Πολιτική

Τσίπρας: Σχέδιο «Μάρσαλ» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις – «Οι κυβερνήσεις πέφτουν μπροστά στα ΑΤΜ»

«Ανοίγουν άρον άρον την αγορά για να κόψουν ακόμα και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης και όποιος αντέξει», λέει η Κουμουνδούρου. Πού επικεντρώνεται η στρατηγική Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ.   

Μπορεί η διαχείριση της πανδημίας και οι «παλινωδίες» ακόμα και στο θέμα του εμβολιασμού να αποτελούν κεντρικό θέμα της ημερήσιας διάταξης στην Κουμουνδούρου, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στο ρητό πως «οι κυβερνήσεις πέφτουν μπροστά στα ΑΤΜ».

Ως εκ τούτου, παράλληλα με το σκέλος της υγειονομικής κρίσης, η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες εμφατικά στη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία.

«Ανοίγουν άρον άρον την αγορά για να κόψουν ακόμα και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης και όποιος αντέξει» σημείωνε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κουμουνδούρου με αφορμή τις διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών για παύση των αναστολών πληρωμών για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το Φεβρουάριο. 

Το ευρωπαϊκό ρεκόρ ύφεσης, η κατάρρευση των εσόδων που μεταφέρεται και στο 2021 και η συρρίκνωση των ταμειακών διαθέσιμων φτιάχνουν ένα κοκτέιλ που «τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου», σύμφωνα με την ανάγνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν την επιμονή τους για γενναία μέτρα στήριξης από την αρχή της πανδημίας, σημειώνοντας πως η ύφεση εκτινάχθηκε από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα και με αφορμή τις διαρροές για απόσυρση των μέτρων στήριξης, κάνουν λόγο για σπασμωδική κίνηση που το μόνο που διασφαλίζει είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της ύφεσης, γεγονός που θα πυροδοτήσει τσουνάμι λουκέτων στην αγορά και έκρηξη των απολύσεων την επομένη της παύσης των αναστολών πληρωμών.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών χειρισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως τώρα, όσο ακόμα δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι και περιορισμοί από την ΕΕ λόγω πανδημίας, κάτι που αναμένεται να εκλείψει από το ερχόμενο έτος, είναι η ύστατη ευκαιρία για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ένα άτυπο σχέδιο Μάρσαλ, ώστε το άνοιγμα της αγοράς να συνοδευθεί από ρευστότητα που θα μπορέσει να την κινήσει για να ανακόψει το καθοδικό σπιράλ της οικονομίας.

Οι τέσσερις πυλώνες που βασίζει η αξιωματική αντιπολίτευση το πακέτο στήριξης αποτελούν επί της ουσίας τα βασικά αιτήματα και των παραγωγικών φορέων, κυρίως της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως αυτά έχουν προκύψει από τις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος:

1. Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση: Η κυβέρνηση έχει μετατοπιστεί από την αρχική άρνηση, αφήνοντας παράθυρο για μετατροπή μέρους της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα. Ωστόσο, οποιοδήποτε δάνειο που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος στις δεδομένες συνθήκες εκτιμάται πως το μόνο που θα κάνει είναι να επισπεύσει την αδυναμία πληρωμών και τα λουκέτα.

2. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και μετά την άρση του lockdown: Την ώρα που η ανεργία έχει «σπάσει» το φράγμα των 20 μονάδων, χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, είναι ορατός ο κίνδυνος την επομένη της άρσης του μέτρου χιλιάδες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις. Ως εκ τούτου, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών υπό τον όρο διατήρησης των θέσεων και σχέσεων εργασίας μπορεί να ανακόψει νέο κύμα απολύσεων. Τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΕ συντείνουν στο ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας:

– Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
– Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
– Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

3. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με διαγραφή μέρους του: Τα σχεδόν 10 δις. Ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε το τελευταίο έτος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις προστίθενται στα 30 δις. Παγιωμένες οφειλές προς τις τράπεζες. Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει όχι ανάκαμψη αλλά ούτε καν επιβίωση. Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν πως «η συζήτηση για διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας θα ανοίξει, είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι», παραπέμποντας ως πιλότο στη ρύθμιση των 120 δόσεων με διαγραφή βασικής οφειλής που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2019.

4. Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου: Η παράταση έναρξης ισχύος του ως τον Ιούνιο αποτελεί σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ παραδοχή πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί για «δεύτερη ευκαιρία». Η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους εν μέσω πανδημίας συνδυαστικά με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού εκτιμάται πως αναμένεται να οδηγήσουν νομοτελειακά σε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, αντί να δίνει παρατάσεις.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αστυνομικοί παραβίασαν το lockdown - Τους «έκαψε» πολίτης που τους τράβηξε φωτογραφία
Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης
Chevron Right