Εκλογές 2023: Όσα έγιναν στην ΕΡΤ στον μαραθώνιο του debate

Εκλογές 2023: Όσα έγιναν στην ΕΡΤ στον μαραθώνιο του debate

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην τηλεόραση - Το live blog του iEidiseis για το debate.
Dimitris Kapantais / SOOC

19:31 - 10/05/2023
Τελευταία ενημέρωση: 12:41 - 11/05/2023

Ώρα debate στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. H ΕΡΤ φιλοξένησε την πρώτη - εδώ και 8 χρόνια - τηλεμαχία. Δείτε όλες τις εξελίξεις μέσα από το live blog του iEidiseis.gr


LIVE

  • Το debate στο live blog του iEidiseis

    01:09:03

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η Live μετάδοση του iEidiseis για το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023.

    Παρακολουθείστε - παρακάτω - όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της τρίωρης αναμέτρησης, μέσα από τις αναρτήσεις που προηγήθηκαν.

  • Κουτσούμπας μετά το debate: Αυτοί είναι και εμείς αυτοί είμαστε

    00:54:09

    Δείτε τι δήλωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την αποχώρησή του από την ΕΡΤ μετά το debate:

  • Πώς σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη στο debate

    00:52:13

    «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη μετά την αποψινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.

    Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων.

    Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του».

  • Μητσοτάκης σε Παπαδάκη: Αυτό λέγεται photobomb

    00:48:20

    Αστειευόμενος ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη την ώρα των δηλώσεών του.

    Δείτε το βίντεο:

  • Αλέξης Τσίπρας: Τι είπα στον Μητσοτάκη στο διάλειμμα του debate

    00:38:27

    Νομίζω ότι ωφέλησε αυτή η συζήτηση, θα ήταν πιο χρήσιμο αν θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε ερωτήματα και μεταξύ μας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

    Ελπίζω να κατάλαβε το σφάλμα του ο κ. Μητσοτάκης που δεν θέλει μια συζήτηση ανάμεσα στους δύο, πρόσθεσε. Προσπάθησα ακόμη και σε αυτούς τους ασφυκτικούς όρους, να θέσω ερωτήματα και να κάνω πιο ζωντανό τον διάλογο, είπε.

    Μην προδικάζουμε ότι θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές, είναι ασέβεια στον λαό που θα πάνε να ψηφίσουν, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε δε, ότι θα ήταν καλύτερο αν η δέσμευσή του - για μεταξύ τους debate - γινόταν τώρα και όχι στις επόμενες εκλογές, όπως του είπε σε διάλογο που είχε μαζί του σε ένα διάλειμμα στο στούντιο της ΕΡΤ.

  • Ν. Ανδρουλάκης: Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν υπάρχουν νησίδες ατιμωρησίας

    00:29:12

    Δεν υπάρχουν νησίδες ατιμωρησίας σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν, είπε, μεταξύ άλλων, κατά την αναχώρησή του από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την απάντηση που έδωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. «Το θέμα είναι να θωρακιστεί η χώρα», συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.

    Χαρακτηρίζοντας γόνιμη τη συζήτηση που έγινε σημείωσε: Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι πως αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία στις 21 Μαΐου να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής και να αφήσουμε στο παρελθόν κακές νοοτροπίες. «Στον ελληνικό λαό αξίζει κάτι πολύ περισσότερο. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπει ανάχωμα σε αυτό το παρελθόν».

    Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ακόμα πως αυτό που λέει περί συνεννόησης είναι αυτό που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. «Εγώ θα κάνω αυτό που έχω πει στον ελληνικό λαό. Θέλω ισχυρή εντολή για να έχουμε μια κυβέρνηση με σταθερότητα, μια κυβέρνηση που θα κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα με οικονομική ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

    «Κάνω αγώνα να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ και έχει αξία μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη που να βάλει τέλος στην πολίτική των δυο μεγάλων κομμάτων του δήθεν Φιλελεύθερου Μητσοτάκη και του δήθεν Αριστερού Τσίπρα» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός ψηφίζει στις 21 Μαΐου. Ας περιμένουμε λοιπόν τον λαό».

  • Ράνια Τζίμα για το debate: Όλοι καταλάβατε αυτό για το οποίο γκρινιάζαμε

    00:18:15

    Όλοι καταλάβατε αυτό για το οποίο γκρινιάζαμε για το debate, δήλωσε η Ράνια Τζίμα. Καταλάβατε ότι οι δημοσιογράφοι θέλαμε να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά αυτό ήθελαν οι πολιτικοί, σημείωσε κατά την αποχώρησή της από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

    Ο κόσμος άκουσε, αν έβγαλαν ένα συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό, πρόσθεσε.

