Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ρελάνς Κασσελάκη, η αποχώρηση «Ομπρέλας» και Αχτσιόγλου - Οι θέσεις Παππά και Γεροβασίλη

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ρελάνς Κασσελάκη, η αποχώρηση «Ομπρέλας» και Αχτσιόγλου - Οι θέσεις Παππά και Γεροβασίλη

Δείτε πως κατέγραψε τις εξελίξεις στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω LIVE BLOG το iEidiseis.gr.

14:55 - 11/11/2023
Τελευταία ενημέρωση: 22:27 - 11/11/2023

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τις διαγραφές και το εσωτερικό δημοψήφισμα να εξελίσσονται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου του κόμματος και των υποστηρικτών του από τη μία και της «αντιπολίτευσης» από την άλλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του πέταξε το γάντι ζητώντας λύση τώρα ώστε να πορευθούν όλοι μαζί ή να αποχωρήσουν.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στους διαφωνούντες εμφανίστηκε στην ομιλία αλλά παράλληλα ζητάει γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής προς την Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία θα κλείσει το θέμα εντός μιας εβδομάδας αλλιώς θα προχωρήσει στην βάση του κόμματος.

Όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου προκάλεσαν τα όσα είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Εφη Αχτσιογλου έκανε λόγο για μια διχαστική και αντικαταστατική εισήγηση ενώ φέρεται να σημείωσε πως μετατρέπεται το εργαλείο του δημοψηφίσματος σε εργαλείο διάλυσης ενώ ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε: «Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω».

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής σημαδεύτηκε τελικά από την αποχώρηση της «Ομπρέλας», και των ομάδων Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα με τους πρωταγωνιστές να εξηγούν το γιατί.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε πλήρη διαφωνία με το δημοψήφισμα, ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης, αύριο ενώ το ίδιο φέρεται να ζήτησε και ο Νίκος Παππάς. Να μην τεθεί καθόλου σε ψηφοφορία το δημοψήφισμα ζήτησε ο επικεφαλής του προεδρείου Παναγιώτης Ρήγας, ενώ σημειώνεται πως την διαφωνία τους με το δημοψήφισμα εξέφρασαν και οι δύο Γραμματείας Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης στις ομιλίες τους.

Παρακολουθείστε πως κάλυψε τις εξελίξεις το LIVE BLOG του iEidiseis νωρίτερα:


LIVE

  • Νίκος Καρανίκας: Κόμμα δημοκρατικό είμαστε και όχι λέσχη φραξιών

    20:00:35

    Θέση για τα όσα συνέβησαν νωρίτερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πήρε o Nίκος Καρανίκας.

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια:
    Πολιτική απόφαση η διαγραφή

    και όχι δικαστική.

    Όταν τα αρμόδια όργανα αδυνατούν να αποφασίσουν για την διαγραφή των υβριστών και συκοφαντών του κόμματος και δεν μπορούν να υπερασπιστούν το κόμμα και τον πρόεδρο Στέφανος Κασσελάκης - Stefanos Kasselakis, όπως απαιτεί η δημοκρατική λειτουργία ενός κόμματος, τότε αποφασίζουν τα μέλη αμεσοδημοκρατικά.

    Δημοψήφισμα λέγεται.

    Όταν η συκοφαντίες, τα ψεύδη και η άρνηση των δημοκρατικών αποτελεσμάτων για την εκλογή της νέα ηγεσίας γίνονται δημόσια στα ΜΜΕ τότε καμία απολογία δεν έχει αξία, καθώς δεν δικάζουμε αλλά πολιτικά αποφασίζουμε και καταστατικά λειτουργούμε.

    Διαγραφή λέγεται και οχι αστικό δικαστήριο. Κόμμα είμαστε.

    Αν θέλουν ας απολογηθούν τα πρόσωπα που διαγράφονται στα όργανα του κόμματος, στα μέλη του κόμματος, στο κόμμα που προσβάλουν και συκοφαντούν καθημερινά με την άρνηση τους να αποδεχτούν τα αποτελέσματα της δημοκρατίας και τα χιλιάδες μέλη που εξέλεξαν την νέα ηγεσια, τον νέο πρόεδρο.

    Φραξιονιστές συκοφάντες.

    Κόμμα δημοκρατικό είμαστε και όχι λέσχη φραξιών. Διαγράφουμε τις φράξιες και δεν τις δικάζουμε.

