Πολιτική

Χωρίς… ενέργεια η σημερινή Σύνοδος των Βρυξελλών – Διχασμένη η Ευρώπη

Αγωνία για τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας – Το αίτημα της Αθήνας, η πρόταση Μητσοτάκη και τα δύο σενάρια για το φυσικό αέριο

Mε εύλογη την αγωνία για τα μελλούμενα στο δύσβατο και κρίσιμο τοπίο της ενεργειακής επάρκειας αναμένει η Αθήνα τα αποτελέσματα της σημερινής, έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχει ο κ. Κ. Σκρέκας.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη απορρίψει με ένταση τη γερμανικής «έμπνευσης» πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου κατά 15% από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης (η οποία «πέρασε» σήμερα τα ξημερώματα), ως απολύτως άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν διασφαλίσει την ύπαρξη πολλαπλών πηγών εφοδιασμού, διαμήνυσε χθες μέσω του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου ότι θα ζητήσει την εξαίρεση της χώρας μας από τυχόν τέτοια απόφαση.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες , ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία, για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να κατορθώσει η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν στο ορατό πλέον ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα κρατάει πολύ μικρό καλάθι για την τύχη του αιτήματος εξαίρεσης της Ελλάδας και εναποθέτει τις ελπίδες της στη μαζική αντίδραση συνολικά δώδεκα χωρών για την πρόταση της Κομισιόν.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν κρίσιμη τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο ο Γάλλος υπουργός Ενέργειας, καθώς μέχρι σήμερα, το Παρίσι δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί της προτάσεως της Κομισιόν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται μια πιθανή πρωτοβουλία της τσέχικης προεδρίας, η οποία, για την παρουσίαση συμβιβαστικής πρότασης, η οποία σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσε να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη η όποια μείωση αποφασιστεί να έχει σχέση με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε χώρας μέλος από το ρωσικό φυσικό αέριο και να έχει εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα, θέτοντας διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους από την πρόταση της Κομισιόν.

Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τις εξελίξεις, καθώς στην περίπτωση που υιοθετηθεί ως έχει η πρόταση της Κομισιόν, οι συνέπειες θα είναι πολυεπίπεδες και οδυνηρές, αφού η χώρα θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε σημαντική μείωση της ηλεκτροπαραγωγής, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει μέτρα περιστολής της κατανάλωσης ηλεκτρισμού αλλά και κατακόρυφες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, είτε επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε όχι. Και αυτό, διότι ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, ουδείς πλέον πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες, η Μόσχα θα επιτρέψει την απρόσκοπτη και ομαλή τροφοδοσία της Ε.Ε με ρωσικό αέριο.

Αν το «μαρτύριο της σταγόνας» στο οποίο εσχάτως επιδίδεται η Ρωσία με τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 συνεχιστεί, τότε η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών τιμών, το οποίο, φυσικά, δεν είναι καθόλου απλό, αφού εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, στα ύψη θα ανέβουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αυξήσεις θα είναι τέτοιες, που θα είναι αδύνατο να καλυφθούν, έστω μερικώς, μέσω επιδοτήσεων. Η «γραμμή άμυνας» της Αθήνας είναι ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής από τις 5 στις 10 τεραβατώρες σε ορίζοντα δωδεκαμήνου. Και τα κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, παραδέχονται, ότι η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης κίνησης, είναι αμφίβολη, καθώς θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ( περισσότερο ίσως από ένα εξάμηνο) για να στηριχθεί η πλήρης και συνεχής λειτουργία των μονάδων.

Στο απευκταίο σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, εκ των πραγμάτων θα τεθεί σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί από τη ΡΑΕ για την περιστολή της κατανάλωσης, τόσο από βιομηχανίες όσο και από τα νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νίκος Μπίστης: Καλώς γιορτάστηκε η επέτειος - Παρά το ολίσθημα της Προέδρου
Οι συνταξιούχοι τρομάζουν με τις εφημερίες…
Chevron Right