  • Μητσοτάκης: Η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε 10 ημέρες από τώρα

    00:15:26

    Οχτώ χρόνια ήταν πολλά για να γίνει debate, πιστεύω ότι ήταν χρήσιμο για να βγάζουν συμπεράσματα οι πολίτες, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την αποχώρησή του από την ΕΡΤ.

    Ερωτηθείς ποιος έβαλε γκολ στο debate, απάντησε ότι αυτό θα κριθεί σε 10 ημέρες από τώρα.

  • Βαρουφάκης: Τοξικό ψέμα το αφήγημα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, η χώρα δεν είναι βιώσιμη

    00:10:17

    Τοξικό ψέμα το αφήγημα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Η χώρα δεν είναι… βιώσιμη, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Χαριτολογώντας με δημοσιογράφο κατά την αποχώρησή του από την ΕΡΤ είπε: Όχι στην ανακύκλωση της μηχανής μου - κάτω τα χέρια από τη μηχανή μου.

  • Βελόπουλος: Δεν ακούσαμε αλήθειες

    00:08:52

    Δεν ακούσαμε αλήθειες, δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος αποχωρώντας από την ΕΡΤ.

  • Κουτσούμπας: Θα μπορούσε να γίνει συγκυβέρνηση την επομένη της 21ης Μαΐου

    00:08:10

    Το τελευταίο σχόλιό του μετά το πέρας του debate των πολιτικών αρχηγών έκανε ο Γ. Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

    «Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας αποτυπώνει όχι μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αποτυπώνει αυτήν πορεία των τελευταίων ετών και τις αντιφάσεις ενός συστήματος βαρβαρότητας», υπογράμμισε.

    «Όλοι εδώ οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί ή υπουργοί ή και στελέχη, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση», συμπλήσε στη συνέχεια.

    ADVERTISEMENT
    «Θα μπορούσε να γίνει συγκυβέρνηση με βάση τα προγράμματα την επομένη της 21ης Μαΐου. Θα είναι αντιλαϊκή κυβέρνηση και πρέπει να ενισχύσουν το ΚΚΕ».

  • Τσίπρας: Έγινε καθεστώς η αδικία - Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα

    00:05:53

    «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες, δεξιούς και αριστερούς. Στον τόπο μας η αδικία έγινε καθεστώς. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της τηλεμαχίας, στα τρία λεπτά που είχε στη διάθεση του ο κάθε πολιτικός αρχηγός για την τοποθέτηση.

    «Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μία μεγάλη αλλαγή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τα πράγματα με μία κυβέρνηση που θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

    «Κάναμε λάθη όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα και βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και την κρίση με γεμάτα ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με βάση το πρόγραμμα μας και ζητάμε μία ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τους εκβιασμούς της Τρόικα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Λήξη του debate - Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχωρούν από την ΕΡΤ

    00:03:47

    Έληξε το debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ για τις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023.

  • Βελόπουλος: Τι με ενόχλησε στη δήλωση του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη

    00:02:21

    Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Νέα Γενιά, ο κ. Βελόπουλος είπε:

    «Πώς θα εμπιστευτεί ένας νέος, πολιτικούς που επί 12 χρόνια του λένε ψέματα, του λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια ότι όλα θα πάνε καλά και συνεχώς βουλιάζουμε και βγαίνει ο κύριος Παπαδόπουλος – αξιότιμος πρώην υπουργός – και λέει ότι πάμε να ξαναβουλιάξουμε. Διαβάζουν τα παιδιά, δεν μπορεί να τα κοροϊδέψεις και από την άλλη πρέπει ως Βελόπουλος, προερχόμενος από τη Μακεδονία, να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς των 57 ανθρώπων.

    Το κάνω γιατί έχασα και φίλο κι εγώ, 30ετών φιλία, τον έχασα τον Γιώργο στα Τέμπη. Πραγματικά, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι «είχε φθορά η κυβέρνησή του, αλλά το ξεπεράσαμε», ενοχλήθηκα σαν άνθρωπος και με πήρε η μητέρα του φίλου μου και μου λέει «τι είναι αυτά που λέει;».