    {https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0rzZcQFUZxDTrpyhux6gQsuMqmezNWAUEiMksWqJnBiFSd66EZKVjE29ZmR1uJs6ql&id=100010733509218}

  • Αποχώρησαν κάτω από το 1/3 των μελών της ΚΕ

    19:33:01

    Η κίνηση της αποχώρησης των τριών τάσεων, των «6+6», της «Ομπρέλας» και της τάσης Τεμπονέρα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σημάδεψε την σημερινή συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας αποχώρησε λιγότερο από το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «σόου» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις αποχωρήσεις των τριών ομάδων, «6+6», «Ομπρέλα» και ομάδα Τεμπονέρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για εκ των προτέρων συμφωνημένη κίνηση. Σημειώνουν μάλιστα χαρακτηριστικά πως αν είχαν την πλειοψηφία όπως διατείνονται εντός της Κεντρικής Επιτροπής θα έβαζαν θέμα μομφής και θα το κέρδιζαν.

    Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr ΕΔΩ.

  • Πολάκης: Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία

    18:29:43

    Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Παύλος Πολάκης.

    Τάχθηκε υπέρ των διαγραφών λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

  • Γεροβασίλη: Τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά

    18:09:44

    «Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

    Gerovasili 1 60ca2

    Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας». Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

  • Τεμπονέρας: Όλα ανοικτά

    17:42:41

    Ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας για την αποχώρησή του ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική».

    Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία». Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».

  • Γιατί αποχώρησαν «Ομπρέλα», Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας

    17:19:21

    Η αποχώρηση της τάσης «6+6», της «Ομπρέλας» και της τάσης Τεμπονέρα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση του προεδρείου να μπει οποιοδήποτε θέμα σε ψηφοφορία σημάδεψε την σημερινή συνεδρίαση. Ενδεικτικό της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί είναι πως για την στάση του προεδρείου ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε και δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή έφερε την αποχώρηση από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής των τριών ομάδων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και, πλέον, η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα μέλη της ΚΕ που παρέμειναν στην αίθουσα.

    Αμέσως μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιογλου, αλλά και των άλλων ομάδων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το περιβάλλον των «6+6» αποδίδουν τη δίκη τους αποχώρηση από το σώμα της συνεδρίασης και εγκαλούν την ηγεσία Κασσελακη για το γεγονός πως δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το αιωρούμενο, κατά εκείνους, ζήτημα του δημοψηφίσματος, ενώ από την ομάδα Αχτσιόγλου ξεκαθάριζαν πως αποχώρησαν μόνο από την διήμερη συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, καταγράφηκαν απόψεις υπέρ του να γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στο τέλος του διημέρου, συγκεκριμένα από στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την δική του πλευρά του είχε ζητήσει να γίνει «άμεσα ψηφοφορία», αν «δεν αποσύρει ο Στέφανος Κασσελάκης την πρόταση για δημοψήφισμα».

    Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της εκρηκτικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να γίνει ψηφοφορία, για την πρόταση που απέσυρε επί της ουσίας από την σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος, τώρα, πριν προχωρήσει η συνεδρίαση. Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ανέβηκε μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα στο βήμα, στην τοποθέτηση της σημείωσε σε έντονο ύφος ότι «ο πρόεδρος αποκάλεσε “άρρωστο” το κόμμα που μας έφερε στην εξουσία». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του είπε ότι ο πρόεδρος κάλεσε σε λιντσάρισμα απέναντι σε στελέχη του κόμματος κάτι με το οποίο συντάχθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σε ανάλογο έντονο ύφος και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζήτησε «εδώ και τώρα ψηφοφορία αλλιώς το κόμμα δεν υπάρχει πλέον».

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε πλήρη διαφωνία με το δημοψήφισμα, ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης, αύριο ενώ το ίδιο φέρεται να ζήτησε και ο Νίκος Παππάς. Να μην τεθεί καθόλου σε ψηφοφορία το δημοψήφισμα ζήτησε ο επικεφαλής του προεδρείου Παναγιώτης Ρήγας, ενώ σημειώνεται πως την διαφωνία τους με το δημοψήφισμα εξέφρασαν και οι δύο Γραμματείας Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης στις ομιλίες τους.

  • Τσακαλώτος: Γιατί αποχώρησα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - «Για τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω»

    16:48:50

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για την απόφαση του ίδιου και της «Ομπρέλας» να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω», είπε ο κ. Τσακαλώτος σε δημοσιογράφους.

