Στην επόμενη μέρα των μνημονίων και με σαφές στίγμα ως προς την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής που έρχεται σε αντίθεση με τη λιτότητα των τελευταίων οκτώ χρόνων, και με δεδομένο ότι δεν υφίσταται πλέον η διαχωριστική γραμμή πάνω στην οποία έγιναν οι κυριότερες πολιτικές μάχες της περιόδου 2010-2018, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να ορίσει ως γραμμή αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» και «πρόοδος – συντήρηση».
Το νέο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου θα ορίζεται, όπως το προσδιορίζει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σε συνομιλητές του, ως μάχη μεταξύ δύο πόλων, του προοδευτικού και του συντηρητικού – νεοφιλελεύθερου. Ο Πρωθυπουργός, εξάλλου, είναι υπέρμαχος της άποψης, ότι «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και κατά τον ίδιο αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό» ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές του φράσεις ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, αλλά αυτό πλέον αποτελεί ένα μήνυμα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Αυτή η επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού αναδεικνύει επί της ουσίας τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει κυρίως των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών: η προσπάθεια δημιουργίας σε πρώτο στάδιο ισχυρών πόλων σε τοπικό επίπεδο στη λογική αντιπαράθεσης με την Κεντροδεξιά και παράλληλα της επιδίωξης δημιουργίας συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Και αυτό να γίνει στη βάση ότι βρίσκονται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και στη Δεξιά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη με μακρά κομματική πορεία, ότι δύναται να υπάρξουν συμμαχίες σε δήμους του ΣΥΡΙΖΑ με κεντροαριστερά στελέχη, χωρίς να έχει εμπλοκή κεντρικά η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνεχώς μιλά εδώ και καιρό, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει και το κατάλληλο κλίμα, ότι μετά το τέλος των Μνημονίων έχει αρχίσει μια νέα, αναπτυξιακή περίοδος για την Ελλάδα, με προοδευτικές πολιτικές, ισχυρό κοινωνικό κράτος και σύγχρονες υποδομές, ενώ η ΝΔ σε μια πρωτοφανή πολιτική οπισθοδρόμηση επιχειρεί να επαναφέρει τον Μεσαίωνα, αφού διεκδικεί, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, διαπιστευτήρια αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού.
«Συνεπώς, δεν μιλάμε απλώς για ένα προεκλογικό ιδεολογικό δίπολο, αλλά για αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων» υπογραμμίζει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και εστιάζει ιδιαίτερα στις συζητήσεις εντός του κόμματος και της ΚΟ για τις νέες συμμαχίες που έχουν άμεση σχέση με τις ζυμώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, κυρίαρχη είναι η θέση ότι υπάρχει προνομιακό πεδίο στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, όπως λένε, που πρεσβεύει ο πρόεδρος της ΝΔ και μάλιστα επ’ αυτού αναφέρονται σε μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεών του, οι οποίες ενισχύουν και τη νεοφιλελεύθερη ταυτότητά του.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει βαρύτητα στις «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» της επόμενης περιόδου, όπως την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, την συνταγματική μεταρρύθμιση, την προώθηση της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, κ.ά.