LIVE: Σε εξέλιξη οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

LIVE: Σε εξέλιξη οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τα νέα ονόματα στην κυβέρνηση. Η ορκωμοσία και η παράδοση-παραλαβή στα υπουργεία. Live όλες οι εξελίξεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

15:15 - 27/06/2023
Τελευταία ενημέρωση: 18:06 - 27/06/2023

Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, και από τις 14:00 ξεκίνησαν οι καθιερωμένες τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων. Όλες οι εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.


LIVE

  • Αύριο στις 11:00 η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    18:00:56

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο (Τετάρτη) στις 11:00 σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η μετάδοση των τελετών παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία μέσω το Live blog του iEidiseis.

  • Δένδιας: Συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

    17:42:09

    «Δεν είναι απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σε μια κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον ως παράγων ασφάλειας και σταθερότητας. Να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που την αφορούν».

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας.

    Υπογράμμισε «την πάγια ελληνική θέση ότι η Ελλάδα επιζητά αρμονική σχέση με τις γειτονικές χώρες» και «ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας, επιζητά την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό, ταυτοχρόνως όμως, διατηρεί ξίφος δικαίου, μην επιτρέποντας σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

    «Ευελπιστούμε σε μια ειλικρινή σχέση με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και όλου του κόσμου, με ιδιαίτερη σημασία στις χώρες με τις οποίες διατηρούμε συμμαχικές θέσεις» πρόσθεσε.

    «Όσο αφορά ειδικά τη γειτονική Τουρκία θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες προς όφελος των λαών μας. Στην κατεύθυνση αυτή προσδοκώ ότι θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ενέργειες που θα αλλάξουν αυτό το κλίμα και θα οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, σε καταστάσεις του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στη σχέση μας» επισήμανε.

    Δεσμεύτηκε ότι θα επιτελεί τα καθήκοντά του «επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, τη μέγιστη δυνατή ομοψυχία στα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας. Στον κομβικό αυτό τομέα για την εθνική μας ύπαρξη, δεν χωρούν κομματικοί διαγκωνισμοί και δεν επιτρέπονται μικροκομματικές σκοπιμότητες».

    Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον προκάτοχό του Αλκιβιάδη Στεφανή και τον προηγούμενο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο καθώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους.

    Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύθηκαν ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παρέλαβε το υπουργείο σε εξαιρετικό επίπεδο και την περίοδο αυτή διατηρήθηκε το όραμα της αποστολής του.

    «Μεγάλη χαρά να παραδίδουμε σε άνθρωπο που έχει ξαναπεράσει από αυτό το πόστο και επί τέσσερα χρόνια ασχολούταν με τον δεύτερο πυλώνα της εθνικής ασφαλείας, αυτόν του υπουργείου Εξωτερικών» συμπλήρωσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τη σειρά του αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό, καλωσόρισε τον Νίκο Δένδια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή του.

  • Αυγενάκης: Θα εργαστούμε σκληρά για να αποκτήσει τη μέγιστη αξία ο μόχθος των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων μας

    17:30:07

    Τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη και του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακή σύνδεση με τον απερχόμενο Υπηρεσιακό Υπουργό, Καθηγητή Γιώργο Τσακίρη.

    Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Γιώργος Τσακίρης, αφού συνεχάρη τον νέο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. δήλωσε:

    «Έφτασε το τέλος της θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ. Κατά το διάστημα αυτό συνεχίσαμε τις προσπάθειες επίλυσης των θεμάτων του Υπουργείου βοηθώντας αυτό το μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή. Το Υπουργείο καλύπτει, όπως γνωρίζετε τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

    Πετύχαμε πολλά με συστηματική προσπάθεια όλων στο Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς.

    Και ο κ. Τσακίρης κατέληξε ότι:

    «Αν μπορούσα να δώσω έμφαση σε δύο θέματα που αντιμετωπίσαμε, αυτά είναι:

    Η έναρξη υποβολής αιτήσεων για ενισχύσεις των παραγωγών στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και

    Η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ που προήλθαν από τις ραγδαίες βροχές και χαλαζοπτώσεις του τελευταίου μήνα».

    Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και τιμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη ψήφο του και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε για μια ακόμη φορά.

    Επίσης, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του καθηγητή Γιώργο Τσακίρη και τους πρώην Υπουργούς Μ. Βορίδη, Σ. Λιβανό και Γ. Γεωργαντά για το έργο που έχουν κληροδοτήσει.

    Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης τόνισε:

    «Είναι χρέος μας να δικαιώσουμε απόλυτα την εντολή να συνεχίσει η χώρα σταθερά, τολμηρά μπροστά. Είναι μεγάλη ευθύνη να δώσουμε δυναμική ώθηση στην ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα που τόσο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζει για την Ελλάδα μας.

    «Ξεκινάμε αμέσως δουλειά, με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό, μαζί με:

    - τους εξαιρετικούς συναδέλφους και φίλους Υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση,

    - τους νυν γενικούς γραμματείς και παλιούς «γνώριμους», Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη,

    - με όλα τα στελέχη του Υπουργείου, τους εργαζομένους του Υπουργείου και

    - τις διοικήσεις και το προσωπικό των εποπτευόμενων Οργανισμών και φορέων μας.

    Με έντιμο και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους παραγωγούς και τη μεταποίηση, συνολικά τον πρωτογενή τομέα, με αγαστή συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς μας:

    Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ

    Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.)

    Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)

    Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας

    Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

    Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

    Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

    Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και

    Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων,

    την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο, καθώς όλοι μαζί θα εργαστούμε για την αναγέννηση του αγροτοδιατροφικού μας τομέα.

    Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, προκειμένου να αρχίσουμε τάχιστα να υλοποιούμε στο ακέραιο τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό συστατικό πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Και συνδέεται σημαντικά με την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

    Ο πρωτογενής τομέας είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την υγεία, τον πολιτισμό και την ευημερία της κοινωνίας.

    Πρωταρχικός μας στόχος είναι να είμαστε σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους. Με συνεχή παρουσία σε όλη την επικράτεια, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, όπου υπάρχει αγρότης, κτηνοτρόφος, ψαράς. Θα είμαστε εκεί στα χωράφια και στις μονάδες για να δώσουμε λύσεις.

    Θα εργαστούμε σκληρά για να αποκτήσει αξία ο μόχθος των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Για να γίνει ο Πρωτογενής Τομέας η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την πατρίδα μας.

    Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τη στήριξη της αγροτο-κτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γη τους, να παράγουν, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους, να ενσωματώσουν στην παραγωγή τους τη σύγχρονη τεχνολογία, για να μπορέσουν τα ελληνικά μας προϊόντα να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά.

    Η χώρα μας είναι ευλογημένος τόπος. Τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης είναι παγκοσμίως γνωστά για την κορυφαία ποιότητα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η ελληνική - μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής και παράγοντας μακροζωίας. Η πληθώρα των εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν το ισχυρό μας «όπλο» για περαιτέρω εξωστρέφεια και περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

    Κλείνοντας, ο ΥπΑΑΤ απευθύνθηκε στα στελέχη, στο προσωπικό του Υπουργείου υπογραμμίζοντας:

    «Γνωρίζω πολύ καλά ότι βρίσκεστε εδώ, αρκετό καιρό, πολλοί από εσάς αρκετά χρόνια, πριν τη σημερινή τελετή ανάληψης.

    Και γνωρίζω πολύ καλά ότι θα συνεχίσετε να είστε εδώ όταν, κάποια στιγμή, που ελπίζω να αργήσει, θα παραδώσω το χαρτοφυλάκιο στον επόμενο Υπουργό.

    Θέλω, όμως, το διάστημα που θα είμαστε μαζί, να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και με αμοιβαία εμπιστοσύνη, να δημιουργήσουμε ασφαλείς προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να συμβάλλουμε στην αναγέννηση του αγροτοδιατροφικού τομέα και στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.

    Από αύριο πρωί σηκώνουμε τα μανίκια ξανά για να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, με περισσότερη ευημερία και πιο ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα.

    Είμαι θιασώτης του αποτελέσματος , όχι της θεωρίας. Άρα λοιπόν, ξεκινάμε δουλειά και θέλουμε αποτελέσματα, γιατί ο ελληνικός λαός αυτό περιμένει από εμάς και είμαστε υποχρεωμένοι να το δώσουμε.