  • Αχτσιόγλου: Βαθιά διχαστική η πρόταση για δημοψήφισμα

    16:31:42

    Σε δηλώσεις στις κάμερες η Έφη Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα που είναι υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος και κατά πόσο θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα της διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση κατά τη γνώμη μου βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    Έθεσα στο σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γιατί δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί.

    Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση είναι άνευ αντικειμένου διότι ο πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η κεντρική επιτροπή. Υπ’αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική λειτουργία».

  • Διευκρινίσεις από την ομάδα 6+6: Αποχωρούν μόνο από τη διήμερη συνεδρίαση

    16:20:04

    Κατά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιογλου, αλλά και των άλλων ομάδων, το περιβάλλον των «6+6» αποδίδουν τη δίκη τους αποχώρηση από το σώμα της συνεδρίασης και εγκαλούν την ηγεσία Κασσελακη για το γεγονός πως δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το αιωρούμενο, κατά εκείνους, ζήτημα του δημοψηφίσματος.

    Ακολούθησε πρόταση μομφής προς το προεδρείο από τον Νάσο Ηλιοπουλο η οποία δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.

    Από το περιβάλλον των 6+6 ξεκαθάριζαν πως αποχώρησαν μόνο από την διήμερη συνεδρίαση.

  • ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η «Ομπρέλα» και η ομάδα Αχτσιόγλου

    16:08:05

    Εξελίξεις στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρούν από την αίθουσα τα μέλη της Ομπρέλας και οι ομάδες Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα (6+6).

  • Η πρώτη αντίδραση Αχτσιόγλου

    15:51:57

    Στο βήμα ανέβηκε η Έφη Αχτσιογλου, μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες η Έφη Αχτσιογλου είπε πως ζητάει τον λόγο για ένα κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να λυθεί για να συνεχιστεί η διαδικασία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Έφη Αχτσιογλου έκανε λόγο για μια διχαστική και αντικαταστατική εισήγηση ενώ φέρεται να σημείωσε πως μετατρέπεται το εργαλείο του δημοψηφίσματος σε εργαλείο διάλυσης ενώ ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία.

  • «Λυντσάρισμα» το δημοψήφισμα, λέει ο Τσακαλώτος

    15:43:16

    Ως λυντσάρισμα χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ευκλειδης Τσακαλωτος, ΣΥΡΙΖΑ, Κεντρική Επιτροπη, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

  • Οι αντιδράσεις Αχτσιόγλου - Τζανακόπουλου (Φωτογραφίες)

    15:37:12

    Οι αντιδράσεις Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλου και Αποστολάκη στη διάρκεια της εξελισσόμενης συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Intime:

    Axtsioglou_8641f.jpgAxtsioglou2_909ed.jpgTzanakopoulos-KE_a95f3.jpgApostolakis1_adfa0.jpgAxtsioglou3_46399.jpgTzanakopoulos-KE2_a8a40.jpg

  • Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

    15:26:05

    Μπορείτε να δείτε την ομιλία που νωρίτερα μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση εδώ:

    {https://www.facebook.com/100093770103899/videos/897387468395463/}

  • Ο Νίκος Φίλης αντιδρά στη διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη

    15:22:54

    Ο Νίκος Φίλης αντιδρά στη διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Nikos Filis 1 02953

  • «Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας, και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας»

    15:18:27

    «Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή.
    Επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; «Η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ήταν πάντα η εύκολη απάντηση. Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας, και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης.

    {https://twitter.com/skasselakis/status/1723325956230705271}

  • Το μήνυμα Κασσελάκη στην επιτροπή Δεοντολογίας

    15:14:54

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος κάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας να πάρει απόφαση για τους υποψήφιους προς διαγραφή αλλιώς θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

    «Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
    Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα.
    Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις. Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό. Όχι για τη στοχοποίηση προσώπων ή τάσεων. Αλλά για να αποφανθεί η βάση μας, αν υβριστικές πολιτικές συμπεριφορές από στελέχη του κόμματος εναντίον του κόμματος, γίνονται ανεκτές ή όχι από τα χιλιάδες μέλη μας που καθημερινά σηκώνουν στις πλάτες τους ανιδιοτελώς τον ΣΥΡΙΖΑ και που θέλουν το κόμμα να φύγει προς τα μπρος», ανέφερε.

