Η διαρροή ήλθε από την πιο αρμόδια πηγή: το υπουργείο Εξωτερικών. Δηλαδή από τον Νίκο Δενδια. Και ανατίναξε το πιο σκληρό -και ανήθικο- προεκλογικό σενάριο του Μεγάρου Μάξιμου:
-Ότι, τάχα, εκτος από τον… Μαδούρο της Βενεζουέλας, οι Συριζαίοι και τα ΜΜΕ τους, έπαιρναν λεφτά και από του Πούτιν. Ο οποίος ετοιμάζεται, λέει, να κάνει ηλεκτρονικές και άλλες παρεμβάσεις στις εκλογές για να βγάλει τον Τσίπρα.
Δεν είναι πλάκα. Ήδη προθερμαίνουν το κλίμα κυβερνητικοί παράγοντες, φιλικοί δημοσιογράφοι, αλλά και ο ιδιος ο Πρωθυπουργός, με μισόλογα. Οι «πηγές» του υπουργείου Εξωτερικόν ξέρουν καλά ποιον διαψεύδουν.
Υπάρχει και άλλο επεισόδιο κατά Μητσοτάκη, με πρωταγωνιστή αυτοπροσώπως τον σιωπηλό Δένδια.
Εμφανίσθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και -ούτε λίγο, ούτε πολύ- έθεσε θέμα… Πρωθυπουργού, λόγω των χειρισμών του στα ελληνοτουρκικά.
Για την ακρίβεια, απέδωσε, όπως προκύπτει από τις διατυπώσεις τους, στις προσωπικές επιλογές του Μητσοτάκη -ερήμην της ελληνικης διπλωματίας- την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσά στις δυο χώρες. Με όρους που εξυπηρετούν την Άγκυρα!
Είπε, μάλιστα, ότι «δεν είναι καλό» ότι θα γίνουν τον ίδιο χρόνο εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία- εξισώνοντας, εμμέσως, τον Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στην υποταγή της εξωτερικής πολιτικής σε προεκλογικές ακρότητες.
Το πιο βαρύ: δεν έκρυψες ότι ο Πρωθυπουργός τα έκανε μπάχαλο, κατά τη διαβόητη «ιδιωτική» συνάντηση στο Βόσπορο: στο γεύμα με λαβράκι και μελιτζάνες- μετά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο Μητσοτάκης δεν τήρησε όσα συμφώνησαν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν τον αντικρούει.
Ο Δένδιας το κάνει χειρότερο σημειώνοντας ότι ο ίδιος, ως αρμόδιος υπουργός, δεν είχε μεν αντίρρηση να βρεθούν οι επικεφαλής των δυο χωρών, αλλά ο Μητσοτάκης τον άφησε στο σκοτάδι και του «είναι παντελώς αδύνατον να ιχνηλατήσει το τι συνέβη».
Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι δεν ξέρει τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός για την εξωτερική πολιτικη! Αν αυτό δεν είναι σύγκρουση μεταξύ τους, τι είναι;
Τρολάροντας την ΙΧ διπλωματία του Πρωθυπουργού που τον παραγκώνισε, υπονοεί ακόμη και παραπληροφόρησή του λέγοντας ότι «η εικόνα που του δόθηκε την επόμενη ημέρα ήταν ότι η συνάντηση είχε πάει εξαιρετικά».
Πόσο «εξαιρετικά» το είδαμε στη συνέχεια. Για να το αναδείξει ο υπουργός Εξωτερικών κατέφυγε σε διατύπωση ιδιαιτέρως βαριά όταν χρησιμοποιείται από μέλος του υπουργικού Συμβουλίου για τον Πρωθυπουργό: «ανησυχεί».
Στην ανησυχία του συμβάλει και ο «θρίαμβος» του Μητσοτάκη με το Τουρκολυβικό σύμφωνο, για το οποίο και οι πέτρες ξέρουν ότι εξελίχθηκε σε ήττα της Ελλάδας - και ο Δένδιας δείχνει να αποδέχεται αυτή την εκτίμηση.
Σε υγιές σύστημα ενημέρωσης, όλα αυτά θα είχαν αναδειχθεί ως ενδοκυβερνητική κρίση, με καταφανή διαφωνία του υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό, σε μείζονα εθνικά θέματα. Κατά το πρότυπο του Σαμαρά με τον πατέρα Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Στην «Ελλάδα 108» δεν έσταξε η ουρά του γάιδαρου.
Ο Δένδιας περιθωριοποιήθηκε επικοινωνιακά, δια της απόκρυψης της συνειδητής πρωτοβουλίας του να αδειάσει τον Μητσοτάκη στα περί «παρέμβασης των Ρώσων» και στα ελληνοτουρκικά.
Για όσους αναρωτηθούν, τι έπαθε ο υπουργός Εξωτερικών και τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Μητσοτάκη, στην πιο κρίσιμη φάση της θητείας του στην πρωθυπουργία- τη φάση της αποχώρησης- όταν δεν έχει πει λέξη ως τώρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η απάντηση είναι γένους θηλυκού.
Οφείλεται προφανώς στην ορμητική εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη στο προσκήνιο με αντιμητσοτακικό λόγο υποψήφιας διαδόχου στη ΝΔ.
Ειδικά μετά την ομιλία του Καραμανλή στην εκδήλωση για τον πατέρα της, οπου άδειασε τον Μητσοτακη.
Ο υπουργός Εξωτερικών αντιλαμβάνεται την εγκατάλειψή του από όσους τον έβλεπαν ως διάδοχο του Μητσοτάκη και προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος.
Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Αλλά από Μέγαρο Μαξίμου τον αγνοούν και σ’ αυτό… Όλο και κάποια αποστολή για να εγκαινιάσει κανενα σχολείο στην άκρη του κόσμου θα έχουν να του αναθέσουν.