Πίσω ολοταχώς έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στην επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες, σενάριο για το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, ακόμα και από κυβερνητικά χείλη.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε, όχι τυχαία, να βάλει «ταφόπλακα» στο σχετικό σενάριο στο πιο κατάλληλο περιβάλλον : Στο συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ένα private meeting που είχε με επενδυτές.«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός, με στόχο να αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών αλλά να δοθεί το σήμα προς τους επενδυτές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί πρακτικές άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη και δεν θα λάβει ένα μέτρο θα επιβάρυνε τις τράπεζες με δεκάδες εκατ ευρώ.
Όπως είναι προφανές, ο κ. Μητσοτάκης, αφού «ζύγισε τα υπέρ και τα κατά» έκρινε ότι μία σύγκρουση με τους τραπεζίτες θα ήταν επώδυνη για την κυβέρνηση. Το κλίμα και τα μηνύματα, άλλωστε, που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα συνηγορούσαν προς την κατεύθυνση σκληρής σύγκρουσης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο ΥΠΟΚ Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της συζήτησης στο φόρουμ που διοργανώνει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα σε πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες θα είναι ζυγισμένες. «Οι πρωτοβουλίες αυτές θα λαμβάνουν υπόψη από τη μια πλευρά τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τις ανάγκες της οικονομίας και από την άλλη την ανάγκη για υγιές τραπεζικό σύστημα. Γιατί όταν δεν είχαμε υγιές σύστημα το πλήρωσαν οι φορολογούμενοι. Εμείς δεν λαϊκίζουμε, ούτε έχουμε εύκολες λύσεις για όλα όπως κάποιοι άλλοι», ανέφερε, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είχε αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες των πολιτών και να μειώσουν τα βάρη και τις χρεώσεις. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Η ενίσχυση της σχετικής φημολογίας και από κυβερνητικά χείλη επιβάρυνε το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να καταγράψει απώλειες άνω του 15% σε σχέση με τα πολυετή ρεκόρ του καλοκαιριού. Μετά το κατηγορηματικό κλείσιμο του σεναρίου από τον Κ. Μητσοτάκη, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ράλι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να προαναγγέλλει την κατάθεση τροπολογίας για την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών που προκύπτουν από την επιτοκιακή διαφορά και τις χρεώσεις.