    Είναι μια αρχή που πραγματικά πρέπει να φέρει αποτέλεσμα. Ξέρουμε πολύ καλά τι περιμένει η ύπαιθρος , η κοινωνίας μας, οι άνθρωποι που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται ή εξαρτώνται από το Υπουργείο αυτό. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους διαψεύσουμε. Αυτά που δεν έγιναν την προηγούμενη περίοδο θα τα κάνουμε τώρα με μεγαλύτερη ταχύτητα, πιο σωστά και ορατά. Θέλουμε δικαιοσύνη και αποτέλεσμα».

    Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Ευχαριστώ τους Έλληνες πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και τον πρωθυπουργό που με τίμησε. Με τον Υπουργό και τον συνάδελφο Υφυπουργό γνωριζόμαστε χρόνια πολλά και η συνεργασία θα είναι πετυχημένη.

    Ξεκινάμε από σήμερα ένα μεγάλο αγώνα , γιατί η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της είναι εδώ, γιατί η αγροδιατροφική αυτάρκεια είναι εδώ και γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην παραγωγή.

    Ξεκινάμε και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε».

    Ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης δήλωσε:

    «Αν και είμαι πρώτη φορά Υφυπουργός, το περιβάλλον του Υπουργείου μου είναι τόσο οικείο. Τόσο από πλευράς χώρων όσο και από πλευράς ανθρώπων.

    Επειδή από το 2004, όταν πρωτοεκλέχτηκα βουλευτής, εκπροσωπώ τον ακριτικό νομό του Έβρου ασχολιόμουν συνέχεια με τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας.

    Το ΥΠΑΑΤ μπορεί να θεωρείται –με βάση τα ελληνικά δεδομένα-ως ένα παραδοσιακό Υπουργείο, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα πολύ σύγχρονο Υπουργείο, με σύγχρονο αντικείμενο που έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, με το μέλλον της οικονομίας. Γι΄αυτό πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου η αγροτική οικονομία να αποδώσει τα μέγιστα και μπορεί να αποδώσει, καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις».

  • Μενδώνη: Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε έως το 2025

    17:22:47

    Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Κουμεντάκης παρέδωσε στη Λίνα Μενδώνη, τη μόνη υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης που κρατάει το χαρτοφυλάκιο της.

    «Θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μοναδική τιμή που μού επιφύλαξε. Τιμή, η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλη ευθύνη για εμένα. Όπως είπε ο ίδιος, αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς» είπε η Λίνα Μενδώνη.

    Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων, η κυρία Μενδώνη τόνισε ενδεικτικά: «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε: τα πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2025, έχουμε τα εμβληματικά έργα, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως είναι το Τατόι, όπως είναι το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, αλλά και πολύ δουλειά στον σύγχρονο πολιτισμό που ήδη έχει ξεκινήσει και πρέπει να συνεχιστεί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορέων σύγχρονου πολιτισμού είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις». Στο σημείο αυτό η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα, σημειώνοντας «εδώ νομίζω ότι η συμβολή του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Αλλά και για τα μελλούμενα» και καλωσορίζοντας τον, χαρακτήρισε τον κ. Δήμα ως «έναν νέο πολιτικό, με πολύ καλές σπουδές και εμπειρία, ο οποίος φέρει μια βαριά κληρονομιά μιας οικογένειας πολιτικών και ιδιαίτερα του πατέρα του, ο οποίος πάντοτε διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητα του, ιδιότητες που έχει κληρονομήσει και ο Χρίστος».

    «Τιμή μου που μπαίνω σε μια ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού που αντικειμενικά λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια πρέπει να πω, κυρία υπουργέ, τη λέξη ανάπτυξη την είπατε περισσότερες φορές απ' ό,τι τη λέγαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απ' όπου προέρχομαι» είπε χαμογελώντας ο νέος υφυπουργός για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού προσθέτοντας ότι «πράγματι, η αναπτυξιακή προοπτική είναι ατελείωτη» και πως στόχος του είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να επισκεφτεί το σύνολο των φορέων που επιβλέπει ώστε «να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις πολιτικές στον σύγχρονο πολιτισμό».

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γιώργος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και η Ελένη Δουνδουλάκη, γενική γραμματέας σύγχρονου Πολιτισμού.

  • Κικίλιας: Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την προστασία των πολιτών

    17:13:44

    «Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό και νυν υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο.

