Η κυβέρνηση πήρε το ρίσκο να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με την ελπίδα ότι το αυξημένο testing θα διευκολύνει τον έγκαιρο εντοπισμό των νοσούντων μαθητών και καθηγητών.
Άπαντες, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν την ανάσα τους καθώς αντιλαμβάνονται ότι η απόφαση ελήφθη κυρίως με πολιτικά κριτήρια και ότι σε μια συγκυρία που προεξοφλείται δραματική κορύφωση της Όμικρον, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πως θα επιδράσει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία στη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Γαλάζιοι βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε το iEidiseis εκφράζουν ανοικτούς φόβους για το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί η κυβέρνηση, αν αναγκαστεί από τις εξελίξεις να ανακρούσει πρύμναν και να επαναφέρει την τηλεκπαίδευση στα σχολεία. Και αυτό, παρά το γεγονός, όπως προσθέτουν, ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που ακολουθούν ανάλογη στάση.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν χωρίς περιστροφές ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σκληρές και δύσκολες, καθώς τα ημερήσια κρούσματα θα εκτοξευτούν και η μαζική απουσία εργαζομένων θα επιφέρει σειρά δυσλειτουργιών στη χώρα.
Αυτό, ωστόσο, που απασχολεί κατά προτεραιότητα το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η πορεία που θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας : Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις. Και όπως καταμαρτυρούν τα στοιχεία, και σε αυτό το πεδίο, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ δύσκολα.
Στην Αττική, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κινείται στο 90%, την ίδια ώρα που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που μπαίνουν σε καραντίνα λόγο νόσησης.
Νέα σύσκεψη σήμερα, πότε οι αποφάσεις για νέα μέτρα
Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα έχει νέα σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα και τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, ωστόσο δεν αναμένονται νέες αποφάσεις.
Κυβερνητικές πηγές, παραπέμπουν τυχόν αποφάσεις για νέα μέτρα λίγο πριν τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και λήγουν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Την ίδια μέρα, λήγει και η προθεσμία για τους άνω των 60 ετών να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και ξεκινά η επιβολή μηνιαίου διοικητικού προστίμου 100 ευρώ.
«Τότε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρχει πολύ πιο ασφαλής εικόνα για τις επιπτώσεις από την γιορτινή κινητικότητα στο υγειονομικό αποτύπωμα», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, χωρίς, πάντως και αυτοί, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι σχεδιασμοί να ανατραπούν από τις εξελίξεις για μία ακόμη φορά.
Σύμφωνα, πάντως με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, στην περίπτωση που κοντά στη λήξη του πρώτου δεκαπενθημέρου του μήνα καταγραφεί επικίνδυνη στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, σχεδόν προεξοφλείται η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης. Πρόκειται για ένα μέτρο, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκεται ψηλά στον σχεδιασμό.
Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης στις 11 το βράδυ ή ακόμη και στις 10.
Θέμα ημερών είναι και η ανακοίνωση της 7μηνης ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους στους πολίτες, σε αντίθεση με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 50, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα επανέλθει στο τραπέζι, αν χρειαστεί, μετά το τέλος του μήνα.
Αγωνία, πάντως, σε κυβέρνηση και ειδικούς υπάρχει και για τον αυριανό εορτασμό των Θεοφανίων, για τον οποίον δεν θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα και θα ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυαν και για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με μόνη διαφορά ότι πλέον και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.