    Εγώ ζητάω συγγνώμη και από αυτούς και από τα παιδιά τα αγγελούδια που χάθηκαν. Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά για όλους, γιατί δεν κάναμε τίποτα και τους αναγκάζουμε να πάνε – και τους λένε τεμπέληδες – να δουλέψουν με 600 ευρώ στα κάτεργα των νησιών, με δέκα άτομα μαζί. Φαντάζομαι κανένας από τους κυρίους δεν θέλει το παιδί του να δουλέψει εκεί. Γιατί να δουλέψει το παιδί του φτωχού. Δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά. Και πραγματικά αυτό που με ενοχλεί περισσότερο ότι υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι περισσότερο παιδιά από τα δικά μας παιδιά, τα βολεύουν με μετακλητούς, 18 – 19 – 20 – 22 χρονών και τα παίρνουμε σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα. Πού είναι η αξιοκρατία; Αυτό λέει ο νέος. Ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία. Κομματικός σωλήνας και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».

    Όσο για το αν τον προβληματίζει ότι πάρα πολλά νέα παιδιά πιθανώς να μην καταφέρουν να ψηφίσουν στις πιθανές, δεύτερες εκλογές, τόνισε πως: «Για μένα είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να γίνει να μην ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι, γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Ο νέος μπορεί να πιέσει τον μεγαλύτερο να αλλάξει την Ελλάδα. Ο παλιός είναι λίγο διαφορετική η αντίληψη του και τη σκέψη του.

    Ο νέος έχει όραμα, έχει ελπίδα. Αλλά ο νέος τι όραμα έχει όταν δεν μπορεί να κάνει οικογένεια γιατί παίρνει 600 ευρώ; Τι όραμα έχει όταν 700.000 Ελληνόπουλα συσπειρώθηκαν, εξοστρακίστηκαν στο εξωτερικό από τις πολιτικές των τριών κομμάτων; Αυτή την ελπίδα η “Ελληνική Λύση” μπορεί να την ξαναδώσει πίσω».

  • Κουτσούμπας: Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει

    23:52:58

    «Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησαν ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες μέσα στην Πανδημία μία τραγική κατάσταση.

    Πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν και της λέμε και από αυτό το πάνελ σήμερα να πάει να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα.

  • Η ατάκα Τσίπρα για Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη

    23:48:02

    Στον τελευταίο κύκλο ερωτήσεων ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει ποιον θεωρεί πολιτικό αρχηγό πρότυπο, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη ή τον Λεωνίδα Κύρκο.

    «Να μην αρχίσω τώρα να διεκδικώ και από τον κ. Κουτσούμπα τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο θεωρεί ότι είναι ιδιοκτησία του, όπως ο κ. Ανδρουλάκης λέει για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου» είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κάποτε κατηγορούσαν τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου ότι κλέβει τα συνθήματα της Αριστεράς. Τώρα κατηγορούν εμένα ότι κλέβω τα συνθήματα του Ανδρέα».

  • Μητσοτάκης: Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία

    23:45:46

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ για τη «Νέα Γενιά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

    «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία και σίγουρα θα αξιολογήσουν αυτή την κυβέρνηση αυστηρά». Όπου έκρινα ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη το έκανα, το λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν επαναλαμβάνεται».

    «Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους πολίτες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου» είπε και ζήτησε από τους νέους «να αξιολογήσουν τα κόμματα πολύ αυστηρά και να γνωρίζουν ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον». Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

    «Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες».

  • Ανδρουλάκης: Οι νέοι έχουν πολλά εφόδια - Να σταματήσουμε το brain drain

    23:40:17

    Όταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τους νέους ψηφοφόρους και το ότι αποτελούν «πονοκέφαλο» για τα κόμματα, ως προς το τι θα ψηφήσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι:

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων, είναι ότι ενώ έχουν πολλά εφόδια, έχουν λίγες ευκαιρίες. Πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν μια καλύτερη δουλειά...»

    «Χρειάζεται μια βιώσιμη ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας. Σοβαρές επενδύσεις σε τομείς ανταγωνιστικούς και ουσιαστική στήριξη της καθημερινότητας», σημείωσε, προκειμένου να σταματήσει το brain drain.

    «Γιατί να μην συμβαίνει στην Ελλάδα ότι και στην Ισπανία, την Πορτογαλία;» διερωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «χρειάζονται πολιτικές για να μειωθούν σημαντικά τα ενοίκια στα αστικά κέντρα», με σκοπό τη διευκόλυνση των νέων.

  • Βαρουφάκης: Ασφάλεια δε σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως

    23:39:18

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Νέα Γενιά» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, τόνισε ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό από τότε που γύρισε στην Ελλάδα και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    «Γύρισα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, στο βαθμό που μπορούσα ως καθηγητής, συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν για να σταματήσουμε το μάθημα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έχει βιώσει.

