Πολιτική

Σε εγρήγορση η Αθήνα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Το σχέδιο ενεργειακής επάρκειας

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Οι παράπλευρες απώλειες από τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σε εγρήγορση και σε ανοικτή γραμμή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, καθώς, ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, ακόμα και περιορισμένης έκτασης, θα προκαλέσει μία άνευ προηγούμενου αναστάτωση στις αγορές και μεγάλους πονοκεφάλους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Παρ όλα αυτά, οι μεγάλες δυνάμεις, λάμπουν  δια της απουσίας τους στη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Είναι ενδεικτικό ότι  στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,  πλην της Ελλάδας, συμμετείχαν μόνο η  Ολλανδία, η  Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η  Φινλανδία και καμία από τις ευρωπαϊκές χώρες «παίκτριες» όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι προθέσεις της οποίας, ειρήσθω εν παρόδω, είναι θολές. 

Η Ελλάδα ανησυχεί λιγότερο από άλλες χώρες για την ενεργειακή επάρκεια, ωστόσο είναι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αν σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες – κάτι που πάντως δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής – πιθανότατα θα αξιοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να οργανώσουν στρατιωτική επιχείρηση. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, από όσα έλαβαν χώρα στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας, φαίνεται ότι η χώρα μας θα πληγεί πολύ λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές. Και αυτό, όπως εξηγούν στο iEidiseis.gr υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, γιατί την Ελλάδα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, καθώς προμηθεύει και χώρες που πρόσκεινται φιλικά στη Μόσχα, όπως η Τουρκία.

Παρ όλα αυτά, η κυβέρνηση προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια σε φυσικό αέριο αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία αλλά και επιβολής κυρώσεων.

Όπως αποφασίστηκε χθες, εν όψει μιας πιθανής κλιμάκωσης της έντασης, η Αθήνα δρομολογεί ήδη τα εξής μέτρα:

• Φουλάρισμα του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο αέριο

• Υλοποίηση των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν με την Αλγερία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά LNG με πλοία.

• Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα

«Δεν υπάρχει ανησυχία για επάρκεια τροφοδοσίας», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές θέλοντας να μεταφέρουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα. 

Παρά ταύτα, είναι προφανές ότι μία κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, θα προκαλέσει και παράπλευρες απώλειες, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι δύο κατ εξοχήν χώρες παραγωγής λιπασμάτων – τα οποία ήδη έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. 

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη βουλή και θα παρέμβει στη συζήτηση της σύμβασης για την προμήθεια 6 ακόμα Rafale, 3 φρεγατών Belh@rra και 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4. Στην τοποθέτησή του είναι σαφές ότι θα δώσει ένα πρώτο στίγμα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πόσο πιθανή είναι ρωσική επίθεση στην Ουκρανία; - Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Ο ΕΦΚΑ διαθέτει το μεγαλύτερο Ε-9: Τα εμβληματικά κτήρια που είναι στην κατοχή του
Chevron Right