«Παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών» στην πρότασή της εισαγγελέως για απόρριψη της αίτησής του να ακυρωθεί ως παράνομη η παραπομπή του από την προανακριτική, καταγγέλλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, και της καταλογίζει ότι εκφράζει «την άποψη της ΝΔ».
Με υπόμνημα που κατέθεσε στο Δικαστικό Συμβούλιο ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, επιρρίπτει στην εισαγγελέα ότι με «νομικούς ακροβατισμούς» μετατρέπεται σε νομοθέτη και ότι προβαίνει σε κρίσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική και την κοινοτική νομολογία. «Θα περίμενα από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αιτιολογώντας ειδικά και εμπεριστατωμένα την πρότασή του και όχι να παρακάμπτει αυθαίρετα τους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος» τονίζει.
Δεν προβλέπεται η εξαίρεση μελών από την προανακριτική
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός που ζήτησε ακύρωση της απόφασης της προανακριτικής της Βουλής γιατί εξαίρεσε, «χωρίς να έχει αρμοδιότητα και δικαίωμα», δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Τζανακόπουλος, Π. Πολάκης) από τη σύνθεσή της υπογραμμίζει ότι και η ίδια η εισαγγελέας παραδέχεται πως η εξαίρεση μελών «δεν προβλέπεται ρητά» από το νόμο. Της καταλογίζει όμως ότι μιλά «αβάσιμα» και «αυθαίρετα» περί «νομικού κενού» που μπορεί να καλυφθεί.
«Δεν πρόκειται για ακούσιο νομοθετικό κενό, αλλά περί ηθελημένης απαγόρευσης εφαρμογής διαδικασίας εξαίρεσης βουλευτών-μελών της προανακριτικής» σχολιάζει. Σημειώνει δε πως «ούτε το Σύνταγμα, ούτε ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ούτε ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν δικαίωμα μελών της Επιτροπής να υποβάλουν αίτημα εξαίρεσης άλλων μελών της» και υπογραμμίζει ότι αν ο νομοθέτης ήθελε να προβλέψει μια τέτοια διαδικασία θα το έκανε ρητά όπως ισχύει για τα μέλη και Δικαστικού Συμβουλίου και για τον εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου.
Οι ίδιοι που εξαίρεσαν τους βουλευτές, αποφάνθηκαν για την απόφασή τους!
Καταλογίζει επίσης στην εισαγγελέα ότι σιώπησε στην παρατήρησή του πως «δεν είναι νομικά ορθό και νοητό» η ίδια η προανακριτική επιτροπή που λειτουργεί ως εισαγγελέας να προβαίνει σε εξαίρεση των μελών της και στη συνέχεια να αποφασίζει η ίδια για τη νομιμότητα αυτής της απόφασης. «Οι δύο βουλευτές-μέλη της προανακριτικής (Κεγκέρογλου και Λαλιούση) που έκαναν την αίτηση εξαίρεσης, ταυτοχρόνως εψήφισαν υπέρ της πρότασής τους. Τραγελαφικά πράγματα» σχολιάζει και διερωτάται εάν υπάρχει ανάλογη περίπτωση σε ευρωπαϊκό, διεθνές ή και σε εθνικό δικανικό επίπεδο «ο αιτών να είναι ταυτόχρονα και ο κρίνων την αίτηση».
Δεν δόθηκε χρόνος για μελέτη του φακέλου – Δεν εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες
Ο κ. Παπαγγελόπουλος τονίζει ακόμη ότι το δόθηκε προθεσμία μόνον 10 ημερών για να μελετήσει δικογραφία 235.000 σελίδων και μάλιστα παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διευρύνθηκε το κατηγορητήριο. Επίσης αναφέρει ότι η προανακριτική δεν ικανοποίησε το νόμιμο δικαίωμά του να κληθεί για συμπληρωματικές εξηγήσεις αλλά ούτε και να καλέσει μάρτυρες για τις διευρυμένες πράξεις. «Τελικά τίποτα νόμιμο δεν έγινε, γιατί όλα θυσιάστηκαν στον βωμό της κομματικής σκοπιμότητας, παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μου» συμπλήρωσε.