  • Αντιδράσεις στην ομιλία Κασσελάκη - Σηκώθηκε να αποχωρήσει ο Βίτσας

    15:09:36

    Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη υπήρξαν αρκετές διακοπές με φωνές και διαμαρτυρίες.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Κασσελάκη ο Δημήτρης Βίτσας σηκώθηκε να φύγει όμως φαίνεται ότι το μετάνιωσε και παρέμεινε στην αίθουσα. Ακόμα ο Φίλης φώναζε αίσχος.

  • Συνεχίζονται οι διεργασίες της ΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ

    14:50:30

    Μαραθώνια αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

  • Εκτός αίθουσας στο εξής τα ΜΜΕ

    14:43:20

    Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη τα ΜΜΕ αποχωρούν από την αίθουσα.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα

      14:42:09

      «Είμαστε διαφορετικοί αλλά κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ.
      Ένα πολιτικό σώμα, με έναν: Την πιο ασυναίσθητη και ανάλγητη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.
      Ήθελαν να το ξεχάσουμε. Να μιλάμε για τα εσωτερικά μας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλωνίζει με τοποθέτηση προϊόντος ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια. Αυτό ήθελαν. Αυτό τελειώνει σήμερα. Μια για πάντα. Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα. Έξω στην κοινωνία. Όλοι και όλες. Αυτήν υπηρετούμε και όχι προσωπικές φιλοδοξιες. Η πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα», είπε.

    • Μόνο αυτοί που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο φεύγουν

      14:37:31

      «Θέλουμε ισχυρή πλειοψηφία στην ΚΕ. Θέση ότι αυτά τα άτομα δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Η Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Διαφορετικά θα ζητήσω από τα μέλη να απαντήσουν. Μπορώ εύκολα να το κάνω όπως προβλέπει το καταστατικό. Δεν στοχοποιούμε. Αλλά για να αποφανθεί η βάση μας αν υβριστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές ή όχι», εξήγησε.

      «Ο καθένας θα αναμετρηθεί από εδώ και πέρα με το έργο του στον κοινό μας σκοπό. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
      Πόσες φορές ενας ηγέτης όπως ο Αλέξης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους.Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα και δεν ήθελε να το παραδεχθεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν. Η σημερινή μέρα είναι ημέρα παραδοχής. Η σημερινή αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι διάσπαση αλλά η απαρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς», είπε ο Στέφανος κασσελάκης.

      «Μόνο αυτοί που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο φεύγουν. Ολοι άλλοι είναι παρών», πρόσθεσε.

    • Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο και δημόσια κοστολογημένο προγραμμα

      14:25:20

      «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο και δημόσια κοστολογημένο προγραμμα.Θα το φτιάξει μέχρι τις επόμενες εκλογές και θα είναι ένα οραματικό πρόγραμμα. Που θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν αυτό που αποκαλώ το ελληνικό τους όνειρο. Γιατί η Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα αριστερά», ανέφερε ο Στέφανος Κασελάκης.

      «Αντί για να μιλήσουμε για αυτά σήμερα θα μιλήσουμε για τα μικρά», ανέφερε ακόμα.

      Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για άτομα που σχεδιάζοντας νέες κινήσεις ή νέα κόμματα θα κατέβουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

      «Θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες. Ναι. Μπορούμε να το πούμε και η πολιτική του πουμαρό».

      Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν αν μπορούν να συζητηθούν και όλα αυτά την ώρα που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον μικραίνουν», ανέφερε.

      Kasselakis1_bb27f.jpgKasselakis12_2a19b.jpgKasselakis13_54fc0.jpgKasselakis14_1534f.jpg

    • Στέφανος Κασσελάκης: Ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά

      14:09:57

      «Ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά εκεί έξω. Και το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη ΝΔ. Χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας στην αποχή», είπε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

      «Πώς να δώσουμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Για πείτε μου», είπε ακόμα.

      «Η ΚΕ είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Θα έπρεπε να συζητάμε άλλα θέματα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

      «Το παραγωγικό μοντέλο για εμάς είναι αξεχώριστο από το κοινωνικό μοντέλο», ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης.

      «Θέλουμε να μένουν οι νέοι στην πατρίδα μας με πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας και χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους », συμπλήρωσε.

