Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και διαγραφής της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, άφησε να εννοηθεί χθες το βράδυ ότι εξετάζει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα των Βρυξελών για άρση της ασυλίας της γαλάζιας Ευρωβουλευτή, ως μια «πολύ σοβαρή υπόθεση και πρόσθεσε: «Δεν έχω πλήρη εικόνα επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα απαντήσω».
Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν, παράλληλα, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και ότι είναι θέμα ωρών να τοποθετηθεί για το θέμα ο πρωθυπουργός. Προφανώς αυτά που έμαθε κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης, τον έβαλαν σε σοβαρές σκέψεις. Είναι άλλωστε και το γεγονός ότι η κυρία Σπυράκη κρεμάστηκε στο «διπλανό μανταλάκι» από την Εύα Καϊλή για υποψίες που σχετίζονται με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, βαραίνει το κλίμα, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Νευρικότητα στη γαλάζια ευρωομάδα
Η αναστάτωση και η νευρικότητα που επικρατεί στη γαλάζια ευρωομάδα αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο μετατράπηκε σε μεγάλη νευρικότητα μετά και το καυστικό δημοσίευμα του Politico που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) έχει μετατοπίσει την προσοχή στο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς. «Κατά ειρωνικό τρόπο, η αλλαγή στάσης από το ΕΛΚ υποκινήθηκε εν μέρει από μια συνεδρίαση του ΕΛΚ πριν από τη σύνοδο κορυφής το πρωί της Πέμπτης (14/12), κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους συναδέλφους να τηρήσουν σκληρή γραμμή για το S&D.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι περισσότερο «στριμωγμένος» από τους περισσότερους από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο - η Καϊλή, που είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου, προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο αρχηγός ήταν στόχος υποκλοπών σε ένα σκάνδαλο που έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς. Εξ ου και προέτρεψε τους συναδέλφους να λογοδοτήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημειώνει το Politico.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν προφανώς ότι αν δεν λειτουργήσουν άμεσα, το κέντρο βάρους θα μοιραστεί ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, παρ ότι δεν πρόκειται για ισοβαρείς υποθέσεις. Πολιτικά, όμως, βάζουν και ένα προβεβλημένο γαλάζιο στέλεχος, και εκ των στενότερων υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη στο «κάδρο», σε μία στιγμή, που τα ξένα δημοσιεύματα εξακολουθούν να ασχολούνται εντατικά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Βέλη και σε Ανδρουλάκη
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο του Κατάρ εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια δυσάρεστη υπόθεση, αλλά «το θέμα της Εύας Καϊλή δεν αφορά τη ΝΔ. Μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκαν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ την ψήφισαν».
Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποπεμφθεί η κ. Σπυράκη τονίζοντας: «Για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ. Οι άνθρωποι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων».
Η απάντηση της Μαρίας Σπυράκη
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη πάντως έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:
«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το qatagate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».