τις ευρωεκλογές αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες».

«Να δώσουν περισσότερα και θα βρουν εργαζόμενους»

Την αισιοδοξία του για την συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως παρά τα σύννεφα που παρατηρούνται στην Ε.Ε. η ανάπτυξη της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2%.

Ο ίδιος επανέλαβε τον προεκλογικό στόχο για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ εξηγώντας πως «Η αγορά καθορίζει τον μέσο μισθό. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι μισθοί αυξάνονται γιατί μειώνεται η ανεργία και υπάρχει ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό. Φαίνεται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων ότι μπορούν να το κάνουν και να υποστηρίξουν λελογισμένες αυξήσεις. Ολοι παρατηρούμε τα σύννεφα στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά εμείς δείχνουμε ανθεκτικότητα με ανάπτυξη που φαίνεται ότι θα είναι στο 2%. Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και λέω στους επιχειρηματίες που δεν βρίσκουν εργαζόμενους να δώσουν περισσότερα και θα βρουν. Γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος μισθοδοσίας που μπορούν να υποστηρίξουν».

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι θα υπάρχει πολιτικό κόστος στις Περιφέρειες που υπέστησαν καταστροφές και αν αυτό θα αποτυπωθεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τον απολογισμό στις περιφερειακές εκλογές θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών» και πρόσθεσε ότι «Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές γιατί απαιτείται συντονισμός με την κεντρική πολιτική. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Έχουμε δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις υποψήφιους δημάρχους», συμπληρώνοντας ότι «σε ό,τι αφορά στη μετεγκατάσταση δεν θεωρώ ότι μια τέτοια λύση μπορεί να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης 2023: Σήμερα η μεγάλη συναυλία για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 40.000 έως τις 12 μ.μ. - Πρόβλεψη για 120.000 έως το τέλος της διαδικασίας
Chevron Right