    Σημείωσε ακόμη ότι «ασφάλεια δε σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών, που παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. (…) Το να βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο για να προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα ψέμα που είτε σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται, διότι παίζουν ένα παιχνίδι, ένα θεατρικό έργο μπροστά σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που ενδιαφέρεται μόνο για την αστυνομοκρατία τους».

    «Είμαι πάντοτε σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει οποτεδήποτε απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του», τόνισε ο κ Βαρουφάκης ενώ αναφορικά με το κατά πόσο η διακίνηση των ιδεών στο πανεπιστήμιο τον ικανοποιεί, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

    Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το «το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν πολύ καλύτερα πώς να προασπίσουν αυτήν την κοινότητα».

  • Debate: Τα πειράγματα και τα χαμόγελα πίσω από τις κάμερες

    23:37:18

    Χαμόγελα, πειράγματα και ανά χείρας το κινητό για να καταγραφούν οι στιγμές του debate.

    Το debate ξεκίνησε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση και όλα ήταν έτοιμα για έναν διάλογο - μονόλογο των αρχηγών.

    Δείτε τις φωτογραφίες

    debate9

    debate2

    debate3

    debate4

    debate5

    debate8

    debate11

    debate12

    debate10

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Αλ. Τσίπρας: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

      23:36:03

      «Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

      Και εξήγησε πως «ο βαθμός στις εξετάσεις εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

    • Κουτσούμπας: Ο κ. Τσίπρας ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη

      23:31:03

      «Το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος, και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, των λεφτάδων, που δεν ξέρουν τι έχουν, μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, γιατί δεν πάνε συνήθως οι εργάτες, οι αγρότες της πατρίδας μας, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα να φτιάξουν τις βιλάρες τους.

      Άρα, λοιπόν, πρέπει να μπει ένα φρένο» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

      «Χρειάζεται μια πραγματική λαϊκή εξουσία. Εγκληματική η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης. Εάν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ, τα πάντα», τόνισε.

      «Θα έλεγα στον κ. Τσίπρα να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια».

    • Μητσοτάκης: Η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα

      23:27:11

      Σε ερώτηση της ενότητας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη είπε:

      «Είμαι υπερήφανος παρότι πρωθυπουργός μιας φιλελεύθερης χώρας όταν χρειάστηκε να κάνουμε σημαντική κρατική παρέμβαση την κάναμε και κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατέψαμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από υπερβολικές αυξήσεις. Από δω και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό το γνωρίζουν όλοι και ο κύριος Τσίπρας.

      Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα και την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. μείωση του ΦΠΑ και μείωση του φόρου κατανάλωσης μόνο αυτά στοιχίζουν κοντά στα 4 δισ. ετησίως. Να μας πει ο κύριος Τσίπρας από πού θα βρει τα χρήματα εφόσον σκοπεύει να τα εφαρμόσει».

    • Βελόπουλος: Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου

      23:24:14

      Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στο debate της ΕΡΤ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο κ. Βελόπουλος είπε:

      «Εγώ θα ανέμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα μας, για να έχουμε δικό μας φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ώστε να μην χρειαζόμαστε ούτε τη Ρωσία, ούτε την Αμερική, ούτε τη Σαουδική Αραβία. Αλλά, θα ρωτήσετε τον ελληνικό λαό, αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα του, να πληρώνει πανάκριβα το φυσικό αέριο για τη βενζίνη του, ενώ θα μπορούσε να έχει κάλλιστα τη δυνατότητα αυτή.

      Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές και γνωστοί που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου, το φέρουν στο Λακωνικό κόλπο και το κάνουν μεταγγίσεις. Γνωστή ιστορία. Άρα λοιπόν, γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο λαός. Εγώ δεν το καταλαβαίνω. Να κερδίζω δηλαδή από το λαθρεμπόριο με τη Ρωσία πετρέλαιο ή άνθρακα και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός. Αν έχετε μια καλύτερη απάντηση να μου το πείτε και σε μένα.

      Πάντως, εγώ επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Επιτροπής Υδρογονανθράκων, την οποία εγώ έχω μπροστά μου. Είναι μελέτη. Την έχουν όλοι. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. Αυτή είναι η μελέτη τους, καταγεγραμμένη. Είναι ειδικότεροι όλων.

