Επί ποδός πολέμου είναι κυβέρνηση και ειδικοί εν όψει της κορύφωσης του κύματος της Όμικρον, η οποία αναμένεται μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Με ειλημμένη την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, η αγωνία όλων εστιάζεται κυρίως στα νοσοκομεία, που ήδη δέχονται διπλή πίεση, αλλά και στα σώματα ασφαλείας, όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός νοσούντων και χιλιάδες σε καραντίνα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν περιέλθει στη διάθεση της κυβέρνησης, τουλάχιστον 2500 υγειονομικοί (γιατροί και υγειονομικό προσωπικό ) έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς νοσούν από κορονοϊό, ενώ την ίδια ώρα, μέρα με την ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στα νοσοκομεία για βοήθεια αλλά και ο αριθμός των υγειονομικών που βρίσκονται θετικοί στον ιό.
Σύμφωνα τα ίδια στοιχεία, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η εξής : Ευαγγελισμός: 89 υγειονομικοί, Γεννηματάς: 64, Σωτηρία: 55, Αγία Σοφία: 56, ΚΑΤ: 66, Αγιος Σάββας: 37 και Ελενα: 41 νοσούντες υγειονομικοί.
«Είμαστε 2 ΤΕ νοσηλευτές για 46 ασθενείς και 3 Δέλτα, δηλαδή 2 νοσηλευτές να κάνουν τα πάντα. Να τους κρατήσουν στη ζωή ή να κάνουν νοσηλεία. Είμαστε εξαντλημένοι. Η κατάσταση είναι τραγική» λέει η Βούλα, νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό. «Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουμε τον αριθμό των 100 συναδέλφων που είναι εκτός μάχης λόγω καραντίνας και συνυπολογίζεται σε αυτούς μία κρίσιμη μάζα συναδέλφων που είναι σε αναστολή, οπότε 200 άτομα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πιθανότατα αύριο, ή το αργότερο τη Δευτέρα, η κυβέρνηση στέλνει τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών ιατρών.
Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αύξηση των απλών κλινών covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40%. των νοσηλειών των ασθενών με λοίμωξη Cοvid της χώρας. Από τους 4.442 νοσηλευόμενους της επικράτειας, οι 1.600 είναι στην Αττική.
Στην παρούσα φάση νοσοκομείο για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών λόγω κοροναιού είναι μόνο το «Σωτηρία», που έκλεισε χθες την εφημερία του με 321 νοσηλευόμενους.
Ωστόσο, η μετατροπή και άλλου γενικού νοσοκομείου σε covid νοσοκομείου είναι μέσα στον σχεδιασμό εφόσον το επιβάλλουν οι τυχόν επιδεινωμένοι επιδημιολογικοί δείκτες των επόμενων ημερών.
Την ίδια ώρα, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώνεται ότι κάθε μέρα που περνάει, τα σώματα ασφαλείας αποδεκατίζονται. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς μόνο σήμερα το απόγευμα, ενήμερα των Φώτων, έχουν καταγραφεί περίπου 200 κρούσματα.
Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. μετράει τουλάχιστον 2.000 ένστολους μακριά από τις υπηρεσίες τους και αναγκάστηκε να εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για να περιορίσει κατά το δυνατόν τη ραγδαία διασπορά και κυρίως να καλύψει τα κενά στο ανθρώπινο όσο μπορεί την διασπορά μέσα στο Σώμα.
Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται τηλεργασία για ποσοστό εργαζόμενων στις διευθύνσεις και τις γραμματείς, ενώ σε ό,τι αφορά στις «μάχιμες» ομάδες που βρίσκονται αναγκαστικά στο δρόμο και συγχρωτίζονται με τους πολίτες, όπως οι ΔΙΑΣ, η Δράση, περιπολικά, ΜΑΤ, Ασφάλεια κτλ θα δουλεύουν σε σταθερές βάρδιες και με ίδια «δίδυμα».