Εκτός φυλακής βρίσκεται από τη Μεγάλη Παρασκευή (14/04) η Εύα Καϊλή, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατηγορείται για εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate. Η πολιτικός έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες, με ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης, δηλαδή βραχιολάκι.
Σε σχετικές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, το Μεγάλο Σάββατο (15/04) ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τόνισε για τις επόμενες νομικές κινήσεις: «Η Εύα Καϊλή έχει τεράστια αποθέματα δύναμης από το γεγονός ότι είναι αθώα. Θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να το αποδείξει. Σύντομα θα ζητήσουμε να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός και να βγει το βραχιολάκι καθώς δεν είναι ύποπτη φυγής ή άλλων αδικημάτων. Επίσης, θα ζητήσει να ασκεί τα πολιτικά της καθήκοντα και δικαιώματα στο Ευρωκοινοβουλιο, να συμμετέχει στις συνεδριάσεις και να ψηφίζει κατά συνείδηση».
Ακόμα, η Εύα Καϊλή έστειλε μήνυμα μέσω του δικηγόρου της σχετικά με δημοσιεύματα για επαφές με άλλα κόμματα, σημειώνοντας: «Μύθοι, ψέματα και προσβλητικά αυτά που γράφονται ότι μιλούσα με κάποιο άλλο κόμμα, εγώ ήμουν ταγμένη στον χώρο μου».
Επίσης, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε: «Μεγάλη αγωνία της Εύας Καϊλή είναι τώρα να επιστρέψει αθώα στην πατρίδα της, να ξέρουν οι ψηφοφόροι της ότι δεν τους πρόδωσε και να επανέλθει στον πολιτικό στίβο». Όπως τόνισε ο ίδιος, «τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η πολιτικός, αποδομούνται μέρα με τη μέρα, με βασικότερο στοιχείο ότι δεν βρέθηκαν δαχτυλικά της αποτυπώματα στις δεσμίδες χρημάτων που εντοπίστηκαν στο σπίτι της».
Οι όροι της αποφυλάκισης της Καϊλή
Η – μέχρι πρότινος – αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τώρα που επέστρεψε σπίτι της, υποχρεούται να δώσει στις Αρχές τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιεί, στο οποίο θα πρέπει να είναι διαθέσιμη ανά πάσα ώρα αν την αναζητήσουν. Επιπλεόν, η μόνη μετακίνηση που της επιτρέπεται είναι για επείγοντα ιατρικά θέματα και για λόγους ανωτέρας βίας και μόνο ύστερα από άδεια του Εισαγγελέα.
Ακόμα, ισχύει και απαγόρευση εξόδου στο εξωτερικό, καθώς το διαβατήριό της κρατείται από τις Αρχές. Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν θα μπορεί να δέχεται επισκέψεις στο σπίτι της. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Qatargate. Εντούτοις, η απόφαση να μην μείνει στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αποτέλεσε προσωπική επιλογή και όχι νομική υποχρέωση.
«Με υποτίμησαν, με προσέβαλαν ως γυναίκα»
Η Εύα Καϊλή, λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή της, παραχώρησε και την πρώτη συνέντευξή της, τονίζοντας πως «με υποτίμησαν, με προσέβαλαν ως γυναίκα». Επίσης, η ίδια στάθηκε στην κόρη της για την οποία είπε ότι «δεν θέλει να ντρέπεται για τη μητέρα της».
Όσον αφορά στην εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate, η 44χρονη δήλωσε: «Τον Δεκέμβριο του 2022, όταν πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης σε τι κατηγορίες εφέρετο ότι συμμετείχε ο σύντροφός μου και πατέρας της κόρης μου, κατέρρευσε όλη μου η ύπαρξη, χάθηκε ξαφνικά ο κόσμος όλος, έγινα χίλια κομμάτια. Μετά, ήρθε η απόλυτη απομόνωση και απόρριψη απο τους πάντες, τους συναδέλφους μου στην Ευρωβουλή, τον πολιτικό κόσμο στην πατρίδα μου, τους φίλους, τους γνωστούς. Ήταν σαν να μην υπήρξα. Βρέθηκα στη φυλακή, μακριά από την κόρη μου, με μόνη συντροφιά την ελπίδα ότι αυτό που ζω είναι ψευδαίσθηση. Παραμιλούσα, φώναζα “είμαι αθώα”, αλλά οι τοίχοι και τα κάγκελα δεν ακούν».
Ακόμα, σε σχετική συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής», η Εύα Καϊλή ανέφερε για τις σκέψεις της περί αυτοκτονίας: «Μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς. Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δεν με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα». Η ίδια, στη συνέχεια, τόνισε με πικρία: «Οι μόνοι που με πίστεψαν, ήταν η αδελφή μου, η μάνα μου, ο πατέρας μου και ο Έλληνας δικηγόρος μου, ο Μιχάλης, όπως τον είχαν μάθει και τον αποκαλούσαν και οι συγκρατούμενές μου. Κάποιοι πίστεψαν ότι είχα τελειώσει, ότι έσβησα ως προσωπικότητα. Όλοι με συμβούλευαν να ομολογήσω, να φύγω γρήγορα, να πάω στην κόρη μου».
Σχετικά με τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είπε: «Με υποτίμησαν, με προσέβαλαν ως γυναίκα, με απαξίωσαν, αλλά ποτέ δεν θα παραδεχθώ ότι πρόδωσα την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με τίμησαν τόσα χρόνια με την ψήφο τους. Εμπιστεύθηκα και εγώ ανθρώπους, έχω μάθει να πιστεύω στον σύντροφο, στον φίλο».
Επίσης, η πολιτικός υποστήριξε για τη συνέχεια του δικαστικού αγώνα της: «Δεν θα υποκύψω. Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δεν θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους. Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το μεταβολίσω, με συγκλονίζει».