      «Χρειαζόμαστε τη δίκαια ανάπτυξη, όχι τη φθηνή, όχι την ανάπτυξη της αρπακτής που ξεζουμίζει την εργασία», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

    • Η στιγμή της άφιξης του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή (βίντεο)

      13:56:52

      Στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο President έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης.

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1723308596157370824}

    • Περιμένοντας την έναρξη της συνεδρίασης την τιμητική τους έχουν οι εφημερίδες

      13:53:54

      Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλούν την πολιτική επικαιρότητα όπως διαπιστώνουν τα μέλη της ΚΕ που περιμένοντας την έναρξη της συνεδρίασης διάβαζαν εφημερίδες.

      ke-syriza_e714e.jpgke-syriza2_f260d.jpg

      Dimitris Peristeris / SOOC

    • Η Ακρίτα πόσταρε ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη

      13:45:32

      Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, προχώρησε σε δύο αναρτήσεις με νόημα πριν την έναρξη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

      Αρχικά, ανάρτησε ένα ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη, το οποίο χαρακτήρισε «πιο επίκαιρο από ποτέ».

      {https://www.facebook.com/elenaakrita/posts/10160422184599177}

      Έπειτα, ανέβασε μία σέλφι γράφοντας: «Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΚΕ (κάνουμε ότι) χαμογελάμε».

      {https://www.facebook.com/elenaakrita/posts/10160422276579177}

    • Τα «πηγαδάκια» της ΚΕ

      13:35:13

      Εν αναμονή της έναρξης της Συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τα πηγαδάκια που έχουν στηθεί είναι πολλά.

      Στιγμιότυπο από τη συνομιλία του Διονύση Τεμπονέρα με τον Γιάννη Ραγκούση:

      temponeras-ragousis_bffe0.jpg

      Αλέξης Χαρίτσης και Πάνος Λάμπρου έστησαν το δικό τους «πηγαδάκι»

      lamprou-xaritsis_52e20.jpg

      Ο Διονύσης Τεμπονέρας συνομιλεί με την Έφη Αχτσιόγλου

      temponeras-efi_92933.jpg:

    • Εκτενές ρεπορτάζ στους New York Times για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη

      13:29:28

      25b583c4dab46cabc64ec34efc1281be XL b85cf

      Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολούν μόνο τον εγχώριο Τύπο αφού εκτενές δημοσίευμα φιλοξενούν και οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

      Ειδικότερα, εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη φιλοξενούν οι New York Times, αναφέροντας ότι ο νυν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν από περίπου έξι μήνες ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, όταν και επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, σε μη εκλόγιμη θέση, ενώ πλέον, και λόγω των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου και λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αλλά και εξαιτίας της σεξουαλικής του ταυτότητας έχει γίνει το νούμερο ένα θέμα συζήτησης.

      Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

    • Ψηφοφορία ζητά η ομάδα Αχτσιόγλου - Όλο το κείμενο

      13:22:59

      Να γίνει ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η «ομάδα» της Έφης Αχτσιόγλου.

      «Το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

      Αναλυτικά το κείμενο:

      «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση διάλυσης

      Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, την διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεων μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή.

      Το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων. Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει «άρρωστο». Μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στο διχασμό και τελικά τη διάλυση.

      Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σχετίζεται απλά με τις δοκιμασίες ενός κόμματος. Είναι μια κρίση που αφορά ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ελληνική κοινωνία. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά κυβέρνηση που δίχως φραγμούς προωθεί μια πολιτική διεύρυνσης των ανισοτήτων, απαξίωσης και απορρύθμισης της εργασίας, επιθετικού νεοφιλελευθερισμού, καταρράκωσης της δημοκρατίας και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας ενώ επιδεικνύει πλήρη αδυναμία στην αντιμετώπιση των κρίσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Και από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση στα όρια της ρευστοποίησης. Η εικόνα αυτή επιτρέπει -και αυτό είναι το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει- στη Δεξιά να θέτει την ατζέντα της και να κυριαρχεί ιδεολογικά και πολιτικά δίχως πραγματικό αντίλογο.

      Η πολιτική στο τιμόνι: μόνη απάντηση απέναντι στην συνολική απαξίωση

      Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους για την ερμηνεία της κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αναζητήσει μέσω αυτής την ανάλογη διέξοδο. Πρόκειται για δύο ανταγωνιστικές επιλογές.