      Τι θα κάναμε εμείς και τι θα κάνουμε εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση. Θα κάνουμε ότι η Νορβηγία, θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις και με τους μισθούς και από εκεί θα καρπωθεί ο Έλληνας την υπεραξία. Ξέρετε ότι στη Νορβηγία παίρνουν 3.000 ευρώ σύνταξη λόγω της συνδέσεως αυτής. Θα το εφαρμόσουμε για τους Έλληνες για να μπορούν οι Έλληνες να παίρνουν αξιόλογες και αξιόπιστες συντάξεις.

      Όσο για τον λόγο που δεν έχει στηρίξει ούτε ένα νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, δήλωσε πως: «Η πράσινη ενέργεια δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί, δεν αποθηκεύεται, είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της πράσινης ενέργειας. Δεν υπάρχει μέθοδος. Και διαβάζω στον κύριο Γιάννη Μπασιά (Πρόεδρο της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων), ψάξτε να δείτε ποιος είναι και λέει “η πράσινη μετάβαση παγκόσμια είναι μια βίαιη οικονομική μετάβαση σε ένα μοντέλο που χρειάζεται τρισεκατομμύρια, που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών και όχι των μεγάλων κολοσσών που εμφανίζονται ως παίκτες”.

      Άρα λοιπόν, εγώ θέλω να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με την «Ελληνική Λύση». Εμείς θα παράγουμε το πετρέλαιο και εμείς θα το κάνουμε εξαγωγή. Δεν λέμε όχι στη γεωθερμία, ούτε στα υδροηλεκτρικά άλλο η ανεμογεννήτρια που είναι τοξική και άλλο αυτό».

    • Ανδρουλάκης για ΔΕΗ: Τι 34% τι 50%, πάλι το κράτος κάνει κουμάντο

      23:22:55

      Σχετικά με τη ΔΕΗ, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή, το 34% των μετοχών της ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία.

      Οπότε το ελληνικό δημόσιο διορίζει και τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο και καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ, τι 34% τι 50%, πάλι το κράτος κάνει κουμάντο.

      Αυτό δεν αλλάζει αν θέλει το κράτος να έχει η ΔΕΗ μια πολιτική πιο φιλική προς τον καταναλωτή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    • Η χειραψία Τσίπρα - Μητσοτάκη στο debate

      23:20:53

      Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη χειραψία Τσίπρα - Μητσοτάκη πριν από την έναρξη του debate:

      tsipras mitsotakis

      Δείτε βίντεο που ανέβασε ο Αλέξης Τσίπρας, να χαιρετά τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την έναρξη του debate:

      {https://twitter.com/atsipras/status/1656360926855983123}

    • Τσίπρας: Συμφωνώ με Ανδρουλάκη - Όχι κομματικοί διορισμοί στις διοικήσεις των νοσοκομείων

      23:16:51

      «Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επίκαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη» είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

      Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή. Εμείς θα βρούμε τα λεφτά γιατί θα σταματήσει ο μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος και θα πάρει ανάσα ο πολίτης γιατί θα πέσουν οι τιμές».

      Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μάλιστα πας «το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους».

    • Το Twitter για τη... βραχνάδα της Ράνιας Τζίμα

      23:15:00

      Στη βραχνάδα της Ράνιας Τζίμα στο debate αναφέρονται χρήστες του Twitter.

      {https://twitter.com/the_alexalex/status/1656372390404714501}

      {https://twitter.com/eleni_roditou/status/1656376674332692482}

      {https://twitter.com/outsichr/status/1656375547511943169}

    • Τσίπρας: Έχουμε υπέρβαση εσόδων από το ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ

      23:11:16

      Οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στην τσέπη του καταναλωτή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα πάρει ανάσα ο πολίτης με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και είπε χαρακτηριστικά: Έχουμε υπέρβαση εσόδων από το ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ.

      Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ λίγο πριν την κρίση. Η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο, πρόσθεσε.

    • Κ. Μητσοτάκης: Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες του ΕΣΥ

      23:05:39

      Σε ερώτηση στη θεματική ενότητα του debate «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη ότι «Το νέο εθνικό σύστημα υγείας που οραματίζομαι είναι προτεραιότητά μου».

      «Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία» τόνισε.