    «Τιμώ και σέβομαι την αυταπάρνηση, το καθήκον και την προσπάθειά σας, και κυρίες και κύριοι έχω την απαίτηση για επαγγελματισμό και δουλειά γιατί σε αυτό το Υπουργείο στο οποίο βρίσκομαι -και είμαι πολύ - πολύ χαρούμενος, για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός-, αφορά αυτό το οποίο λέει και το όνομά του, την Πολιτική Προστασία. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών, φυσικά των δασών μετά, φυσικά των περιουσιών και ούτω καθεξής, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Κικίλιας αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό και νυν υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον νέο υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο καθώς και τον πρώην υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.

    «Το μόνο πράγμα που έχω να υποσχεθώ είναι πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια και νομίζω ότι αυτό αφορά και έχει να κάνει με όλους μας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    «Χαίρομαι πάρα πολύ κύριε υπουργέ που παραλαμβάνω από εσάς για να σας ξαναέχω στενό συνεργάτη» είπε απευθυνόμενος στον κ.Τουρνά και προσέθεσε: «Έχετε υπηρετήσει από πολλές θέσεις ευθύνης και τις Ένοπλες Δυνάμεις και σας ευχαριστούμε -και εγώ προσωπικά- για τη συμβολή σας στην προσπάθεια αυτή, όπως επίσης και τον καλό συνάδελφο και εργάτη υπουργό, τον Χρήστο Τριαντόπουλο, του οποίου τη δουλειά παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα με βάση τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που παρουσιάζει πλέον ο πλανήτης, η Ευρώπη και η χώρα: δεν μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση. Και δεν προβλέπεται να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλό φίλο, πρώην επίτροπο, πρώην υπουργό, καλό συνάδελφο, έναν ευγενή άνθρωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, για την προσφορά του, την εμπειρία του, τις γνώσεις του και την πολύ μεγάλη προσπάθεια σε καιρούς οι οποίοι είναι δύσκολοι και σε προκλήσεις που είναι μεγάλες. Μιλάω για όλους μας, ευχαριστώντας σας για την προσφορά σας και τη συνεισφορά σας στην εθνική προσπάθεια», υπογράμμισε και απευθυνόμενος στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος εξέφρασε την πολύ μεγάλη του χαρά, σεβασμό αλλά και συγκίνηση που ξαναβρίσκει «τους εξαιρετικού επιπέδου πυροσβέστες και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος».

    «Είχα την τιμή και τη χαρά να υπηρετήσω μαζί τους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πολύ δύσκολους καιρούς κι εποχές, σε εποχές ένδειας οικονομικής, που έλειπαν βασικά πράγματα, έλειπαν μέσα ατομικής προστασίας, έλειπαν λάστιχα από τα πυροσβεστικά μας, τα εναέρια μέσα ήταν μονοψήφια σε αριθμό», σημείωσε.

    Όπως ανέφερε δεν είναι πρωτόγνωρο για εκείνον η αντιμετώπιση των κρίσεων. «Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά τι αντιμετωπίσαμε το 2014 και προφανώς ακόμα καλύτερα τι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, κυρίως εγώ ως υπουργός Υγείας, τα δύο χρόνια της μεγάλης κρίσης, της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας, όπου οι προβλέψεις για το πώς θα κατέληγε αυτή -με βάση αυτό το οποίο γινόταν ότι συνέβαινε σε γειτονικές χώρες- ήταν πολύ πολύ δύσκολες. Και όμως κρατηθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και προστατεύσαμε, επαναλαμβάνω, την ανθρώπινη ζωή. Το θεωρώ κομβικό και πολύ σημαντικό. Πρέπει να πω κι ένα ευχαριστώ στον πρώην υπουργό, με τον οποίο συνεργάστηκα εκείνη την εποχή, τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του, οι συνεργάτες του, οι άνθρωποί του έκαναν μια πολύ πολύ μεγάλη προσπάθεια στη σύσταση αυτού του υπουργείου και πολύ πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα σε πρωτόγνωρες εποχές κρίσης, τότε, υγειονομικής», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι αυτό το Υπουργείο αφορά και την Πολιτική Προστασία αλλά και την κλιματική κρίση.

    «Καλούμαστε να δούμε συνολικά πολιτικές που έρχονται να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

  • Βαρβιτσιώτης: Να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία

    17:07:14

    Τις προτεραιότητες του για το επόμενο διάστημα παρουσίασε το μεσημέρι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θ. Κλιάρη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής ναυτιλίας.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει πάνω απ' όλα να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    «Όπως έχει γράψει εύστοχα ο Στρατής Μυριβήλης, όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα, όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων και γι' αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα συγκίνηση που επιστρέφω εδώ στον Πειραιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας, με στόχο και όραμα να διευκολύνω και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία» δήλωσε ο ίδιος.