      Η πρώτη είναι αυτή που συγκροτεί την ηγετική ομάδα γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος και συνοψίζεται στην συνωμοσιολογική θεωρία του εσωτερικού εχθρού: οι σκοτεινοί υπονομευτές δεν επιτρέπουν στο κόμμα να υλοποιήσει την πολιτική του. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι πρόβλημα στρατηγικής, φυσιογνωμίας και προγράμματος, δεν είναι πρόβλημα πολιτικό και ιδεολογικό αλλά συνοψίζεται στην υπονομευτική πρακτική όσων ασκούν κριτική στη σημερινή ηγεσία.

      Όλα αυτά οδηγούν σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ένα ανοιχτό και πληθυντικό κόμμα της σύγχρονης αριστεράς σε ένα υβριδικό πολιτικό φορέα που από τη μια θα καταφεύγει σε επικλήσεις του αντι-συστημισμού και από την άλλη θα είναι απόλυτα αδύναμο να αμφισβητήσει βασικές συστημικές οικονομικές και πολιτικές επιλογές. Σε έναν φορέα που θα βουλιάζει στην απαξίωση και την χλεύη.

      Η άλλη επιλογή είναι με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική να συζητήσουμε για τα αίτια των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων. Προφανώς αυτή η συζήτηση οφείλει να σταθεί με ειλικρίνεια απέναντι στις δομικές αδυναμίες που είχε το εγχείρημα μας σε όλη την διάρκεια του, όπως την αδυναμία μας στους μαζικούς χώρους. Προφανώς οφείλουμε αυτοκριτικά να δούμε και την περίοδο του 19-23 που μας οδήγησε στην βαριά ήττα και στην σημερινή κρίση. Αλλά με όρους πολιτικούς και όχι ενός αυταρχικού βοναπαρατισμού που κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς για να κρύψει την δική του γύμνια. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να ανεχτούμε να γίνει αυτός ο απολογισμός με ηγεμονική την αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγηση που αναπαράγει ο σημερινός πρόεδρος και η ηγετική του ομάδα. Μία συζήτηση που ακυρώνει όσα πετύχαμε ως κυβέρνηση το 15-19 και ακυρώνει το σύνολο του κόμματος και του πολιτικού προσωπικού που με αυταπάρνηση έδωσε αυτή την μάχη.

      Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην κοινωνία χαμηλών προσδοκιών ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων. Αυτή την στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε ένα ακόμα βαθύτερο πρόβλημα αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μετατραπεί σε ένα «κόμμα χαμηλών προσδοκιών». Από τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης έχουμε εγκλωβιστεί στην μάχη για την δεύτερη θέση σε ένα πολιτικό σύστημα «1,5 κόμματος». Η ρίζα αυτού του αδιεξόδου βρίσκεται στο πολιτικό περιεχόμενο, στην ουσία της πολιτικής και στην αδυναμία μας να συγκροτήσουμε με όρους αξιοπιστίας την φιλοδοξία και ένα ρεύμα κοινωνικής αλλαγή. Όσο η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αρνείται να αναγνωρίσει τα παραπάνω και θα συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών κλειδώνει το κόμμα σε ένα μονόδρομο διάλυσης.

      Ώρα για αλλαγή πορείας

      Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγηθεί ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία.

      Αν υπάρχει ένας δρόμος για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων αυτός περνάει μέσα από μία σύγχρονη πολιτική πρόταση. Βασικός άξονας αυτής της πρότασης παραμένει το κοινωνικό ζήτημα. Σε πρώτο πλάνο οφείλουμε να θέσουμε την εργασία αλλά και την πρόσβαση στα αγαθά εκείνα που συγκροτούν την ίδια την έννοια του πολίτη: την εκπαίδευση, την υγεία, την στέγαση. Όχι με ένα λόγο «υπεράσπισης» κεκτημένων που χάνονται. Περισσότερο με ένα σχέδιο συνολικής επαναθεμελίωσης ενός καθολικού δικαιώματος το οποίο ακόμα και τις μέρες της οικονομικής ανάπτυξης δεν υπήρξε.

      Το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα είναι άρρηκτα δεμένο με το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη. Το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή δημοκρατία, για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης τελικά του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου είναι αίτημα για την ίδια την ζωή. Όλα αυτά σημαίνουν και έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο για το κράτος, έναν κεντρικό σχεδιαστικό και αναπτυξιακό ρόλο με ουσιαστικά στοιχεία δημοκρατικής συμμετοχής.