      Ο πρωθυπουργός «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Twitter απόσπασμα της τοποθέτησής του για το θέμα της υγείας:

      {https://twitter.com/kmitsotakis/status/1656396719356096515}

    • Ξεκινά η 5η ενότητα του debate: Ενέργεια και περιβάλλον

      22:58:15

      Ξεκινά τώρα η 5η ενότητα του debate στην ΕΡΤ με θέμα: Ενέργεια και περιβάλλον

    • Αλέξης Τσίπρας: Καταφέραμε εκεί που 3 κυβερνήσεις απέτυχαν

      22:50:20

      «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία. Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και φέραμε κέρδος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

      «Φέραμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε» τόνισε λέγοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

    • Ανδρουλάκης: Ήμουν κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία - Γι' αυτό με παρακολουθούσαν

      22:47:24

      Κίνδυνο αποτελούσα για τη ΝΔ - Γι' αυτό με παρακολουθούσαν, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

      Νωρίτερα, επανήλθε στο θέμα των υποκλοπών τονίζοντας πως: «ως ευρωβουλευτής έχω ασχοληθεί με τα εθνικά θέματα.

      Ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το έχει καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης, αλλά αποτελώ κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, γι' αυτό παρακολουθήθηκα».

      Ερωτηθείς για το ζήτημα της αναρρωτικής άδειας που δόθηκε στον επιθεωρητή του ΟΣΕ από γιατρό, πρώην υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ - υπόθεση που ήρθε στο φως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

      «Όποιος κινείται εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, δεν μπορεί να είναι στο κόμμα μας», υπογράμμισε.

    • Κουτσούπας: Καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται να στηρίξει το ΚΚΕ

      22:45:31

      «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η κατάργησή της δεν λύνει τα προβλήματα«, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ προτείνει μια δέσμη μέτρων για τη αναβάθμιση της Παιδείας των παιδιών μας, όπως την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που κατάργησε η ΝΔ».

      «Νεολαία πρέπει να κρατά μικρό καλάθι», επανέλαβε.

      Η Σία Κοσιώνη επανήλθε ρωτώντας: «Θα βλέπατε θετικά την προσπάθεια του Μητσοτάκη στην Υγεία με προσλήψεις, αυξήσεις μισθών, αναβάθμιση κτιρίων κ.α»;

      Καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται να στηρίξει το ΚΚΕ . Η συνολική πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σεαντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ.

    • Κουτσούμπας: Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα

      22:41:13

      «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα ή όλα τα υπόλοιπα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, στρατηγικές στοχεύσεις ίδιες» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σροίτερ.

      «Και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, έχουν να κάνουν με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, έχουν να κάνουν με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων που κατά την άποψή μας είτε είναι ΝΑΤΟ είτε ΕΕ βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας, του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του και σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας σε αυτή τη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

    • Η απάντηση Βελόπουλου για το εμβόλιο και τις αμβλώσεις

      22:35:52

      Δεν δέχομαι υποχρεωτικότητα για το εμβόλιο, δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το θέμα των αμβλώσεων, ερωτηθείς για τη θέση του σε αυτό το θέμα.

      Είμαι χριστιανός ορθόδοξος, είπε για να τον ρωτήσει ο Αντώνης Σρόιτερ αν τις πολιτικές του θέσεις τις υπαγορεύει ο Αρχιεπίσκοπος. Και έδειξε φωτογραφίες από σχολικό βιβλίο με «γκέισα Παναγία». «Αυτό δεν είναι ξενοφοβία;», ισχυρίστηκε.

    • «Έκρηξη» Τσίπρα για τις υποκλοπές: Επιτέλους ας μας εξηγήσει ο Μητσοτάκης γιατί παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη

      22:26:05

      Στροφές ανέβασε στο debate ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των υποκλοπών.

      «Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου αυτού του τόπου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών.

      Σε υψηλούς τόνους σημείωσε επίσης. «Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα» διερωτήθηκε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

      «Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση;».

      Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αποτελεί «προοπτική ανάσας με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά περιμένω να δω και μετά τις εκλογές». Και πρόσθεσε πως είναι «απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Δεν έχει νόημα να κάνω κριτική στην στάση των κομμάτων. Αυτός που θα είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

      Νωρίτερα, σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό. Όπως τόνισε: «Το πρόγραμμα θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά θα κοστίσει στα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά» και συνέχισε για τα εξοπλιστικά: «Eiμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα άμυνας. Δεν υπερψηφίσαμε όταν θεωρήσαμε ότι υπάρχει θέμα υπερκοστολόγησης. Από εδώ και στο εξής προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

      «Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    • Η απάντηση Μητσοτάκη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη

      22:24:22

      Ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Όπως είπε:

      Όχι κ. Τζίμα δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα απέναντι στον ελληνικό λαό δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

      Η πρώτη είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι σημαντικό αυτό γιατί όντως πρέπει να μάθουμε αν όντως υπήρχαν ποινικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση.

