Διαφώνησαν ανοιχτά Κυριάκος Μητσοτάκης και Νταβίντ Σασόλι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» (Future of Europe - To Stand and Withstand) στο πλαίσιο του 16ου Bled Strategic Forum, στο Μπλεντ της Σλοβενίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαφωνεί και να υποστηρίζει πως «δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015».
Σασόλι: Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά
«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Είδαμε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται Αφγανούς αιτούντες άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. Όλοι δικαίως σκέφτηκαν αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και τις οικογένειές τους, αλλά κανένας δεν είχε το θάρρος να προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς των οποίων η ζωή κινδυνεύει ακόμη και σήμερα. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, επειδή συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραστήκαμε τους στόχους και τους στόχους της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νταβίντ Σασόλι.
«Μια δυνατή και κοινή ευρωπαϊκή φωνή στη διεθνή σκηνή είναι πιο απαραίτητη τώρα από ποτέ. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη θέση της, να ακουστεί, να καθορίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει δράση σταθεροποίησης, οικοδόμησης ειρήνης και ανάπτυξης μαζί με τους εταίρους μας σε πολυμερές πλαίσιο» πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον Νταβίντ ως προς την αξιολόγησή του για τη χθεσινή απόφαση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015» και υπερασπίστηκε την απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν.
«Πρόσεξα αυτά που είπε ο Νταβίντ (σ.σ. Σασόλι) και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του Νταβίντ σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν, Νταβίντ λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας».
Δείτε τη διαφωνία που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 1.46'.30'' του βίντεο:
{https://www.youtube.com/watch?v=oYlLF0Ogn1s#t=1h46m30s}