    Είπε επίσης ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παίζει και έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας και την ανάπτυξή της, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του που μαζί του, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου, ο Γιάννης Παπάς.

    «Διαβεβαιώνω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ότι σε αυτό το υπουργείο θα έχουν το υπουργείο τους. Θα είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζωντανά προβλήματα που έχουν οι νησιώτες», ανέφερε.

    Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας είπε θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού, προσθέτοντας ότι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και θα πρέπει να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς σε ξηρά και θάλασσα και θέλουμε να λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

    Για την ανάπτυξη των λιμανιών είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μία σύγχρονη νησιωτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και θα δείχνει ακριβώς αυτόν τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας γίνεται ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, καθώς τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αποτέλεσαν την απάντηση στους πρόσφατους εκβιασμούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη και βέβαια στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην ΑΟΖ σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του πρέπει να βλέπουν ένα άνθρωπο που έχει αγκαλιάσει το έργο τους, έχει εμπιστευτεί τις ικανότητές τους και έναν άνθρωπο που θα τους στηρίζει σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, πέρα από τη διοίκηση του υπουργείου, να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

    Για μένα η προστασία των θαλάσσιων συνόρων από κάθε λογής επιβουλή είναι σαφέστατα μία προτεραιότητα, παράλληλα με τη διασφάλιση ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας να σηκώσει αρνητικά το δάχτυλο δείχνοντας προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ρίχνοντας την οποιαδήποτε μομφή, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    «Το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης συνολικά, που θα πρέπει να το διαχειριστεί με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Κλιάρης.

    Με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν της βύθισης του αλιευτικού σκάφους μεταφοράς μεταναστών, 47 μίλια ΝΔ της Πύλου, ο κ. Κλιάρης εξέφρασε την αμέριστη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή κλήθηκε να διαχειριστεί μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις του.

    Πρόσθεσε ότι μετά από 37 έτη θητείας στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορεί να διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιχειρησιακές δράσεις του Σώματος διεξάγονται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

    Αναφερόμενος στο δύσκολο έργων των λιμενικών, είπε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του σώματος. Τόνισε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τα τελευταία χρόνια στις θάλασσα και υπάρχει η ευγνωμοσύνη στα μάτια των διασωθέντων όταν πατούν στη στεριά.

  • Σκρέκας: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και αύξηση των επενδύσεων

    17:01:55

    Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

    Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    «Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα.

    «Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.

    Η απερχόμενη υπουργός Ελένη Λουρή ανέφερε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι στον πυρήνα της ανάπτυξης αλά και της προστασίας του καθημερινότητας του πολίτη και στην πρώτη γραμμή για τη μετάβαση της οικονομίας.

    Οι υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης κι η Μαρία Μάνη δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για την αποστολή που έχουν αναλάβει και αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών με νέες θέσεις εργασίας μέσα από νέες επενδύσεις.

  • Μηταράκης: Θα ασχοληθούμε με τη νεανική παραβατικότητα

    16:51:03

    Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στη δημόσια ασφάλεια, το οργανωμένο έγκλημα και στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών τόσο για την αντιμετώπιση εσωτερικών υποθέσεων διαφθοράς, όσο και βίας κατά αστυνομικών.

    Τόνισε μια από τις προτεραιότητες είναι το θέμα της εφηβικής παραβατικότητας που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

    Θα γίνει ό,τι πρέπει για να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Τέλος, έκανε λόγο για την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο, υπενθυμίζοντας ότι ως υπουργός Μετανάστευσης είχε συνεργαστεί στενά με την ΕΛΑΣ.

  • Παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Τουρισμού

    16:40:59

    Ανέλαβαν τα καθήκοντα τους στο υπουργείο Τουρισμού η νέα υπουργός κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και η υφυπουργός κυρία Έλενα Ράπτη.