      Και ανέλαβα επίσης να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε.

    • Βαρουφάκης: Γιατί πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση

      22:19:08

      Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Star), στην ενότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση, για τη θέση του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, όσον αφορά το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα» που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο;

      «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».
      Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

      Σε ερώτηση τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε εισαγωγικώς πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας». Πρότεινε, εξ άλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

      Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. «Η αποτροπή είναι το παν», με άλλα λόγια. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία. Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.

      Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όπως είπε, αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Μεγάλη Βρετανία.

    • Βελόπουλος: Χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί να χάσουμε και τη Θράκη

      22:16:54

      Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Σε έναν εσένα πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις εσύ απλά τη μοίρα σου. Αποφασίζεις με ποιους θα πας. Δεν ζούμε το 1970 – 80 τότε υπήρχαν δύο block το δυτικό και το σοβιετικό. Το «Ανήκομεν εις την Δύσιν» ήταν μία ρήση που στον πολιτισμένο χώρο, όριζε την δική μας εκεί παρουσία. Σήμερα λοιπόν πολυπολικός κόσμος Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Ναι και Ρωσία, ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπατα», είπε αρχικά.

      «Και θα σας το αποδείξω», πρόσθεσε. «Χάσαμε το όνομα Μακεδονία με τη Δύση. Χάσαμε και τη βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες μας έλεγαν άλλα. Χάσαμε την Κύπρο, κατοχή. Χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί να χάσουμε και τη Θράκη. Για εμάς στην «Ελληνική Λύση» το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι, ακόμη και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους, αν κερδίζω. Αν δεν κερδίζω, δεν είμαι με κανέναν.

      Και βέβαια η επίκληση του Διεθνούς δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου, δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ουδέποτε υπήρξε. Δεν μπορείς να λες ότι είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά, ξεχνώντας ότι τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει Ευρωπαίοι οι φίλοι μας εταίροι στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε», όπως είπε.

    • Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο με το πόρισμα PEGA

      22:10:37

      «Η υπόθεση έχει ταλανίσει το πολιτικό σύστημα. Με το πόρισμα της PEGA η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της χώρας»

      «Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους που στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

      «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα».

      «Είναι απαράδεκτο να μπαίνει η χώρα σε μια κρίση θεσμών, που σύμφωνα με το πόρισμα της PEGA, είμαστε στον δρόμο για την Ουγγαρία, αν δεν θωρακίσουμε τώρα τους θεσμούς», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκκς.

    • To tweet του Τσίπρα μέσα από το στούντιο του debate

      22:05:42

      To tweet του Τσίπρα μέσα από το στούντιο του debate:

      {https://twitter.com/atsipras/status/1656360926855983123}

    • Πρώτο tweet Μητσοτάκη από το debate

      22:04:28

      Στο πρώτο του tweet από το ντιμπέιτ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της αύξησης μισθών και θέσεων εργασίας: «Κεντρική μας δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών για όλους. Μέσος μισθός 1.500 ευρώ και κατώτατος 950 ευρώ. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις, με αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και με τη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας».

      { https://twitter.com/kmitsotakis/status/1656370904627048487}

    • Μητσοτάκης: Υποχρέωση κάθε κυβέρνησης η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων

      22:02:13

      Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης καθώς γνωρίζετε ότι μετά από μία δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν σημαντικότατες υστερήσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της αεροπορίας, του ναυτικού, του πεζικού μας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

      Και αυτό ακριβώς κάναμε με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ήταν καλά μελετημένα, ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και τα οποία δρομολογούμε χωρίς καμία απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

      Εξ ου και η χώρα κατάφερε να πετύχει το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα πετύχει πλεόνασμα και το 2023. Όμως κ. Ζαχαρέα έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία.

      Πιστεύω ότι καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες.

    • Ανδρουλάκης σε Σρόιτερ: Η ερώτησή σας δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας

      21:57:01

      «Η ερώτησή σας δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας και την εξωτερική πολιτική», είπε απαντώντας στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στο αποψινό debate.

      «Ουδέποτε έχω δεχτεί πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση», εξήγησε, ερωτηθείς για το αν θα έχει την ίδια στάση με ξένους ηγέτες, όπως με τον πρωθυπουργό.

      Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι «για μένα το θέμα είναι τι κάνουμε για την Τουρκία. Τι κάνει η Ελλάδα. Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες

      1. ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική
      2. τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι ευρωτουρκικά
      3. στα εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια βιομηχανία

      «Να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική, όχι με παρακμή»

      Ερωτηθείς για το οικονομικό του πρόγραμμα, κατά την πρώτη ερώτηση προς το πρόσωπό του στο αποψινό debate, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι:

      Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική, όχι με παρακμή. Κανένα σπίτι να μην είναι στα funds και να εκβιάζεται από δανειολήπτες, να έχεις φτιάξει ένα παρακράτος υποκλοπών...»

      Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα εποχή. Η παράταξή μας έχει ένα πρόγραμμα που δίνει βάση στο ιδιωτικό χρέος, στην προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση του κεφαλαίου. Στην οικονομία, λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις. Εμείς λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1/1/2024.

      «Ο αγώνας μου είναι να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού. Ναι στη σταθερότητα, όχι στην παρακμή των τελευταίων ετών», απάντησε, ερωτηθείς αν φοβάται μήπως χαρακτηριστεί παράγοντας ακυβερνησίας», συνέχισε.

      «Έχουμε ένα φορολογικό πρόγραμμα που δίνει βάση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι στο να χαϊδεύει τους ισχυρούς», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    • Κουτσούμπας: Εξοπλισμοί από Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ

      21:51:19

      Ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου Παναγιώτη Στάθη για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα στο debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023.

      Οι εξοπλισμοί από Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ με επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς και εμπλέκει τη χώρα, όπως στον πόλεμο με την Ουκρανία, που έχει εξελιχθεί σε πόεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας»

      «Το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες», τόνισε.

      «Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας που θα είναι ο λαός στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την ΕΕ», πρόσθεσε.

      «Εάν κυβερνήσει το ΚΚΕ, η Ελλάδα θα είναι σύμμαχος με όλες τις χώρες του κόσμου», κατέληξε.

    • Βελόπουλος: Κάθε σοβαρή χώρα έχει plan B

      21:49:46

      Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε για τα παράλληλα νομίσματα:

      Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B. Που θα βρουν τα λεφτά οι αρχηγοί. Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα.

      Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. Δεν μπορείς να μιλάς για διαγραφή όταν ήσουν πρωθυπουργός.

    • Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης

      21:48:16

      Το ΚΚΕ έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης αν το δούμε από τη σκοπιά του ελληνικού λαού, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

      Η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, δεν ψηφίστηκαν όμως για τον κατώτατο μισθό ή για τις συλλογικές συμβάσεις

      Τα φορολογικά έσοδα προέρχονται κατά 95% από τον ελληνικό λαό και το 5% από τα μεγάλα κεφάλαια.

      «Έχουμε ένα φορολογικό πρόγραμμα που δίνει βάση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι στο να χαϊδεύει τους ισχυρούς».

    • Τσίπρας: Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16

      21:46:10

      «Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα άμυνας. Δεν υπερψηφίσαμε όταν θεωρήσαμε ότι υπάρχει θέμα υπερκοστολόγησης. Από εδώ και στο εξής προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

      Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε πως «υπήρχε φράχτης όταν ήμαστε κυβέρνηση και δεν τον γκρεμίσαμε. Το μεταναστευτικό προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες αλλά με διαφορετική διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νέο σύμφωνο».

    • Τσίπρας: Ρεαλιστικό και απόλυτα κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

      21:45:38

      «Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση. «Το πρόγραμμα θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά θα κοστίσει στα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    • Ποιοι συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

      21:40:46

      Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει στο στούντιο ο διευθυντής του γραφείου του Μπάμπης Παπαδάκης και στο κοντρόλ της ΕΡΤ είναι η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.

    • Ποιοι συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

      21:40:02

      Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο και τον Δημήτρη Τσιόδρα ο οποίος πήγε στο κοντρόλ ρούμ της ΕΡΤ. Στο στούντιο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη.

    • Ανδρουλάκης: Ουδέποτε δέχτηκα πρόσκληση από τον Μητσοτάκη για συνάντηση

      21:39:03

      «Ουδέποτε έχω δεχτεί πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση», δήλωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς για το αν θα έχει την ίδια στάση με τους ξένουν ηγέτες, όπως με τον πρωθυπουργό.

      Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι «για μένα το θέμα ειναι τι κάνουμε για την Τουρκια. Τι κάνει η Ελλάδα. Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες

      - ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική

      - τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκιά, είναι ευρωτουρκικά

      - στα εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια βιομηχανία

Ροή Ειδήσεων