Διπλές εκλογές σημαίνει ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να εκτείνεται ακόμα και μεταξύ 70 και 80 ημερών από την διάλυση της Βουλής μέχρι την στιγμή που η νέα κυβέρνηση, μετά τις δεύτερες εκλογές, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Μέχρι να μας κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοινωνούς των μεγάλων αποφάσεων του στο βουνό, όπως ενημέρωνε σχετικά του κοινοβουλευτικούς συντάκτες το βράδυ του προϋπολογισμού για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών, το (πρώτο) δεδομένο της υπόθεσης είναι πως, αναπόφευκτα, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες.
Το (δεύτερο) δεδομένο της υπόθεσης είναι πως, εδώ και καιρό, βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Τα επιτελεία των κομμάτων, με το πόδι στο γκάζι, μαρσάρουν τις μηχανές για την εκκίνηση της εκλογικής αναμέτρησης. Και όπως υπαγορεύουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα μιας διπλής εκλογικής μάχης. Πρώτη εκλογική Κυριακή με απλή αναλογική. Στην περίπτωση που δεν προκύψει νέα κυβέρνηση, δηλαδή το πιο πιθανό σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και δημοσκοπικά ευρήματα και αφού εξαντληθούν οι πρόνοιες του Συντάγματος, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Διπλές εκλογές σημαίνει ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να εκτείνεται ακόμα και μεταξύ 70 και 80 ημερών από την ημέρα που θα διαλυθεί η Βουλή μέχρι την ημέρα που η νέα κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Πέρα από την συζήτηση για τις ημερομηνίες που θα στηθούν εντέλει οι κάλπες ο αρμοδιότερος όλων υπουργός, ο Μάκης Βορίδης, έδωσε, πριν από λίγες μέρες, το στίγμα της διαδικασίας. «Η διαδικασία των εκλογών ενεργοποιείται τη χρονική στιγμή που διαλύεται η Βουλή. Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών - ίσως και κάτι παραπάνω - από τη χρονική στιγμή που αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει τη Βουλή για την όλη διαδικασία» είπε ο υπουργός Εσωτερικών παραμονή Χριστουγέννων στο Mega.
Δίμηνη διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 21 έως 30 ημερών από την ημέρα που θα διαλυθεί η Βουλή. Ο χρονικός αυτός ορίζοντας των 21 ημερών είναι άκαμπτος. Και αυτό γιατί έχει να κάνει με τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να διεξάγει τις εκλογές. Δεν μπορούν να γίνουν σε μικρότερο διάστημα μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες πράξεις όπως ανακήρυξη υποψηφίων, έγκριση ψηφοδελτίων, κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων.
Στο υπαρκτό σενάριο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη εκκινεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια διαδικασία η οποία θεωρητικά μπορεί να ολοκληρωθεί και την ίδια ημέρα, μπορεί, ωστόσο, και να φτάσει μέχρι και εννιά ημέρες. Η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης δίνεται στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων σε κοινοβουλευτική δύναμη και ισχύει για τρεις ημέρες.
Αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
Σημειώνεται πως ακόμα και στην περίπτωση που η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ολοκληρωθεί εντός μιας ημέρας, η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί αμέσως και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές καθώς θα πρέπει πρώτα να ορκιστούν οι βουλευτές που θα έχουν προκύψει από τις πρώτες εκλογές. Επιπλέον, για το όλο χρονικό πλαίσιο πρέπει να συνυπολογίσει κανείς, και να προσθέσει, ότι απαιτείται και ένα διάστημα 15 ημερών από τις δεύτερες εκλογές μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση από τη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση γίνεται λόγος για ένα διάστημα 70 έως 80 ημερών στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων η χώρα θα είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση και που θα την «συντροφεύει» ο αστάθμητος παράγοντας της τουρκικής προκλητικότητας με τον φόβο μιας ενδεχόμενης σοβαρής κρίσης με την Τουρκία.