Την ώρα που το επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας είναι ότι όλα πάνε καλά και το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος και παρουσιάζει μια διαφορετική πραγματικότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στα δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας κι αποκάλυψε τα έξι σημεία προβληματισμού, όπως τα χαρακτήρισε, κατεβάζοντας έτσι από τα «σύννεφα» όσους δηλώνουν δεξιά κι αριστερά ότι η Οικονομία μας διανύει μια εξαιρετική περίοδο.
Κι αν καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Χρήστος Σταϊκούρας στην προκειμένη περίπτωση, προβληματίζεται, μάλλον περισσεύουν οι βαρύγδουπες ατάκες διάφορων υπουργών για την ελληνική Οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών βάζει τα πράγματα στη θέση τους και στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προς όσους παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα και υποστηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μια άλλη οικονομική πολιτική.
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε ζήτημα ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Άδωνη Γεωργιάδη, όταν μετά τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, ο υπουργός Οικονομικών τον διέψευσε λίγες ώρες μετά.
Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και το μεγάλο κύμα ακρίβειας που έχει χτυπήσει όλες τις ελληνικές οικογένειες και επιχειρήσεις, η Οικονομία δεν είναι αυτή που μας παρουσιάζουν, ενώ το μέλλον μόνο καλό δεν προδιαγράφεται.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παρά τις κατά καιρούς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολογήσεις, η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ενώ στάθηκε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2023, τονίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει θετικό πρόσημο.
Τα έξι «σημεία προβληματισμού», όπως τα χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας:
- Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. – «Ναι, με εξαιρετικά ευνοϊκό προφίλ, καθώς οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι χαμηλές, αλλά έχουμε το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη».
- Το έλλειμα μας ήταν το 2021 το δεύτερο με τρίτο πανευρωπαϊκά. – «Κι αυτό γιατί δώσαμε πολλούς πόρους στην Οικονομία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήταν επιλογή μας να κρατήσουμε όρθια την Κοινωνία κι ανοιχτή την Οικονομία».
- Η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. – «Κάθε τρίμηνο κάνουμε αξιολογήσεις».
- Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται άμεσα ή έμμεσα, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα.
- Από την ΕΚΤ αρχίζει να υπάρχει συσταλτική νομισματική πολιτική – «Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι περιορίζεται η ρευστότητα και κάποια στιγμή θ’ αυξηθούν τα επιτόκια. Αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμούς για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
- Ό,τι και να γίνει, το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους. – «Το 2023 ακόμα κι αν επιτευχθεί, που θα επιτευχθεί, συμβιβασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπάρξει ευελιξία, θα έχουμε στόχους. Ήμασταν στο -7. Πρέπει να παρουσιάσουμε θετικό πρόσημο».
Δείτε το απόσπασμα: