Διστακτική εμφανίζεται αίφνης η κυβέρνηση στην προοπτική ενός lockdown προς τους ανεμβολίαστους, παρά τη δραματική πορεία της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία το έχουν ήδη εφαρμόσει.
Μάλιστα χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύθηκε δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προς κυβερνητικά στελέχη – ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν και στο στενό του περιβάλλον – για τη σπουδή να προαναγγείλουν μπλόκο προς όσους εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό – προφανώς σε συνέχεια εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί από τους ειδικούς.
Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε καλλιεργηθεί βεβαιότητα ότι επέρχονται πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, θεωρούν ότι όλο αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε κυρίως από την αναπαραγωγή εισηγήσεων των ειδικών, οι οποίες, ωστόσο, αν και λαμβάνονται υπόψη, δεν συνεπάγονται αυτόματα και αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και διττή: Συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό προς τους ανεμβολίαστους, ένα σημαντικό των οποίων δείχνει να ανταποκρίνεται και περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. «Ηδη, οι ανεμβολίαστοι υφίστανται πολλούς περιορισμούς. Και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που πολλοί εξ αυτών σπεύδουν να εμβολιαστούν. Αν σφίξει κι άλλο ο κλοιός, μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ» λένε οι ίδιες πηγές.
Διστακτική όμως είναι η κυβέρνηση και για τη σύνδεση της τρίτης δόσης για τους πολίτες άνω των 60 ετών με προνόμια και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι. Προς ώρας, η απόφαση που ελήφθη χθες είναι να γίνεται διαρκής υπενθύμιση της κρισιμότητας που έχει η τρίτη δόση τόσο για την προστασία της ατομικής υγείας όσο και για να κερδηθεί το στοίχημα της αύξησης του τείχους της ανοσίας.
«Από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα πάνω από 660.000 πολίτες, ενώ μόνο σήμερα (χθες) έκαναν την αναμνηστική δόση 80.000 πολίτες. Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική προσέλευση, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στη λήψη πιο σφικτών μέτρων», τονίζει στο iEidiseis.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Αυτό που δεν λένε ευθέως στην κυβέρνηση, αλλά είναι προφανές, είναι ότι ποντάρει στις αποφάσεις που θα πάρει η Ευρώπη έναντι του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αν αποφασίσει να έχει ημερομηνία λήξης σε κάποιο διάστημα μετά το πέρας εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, τότε ο γόρδιος δεσμός θα κοπεί, ούτως άλλως. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται περί τα τέλη του μήνα και από πολλές πλευρές προεξοφλείται ότι η υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση θα έρθει μέσω του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
«Η Κυβέρνηση δεν συζητά κανενός είδους υποχρεωτικότητα και κανενός είδους κυρώσεις. Εκείνο που είναι ένα ζητούμενο, όχι μόνο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι αν το πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή, το αν είσαι πλήρως εμβολιασμένος, θα συνδέεται με το ότι έχεις κάνει και την τρίτη δόση.
Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει και στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Πάντως, αν και δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως, η συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο για το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 65 ετών, που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, διότι είναι η κατηγορία που κινδυνεύει περισσότερο στην περίπτωση που νοσήσει.
Σήμερα, ξεκινά η αποστολή των φύλλων πορείας για την επίταξη των γιατρών, ενώ την Πέμπτη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο, με το οποίο εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθούν και τα ΜΜΜ.
Πάντως, σε αυτή τη φάση, ούτε την υποχρέωση χρήσης διπλής μάσκας στα ΜΜΜ θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Θα περιοριστεί σε ισχυρή σύσταση.