Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαϊκή Αριστερά: Το δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας

Ήταν Μάρτιος του 2016 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να φλερτάρει με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά ως παρατηρητής, έπειτα από πρόσκληση του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. 

 

Είχε προηγηθεί βέβαια η στροφή του Ιουλίου 2015 (σ.σ. για «καθαρό μυαλό» μίλησε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του SPD στα μέσα του Νοεμβρίου στη Γερμανία) με τη συμφωνία με τους πιστωτές και την ψήφιση, από ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, του τρίτου Μνημονίου, ενώ είχαν φουντώσει τα σενάρια για την προσπάθεια συμπόρευσης ή πολιτικής συμμαχίας με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι πια πρωθυπουργός και ήδη στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση που αφορά άμεσα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον θέλουν να ηγηθεί, παράλληλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μια εξέλιξη που θα τον φέρει σε δίλημμα: με την Αριστερά ή με την μετεξελιγμένη αριστερή σοσιαλδημοκρατία; Εξάλλου, ο Τσίπρας στις ευρωεκλογές του 2014, ήταν ο επικεφαλής όλης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να παραβρεθεί -παρουσία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά- στην επικείμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (σ.σ. συμμετέχουν και αρκετοί αρχηγοί κρατών) που προηγείται της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ως παρατηρητής, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές συζητήσεις και το κλίμα είναι θετικό. 

Ο ίδιος συμμετείχε ως πρωθυπουργός, όπως παλαιότερα ο αριστερός Δημήτρης Χριστόφιας όταν ήταν πρόεδρος της Κύπρου, αλλά υπήρχε ερωτηματικό εάν θα εξακολουθούσε να δίνει το παρόν στη σύναξη των ευρωσοσιαλιστών. 

Μέχρι στιγμής, ο Τσίπρας επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και δεν έχει τεθεί ζήτημα να μετακινηθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ στην Ελλάδα θα προχωράει την επιχείρηση διεύρυνσης και ανοίγματος προς τους κεντροαριστερούς πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ως επί το πλείστον σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες. 

Στην παρούσα φάση, στους κόλπους της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας με τα πολλά προβλήματα και τη μεγάλη πίεση που υφίσταται, κυκλοφορεί ως σενάριο η συζήτηση για  πολιτική συμμαχία με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα το πολιτικό φλερτ ήταν έντονο με τον Ματέο Ρέντσι να προσκαλεί, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας, τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο PES, ενώ υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα (ηγέτη των Πορτογάλων Σοσιαλιστών), κ.ά., ενώ αν και υπάρχει ανοικτή γραμμή του ΚΙΝΑΛ με τους Ισπανούς Σοσιαλιστές, καταγράφεται θετική εικόνα από τον Πέδρο Σάντσεθ για τον Τσίπρα. 

Επ’ αυτής της προοπτικής υπάρχει η θεωρία ότι αυτή η κίνηση δύναται να αποτελέσει την αναγκαία συνθήκη πολιτικής επιβίωσης για τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα, όπως λένε πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου, ενδεχόμενη συμπόρευση, όχι ενσωμάτωση, με τον Αλ. Τσίπρα θα τους δώσει την απαραίτητη αριστερή ταυτότητα που απωλέσθη τα τελευταία χρόνια.

Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει ότι δεν μετακινείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες της Σοσιαλδημοκρατίας, αν και οι ζυμώσεις είναι έντονες. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός, αν και το πολιτικό φλερτ είναι έντονο, δεν έχει αποφασίσει να αλλάξει πορεία και επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός κορμός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η προ ημερών παρουσία του στην Ιταλία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της επιχείρησής του να αποτελέσει ο ίδιος τη «γέφυρα» μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε. και κυρίως να δημιουργηθεί πεδίο συνεννόησης, συζήτησης και όσμωσης και κυρίως της συσπείρωσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Πρασίνων. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χατζηδάκης: Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που ξεκινάει την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ
Κυρ. Μητσοτάκης: Η σύμβουλός του που γνώριζε από παλιά τον Ζάεφ και τον φίλησε
Chevron Right