Πολιτική

Σε «vertigo» ο Σταϊκούρας για τα πλεονάσματα

Σε… σύγχυση δείχνει να είναι η κυβέρνηση με το ζήτημα των πλεονασμάτων, καθότι ενώ βρίσκει «συμμάχους» για τη μείωση των στόχων, εντούτοις έχει αποφασίσει να μη θέτει το ζήτημα στους θεσμούς.

 

Το «vertigo» που επικρατεί στην κυβέρνηση αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή τοποθέτηση της επερχόμενης επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ χαμηλότερων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να…πανηγυρίζει, ενόσω ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάψει να θέτει στους θεσμούς το ζήτημα της μείωσης των στόχων τουλάχιστον μέχρι το 2020, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες συναντήσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Όπως, δήλωσε ο Χρήστος Σταικούρας: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, με χαμηλούς μάλιστα ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης» και προσθέτει «Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου». Ωστόσο, δεν εξηγείται για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για ταχύτερη μείωση των στόχων του 2020, το οποίο ήταν σε συζήτηση με τους θεσμούς.

Και συνεχίζει ο κ. Σταικούρας «Με ικανοποίηση ακούσαμε σήμερα την απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μελλοντική Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ να τοποθετείται υπέρ της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος». Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο έχει…σπρώξει την όποια συζήτηση προς το 2021, όταν μάλιστα έχει συμπαραστάτες τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και επιφανή μέλη των θεσμών, όπως η κα Λαγκάρντ.

Και καταλήγει ο υπουργός Οικονομκών: «Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών». Αν ίσχυε η τελευταία αποστροφή, τότε το βασικό ζήτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση δε θέτει άμεσο και επίσημο αίτημα προς τους θεσμούς για τη μείωση των στόχων σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τις δηλώσεις Λαγκάρντ ⎯ Τι είπε η μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΕΟΦ: Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Εκλογές πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ θέλει ο Τζόνσον
Chevron Right