      Το τρίτο πεδίο είναι αυτό της Δημοκρατίας. Είτε αναφερόμαστε σε ζητήματα του κράτους δικαίου όπως οι υποκλοπές, είτε σε ζητήματα αντιμετώπισης της ανόδου της άκρας δεξιάς ακόμα και νεοναζιστικών δυνάμεων και της χυδαίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ βλέπουμε μια μετατόπιση διαρκώς προς την συντηρητική δεξιά κατεύθυνση. Η Δημοκρατία, η μάχη για ένα καθολικό κράτος δικαίου, ο αντιφασισμός και το μέτωπο με την άκρα δεξιά, τα έμφυλα ζητήματα δεν αποτελούν δευτερεύοντα πολιτικά μέτωπα.

      Μόνο με αυτόν τον δρόμο μπορούμε ξανά να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την μάχη της συμμετοχής. Η αύξηση των ποσοστών της αποχής είναι ένας ισχυρός δείκτης για τα όρια της αρχιτεκτονικής του σημερινού πολιτικού συστήματος. Το «εκτός» διαρκώς μεγαλώνει στερώντας πόρους και δυνατότητες για ένα προοδευτικό αριστερό σχέδιο. Χωρίς την κοινωνική κινητοποίηση κανένα προοδευτικό και αριστερό σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τους πολιτικούς συσχετισμούς τη στιγμή που διατύπωσε μια μεγάλη ιδέα σε μια συνθήκη κρίσης και χαμηλών προσδοκιών: η αριστερά στην εξουσία. Για να απαντήσουμε στη Δεξιά ηγεμονία, πρέπει να αντιτάξουμε ένα συνολικό αξιακό και ιδεολογικό μοντέλο που θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτές. Για να εμπνεύσουμε ξανά την ελληνική κοινωνία, πρέπει να έχουμε εμείς ένα συνεκτικό αφήγημα για το πώς φανταζόμαστε τη χώρα αυτή στο μέλλον. Για να είναι χρήσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει πορεία και να βάλει μπροστά το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας: το πώς η κοινωνία θα εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις μεγάλες, συγκλονιστικές, δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της. Το πώς ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία δεν θα είναι ένα αφηρημένο σύνθημα, αλλά υλική πράξη στο σήμερα

      Στόχος μας μπορεί και πρέπει να παραμείνει η φιλοδοξία να αλλάξουμε τον κόσμο σε χρόνο ενεστώτα και άρα οι στρατηγικές και τακτικές κινήσεις που θα μπορούν να συγκροτούν προοδευτικές πλειοψηφίες. Η ανάληψη της διακυβέρνησης ανέδειξε την δύναμη που μπορεί να έχει ένα αριστερό και προοδευτικό ρεύμα όταν δεν κρύβεται από τις δυσκολίες αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη της αλλαγής.

      Σεβασμός στην ιστορία μας , σεβασμός στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες

      Η κρίση εμπιστοσύνης έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας και τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συχνές είναι και οι παραβιάσεις του καταστατικού.

      Πως μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο».

    • Φωτογραφίες: Όλα έτοιμα για τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

      13:17:55

      Δείτε μερικές φωτογραφίες από το President που φιλοξενεί την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

      ke-syriza_a97e1.jpgke-syriza2_f862f.jpgke-syriza3_d75d9.jpgke-syriza4_7c7b2.jpgke-syriza5_a7550.jpgke-syriza6_0c77c.jpgke-syriza7_233c7.jpgke-syriza8_a3456.jpgke-syriza9_13ab6.jpgke-syriza10_eefda.jpgke-syriza11_4f6cd.jpg

    • Εικόνα από το President, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση

      13:16:14

      4023599 7ea22

    • Αποχωρήσεις αν δεν γίνει αμέσως ψηφοφορία για δημοψήφισμα, διαγραφές

      13:15:27

      Να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για δήμοψηφισμα ζητά η ομάδα της Έφης Αχτσιογλου, ενώ με αυτή την κίνηση συντάσσεται και η «Ομπρέλα». Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και η τάση Τεμπονέρα.

      Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα γίνει δεκτό να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες για το δημοψήφισμα και τις διαγραφές στην αρχή της συνεδρίασης.

    • Σε λίγο η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

      13:14:02

      Εν αναμονή της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

      Θα ξεκινούσε στις 12.00.

Ροή Ειδήσεων