    Η υπηρεσιακή υπουργός κυρία Ιωάννα Δρέττα, καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της. Ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ καταγράφεται αύξηση εσόδων του τουρισμού κατά 16% και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει θετικά. Χαρακτήρισε ως σημαντικό θέμα την διαχείριση των προορισμών και την ενσωμάτωση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στο τουριστικό προϊόν. Ακόμα χαιρέτισε τον ερχομό της κυρίας Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας την γνώση και την εμπειρία που έχει στον τομέα.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

    Ακολούθως η νέα υπουργός κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, τόνισε ότι άμεσος στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Επεσήμανε ακόμα ότι "ο τουρισμός είναι δυναμικός. Θέλει διαρκώς να κρατάς γερά το τιμόνι. Απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική αλλά και διαρκή προσαρμογή σε μικρές ή μεγάλες κρίσεις που διαρκώς εμφανίζονται μπροστά μας. Ο στόχος όμως είναι ένας και ξεκάθαρος. Ισχυρός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος τουρισμός. Γιατί αυτό σημαίνει ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Σημαίνει εισόδημα, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά πάντα με το μυαλό στο μέτρο που δεν πρέπει να χαθεί. Στις αναγκαίες ισορροπίες που πρέπει να ακολουθούν όλες τις πολιτικές μας. Στα προβλήματα που είναι πολλά και πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στις λύσεις που πρέπει να προωθήσουμε. Τα επόμενα όμως χρόνια, θα είναι καθοριστικά και για τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα με τις τεράστιες δυνατότητες της, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει όλες τις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της. Μείωση εποχικότητας, σεβασμός στο περιβάλλον, ρύθμιση της γεωγραφικής συγκέντρωσής, βραχυχρόνιες μισθώσεις, εργασιακά ζητήματα, σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες. Σταθερά, τολμηρά, μπροστά ΚΑΙ στον ελληνικό τουρισμό λοιπόν. Με σχέδιο, συνέργειες και συμμαχίες. Τον τρόπο τον ξέρουμε. Το σχέδιο το έχουμε. Τη γνώση τη διαθέτουμε. Ξεκινάμε δουλειά».

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

    Η νέα υφυπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Ράπτη σε δηλώσεις της, τόνισε ότι, «στόχος της νέας τετραετίας, είναι να πάει ο ελληνικός τουρισμός, ακόμα πιο ψηλά, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας.

    Επιδίωξη είναι να αμβλύνουμε την εποχικότητα της τουριστικής περιόδου, να επιτύχουμε τουριστική περίοδο 12 μηνών με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε όλη τη χώρα, με καλύτερη κατανομή του εισοδήματος».

    Η κυρία Ράπτη, επισήμανε ακόμα ότι στους βραχυπρόθεσμους στόχους είναι η ενίσχυση της ζήτησης των εγχώριου τουρισμού, η καθιέρωση πολιτικών προσβάσιμου τουρισμού και η βελτίωση της ποιότητας.

    Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε : «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να συνεργαστώ με την υπουργό και φίλη Όλγα Κεφαλογιάννη για να κερδίσουμε το στοίχημα στον τουρισμό για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν. Δεσμεύομαι πως θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό μας όραμα για τον τουρισμό».

  • Χατζηδάκης: Έξι μεγάλοι στόχοι για τη νέα τετραετία

    16:32:39

    Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

    Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

    1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

    2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

    3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

    4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

    5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

    6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές. Διαμορφώθηκαν πολιτικές ισορροπίες που δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο. «Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

    Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.

    Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

    Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

  • Πιερρακάκης: Το Παιδείας θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο

    16:22:36

    Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι «αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί».

    «Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον», πρόσθεσε.

  • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Παιδείας

    15:53:29

    Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχοντας δίπλα του τον αναπληρωτή Υπουργό με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό Γιάννη Οικονόμου και τις υφυπουργούς Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου παρέλαβε το χαρτοφυλάκιό του από τον Χρήστο Κίττα.

    5920956

  • Ο Άδωνις Γεωργιάδης νέος υπουργός Εργασίας

    15:46:58

    Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής.

    5920964

  • Ο Βασίλης Κικίλιας νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    15:15:37

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από την προστασία των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής.

  • Όλγα Κεφαλογιάννη και Έλενα Ράπτη στο υπουργείο Τουρισμού

    15:05:38

    Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής:

  • Η Νίκη Κεραμέως νέα υπουργός Εσωτερικών

    14:44:29

    Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών έγινε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Αναπληρωτής Υπουργός ο Θοδωρής Λιβάνιος και Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης ο Στάθης Κωνσταντινίδης.

  • Τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας

    14:40:21

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς παρέμεινε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

  • Ο Γιώργος Γεραπετρίτης νέος υπουργός Εξωτερικών

    14:38:09

    Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών:

  • Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών

    14:36:30

    Στις 14:30 ξεκίνησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείο Οικονομικών

    5920628

  • Τα κλικ της ορκωμοσίας των νέων υπουργών και υφυπουργών

    14:12:37

    Δείτε ΕΔΩ τις φωτογραφίες από τις προσελεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Το βίντεο της ορκωμοσίας

      13:29:24

      Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης:

    • Μόνο ο Παναγιώτης Τσακλόγλου έδωσε πολιτικό όρκο

      13:12:43

      Πολιτικό όρκο έδωσε ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα υπόλοιπα 62 μέλη της νέας κυβέρνησης έδωσαν θρησκευτικό όρκο.

    • «Καλό δρόμο με δύναμη»

      13:10:45

      Η ευχή του Αρχιεπισκόπου στα μέλη της νέας κυβέρνησης.

    • Η άφιξη του πρωθυπουργού

      13:08:30

      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο:

    • Έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Πιερρακάκης

      13:02:56

      Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας:

    • Ο Άδωνις Γεωργιάδης με την οικογένειά του στο Προεδρικό Μέγαρο

      13:01:25

      Δείτε τη στιγμή της άφιξης του νέου υπουργού Εργασίας:

    • Στο Προεδρικό Μέγαρο και ο νέος υπουργός Ναυτιλίας

      12:58:55

      Οι δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:

    • Ο Νότης Μηταράκης νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη

      12:53:55

      Έφτασε στο Προεδρικό και ο Νότης Μηταράκης:

    • Έφτασε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Προεδρικό Μέγαρο

      12:52:24

      Οι πρώτες του δηλώσεις:

    • Ο Βασίλης Κικίλιας συνοδευόμενος από τη Τζένη Μπαλατσινού στο Προεδρικό Μέγαρο

      12:51:07

      Δείτε το βίντεο:

    • Όλο το πρόγραμμα παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία

      12:34:13

      Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής, στο Υπουργείο Τουρισμού.

      Στις 14:00 στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Βασίλης Κασκαρέλης θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

      Στις 14:00 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

      Στις 14:30 θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Νίκος Ταγαράς ως υφυπουργός.

      Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείο Οικονομικών.

      Στις 14:30 θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

      Επίσης στις 14:30 θα πραγματοποιείται και η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών.

      Την ίδια ώρα θα αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας ο νέος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης.

      Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα βρεθεί στις 14:30 ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

      Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

      Στις 14:30 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

      Στις 15:00 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα βρεθεί ως νέος υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί του.

      Στις 15:00 είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

      Στις 15:00 στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα παραδοθεί το χαρτοφυλάκιο στον νέο Υπουργό Ανάπτυξης.

      Στις 15:00 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Υγείας.

      Το ίδιο και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

      Στις 15:00 η Σοφία Ζαχαράκη ως υπουργός και η Μαρία Κεφάλα ως υφυπουργός θα «εγκαινιάσουν» το νέο υπουργείο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

      Στις 15:30 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης και η νέα υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη θα παραλάβουν το χαρτοφυλάκιο.

      Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

      Τέλος, στις 16:00 αναμένεται η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    • Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

      12:33:54

      Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

      Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

      Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

      Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

      Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

      Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

      Υπουργείο Εξωτερικών

      Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

      Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

      Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

      Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

      Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

      Υπουργός: Νίκος Δένδιας

      Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

      Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

      Υπουργείο Εσωτερικών

      Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

      Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

      Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

      Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

      Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

      Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

      Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου

      Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

      Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

      Υπουργείο Υγείας

      Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

      Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

      Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

      Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

      Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

      Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

      Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου

      Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

      Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

      Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

      Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

      Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

      Υπουργείο Ανάπτυξης

      Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

      Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης

      Υφυπουργός: Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου

      Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

      Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

      Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

      Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

      Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

      Υπουργός: Νότης Μηταράκης

      Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

      Υπουργείο Δικαιοσύνης

      Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

      Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

      Υπουργείο Πολιτισμού

      Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

      Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

      Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

      Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης

      Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

      Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

      Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

      Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα

      Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

      Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

      Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

      Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης

      Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

      Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

      Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς

      Υπουργείο Τουρισμού

      Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

      Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

      Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

      Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

      Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

      Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

      Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

      Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

      Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

      Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

      Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

      Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

      Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

      Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

      Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

    • Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

      12:33:30

Ροή Ειδήσεων