Εγκαλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά ιδιαίτερη αναφορά στην καταδικαστική απόφαση-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΑΔΑ) για το Φαρμακονήσι το 2014, έκανε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στη Βουλή.
«Βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να ενημερώσω την Επιτροπή μας, την εθνική αντιπροσωπεία, ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου με το οποίο για πρώτη φορά η καταδικάζεται η Ελλάδα για 11 θανάτους μεταναστών και προσφύγων σε διαδικασία pushbacks, επαναπροωθήσεων, στο Αιγαίο επί κυβέρνησης Σαμαρά – είναι το γνωστό έγκλημα στο Φαρμακονήσι – και καταδικάζεται η Ελλάδα σε 330.000 ευρώ για ηθική βλάβη» είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια.
«Κύριε Σαμαρά αν μας ακούτε, και έχετε λίγη τσίπα, θυμηθείτε: Θα πάμε μέχρι τέλους, όπως το είπατε, μέχρι τέλους στην υπεράσπιση δικαιωμάτων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις φύλου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης λέγοντας ότι περιμένει πλέον την κυβερνητική αντίδραση στο ζήτημα.
Για νομοσχέδιο Κεραμέως: Επιχειρούν να καταστήσουν παρελθόν το πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης
Να καταστήσει παρελθόν επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ το Πανεπιστήμιο της μεταπολιτευτικής περιόδου, με την τεράστια συμβολή στην πρόοδο της χώρας και που διακρίνεται στις διεθνείς κατατάξεις, τόνισε ο Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στη οποία άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα ακόμη δημόσιο αγαθό προς ιδιωτικοποίηση. «Ώστε ο τόπος, από τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες που εξασφάλισε η Δημοκρατική Μεταπολίτευση, να οδηγηθεί στην περιορισμένη Δημοκρατία της νεοδεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Βήμα-βήμα η Ελλάδα καθίσταται το διεθνές αντιπαράδειγμα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη» είπε ο Νίκος Φίλης.
Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ το δημοκρατικό πανεπιστήμιο καθίσταται ετεροδιοικούμενο, με δομή ιδιωτικής εταιρείας που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του και με πειθαρχικά μέσα.
Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε στην τοποθέτηση του πως δεν θα επιδιώκει να βρίσκεται στην επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία και δεν θα συγκροτεί πλέον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας, μαζί με τα Ερευνητικά Κέντρα ενώ, τόνισε, πως θα απονέμει πληθώρα τίτλων άσχετα από επαγγελματικά δικαιώματα και θα πολυδιασπά τα επιστημονικά αντικείμενα.
Όπως υποστήριξε εμπορευματοποιούνται μεταπτυχιακές σπουδές και η φοιτητική μέριμνα, σε βάρος των φοιτητών από τα πιο αδύναμα στρώματα. «Θα ξαναδούμε όλες εκείνες τις στρεβλώσεις που είχαν εμφανιστεί πριν μπει μια τάξη στα μεταπτυχιακά με τη νομοθέτηση των ετών 2015-2019. Με καθηγητές να διδάσκουν έως και σε δεκάδες μεταπτυχιακά επ’ αμοιβή, αναπόφευκτα αφήνοντας σε τρίτη μοίρα το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους» είπε ο Νίκος Φίλης.
Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιχειρείται η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων στο όνομα της απολιτικοποίησης. Και υποστήριξε πως ωθείται το εκπαιδευτικό προσωπικό με έμμεσο και άμεσο τρόπο προς ποικίλες μορφές ιδιωτικού πλουτισμού, κάτι που ωθεί σε ευτελισμό της ακαδημαϊκής ιδιότητας, σημειώνοντας, παράλληλα, πως διαμορφώνει με ακόμη πιο έντονο τρόπο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις μια που η υποχρηματοδότηση θα οδηγεί σε όλο και περισσότερες θέσεις επισφαλούς εργασίας συμβασιούχων.