Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υποδέχτηκε τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονία Μπουγιάρ Οσμάνι ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη του Οσμάνι στην Ελλάδα γίνεται λίγες μέρες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για το 2023 από τη Βόρεια Μακεδονία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δυναμική με την οποία αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, τη γόνιμη συνεργασία σε πολλούς τομείς και τα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και την προοπτική περαιτέρω προώθησής τους σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο.
{https://twitter.com/NikosDendias/status/1603368488160366593}
Συζήτησαν για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις θετικές επιπτώσεις της στις συνολικές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ο στενότερος εταίρος και σύμμαχός σας στην περιοχή, χωρίς κρυφές ατζέντες. Και πρέπει να πω ότι πρέπει να εργαστούμε για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού - Επιπέδου, ώστε να εκδηλωθεί ανοιχτά. Και επιτρέψτε μου να πω ότι μπορείτε πάντα να βασίζεστε στη φιλία μας και μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην υποστήριξή μας.»
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα και υποστηρίζει σθεναρά ότι το μέλλον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε τρίτους, «που καθοδηγούνται από αναθεωρητικές επιδιώξεις, να επωφεληθούν από την κόπωση της ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια».
Ο Νίκος Δένδιας χαιρέτησε το Προεδρικό Διάταγμα του Αιγύπτιου Προέδρου Ελ Σίσι που οριοθέτησε τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές του 2023.
Αναφερόμενος στην υποδειγματική συμφωνία που συνήφθη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με την Αίγυπτο, δήλωσε ότι συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, σε αντίθεση με τα άκυρα και παράνομα μνημόνια κατανόησης που έχουν υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.
«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας αποτελούν πραγματικό παράδειγμα καλών γειτόνων και παράδειγμα για το πώς να οικοδομηθεί μια σταθερή και μακροπρόθεσμη φιλία που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.
Έχουμε μια συμφωνία για μια στρατηγική εταιρική σχέση, η συνεπής εφαρμογή της οποίας αποτελεί τη βάση για περαιτέρω συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση των στενών μας σχέσεων», είπε ο Οσμάνι, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών κατά 100% είναι ο καλύτερος δείκτης στο νέο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων, που επιτρέπουν την υπογραφή της σύμβασης.
Ο Οσμάνι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία φέτος ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζήτησαν τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, καθώς και την παραμονή της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Χάρτη ΗΠΑ-Αδριατικής, τη Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον ΟΑΣΕ, το 2023. Η εστίαση σε αυτό το μέρος ήταν ακριβώς στη συνεργασία κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας με τον ΟΑΣΕ, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή και όχι μόνο.