Ολοκληρώθηκε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Ομόφωνα πέρασε η πολιτική απόφαση

Ολοκληρώθηκε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Ομόφωνα πέρασε η πολιτική απόφαση

Δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

18:00 - 12/11/2023
Τελευταία ενημέρωση: 20:09 - 12/11/2023

Με κόντρες, αποχωρήσεις, διαφωνίες αλλά και εκκλήσεις για ενότητα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ομπρέλα», Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας αποτελούν και επίσημα παρελθόν για το κόμμα. Η ομάδα Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι παραμένει στο κόμμα καταθέτοντας κείμενο με τις ενστάσεις της. Ανάλογη στάση σε πιο ήπιους τόνους διατήρησε η ομάδα Τεμπονέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε Τσακαλώτο, Πέρκα και Κούλογλου να παραδώσουν τις έδρες τους. «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», το μήνυμά του. Δείτε πώς κατέγραψε όλες τις σημερινές εξελίξεις το iEidiseis μέσα από το live blog του.


LIVE

  • Η αποχώρηση Κασσελάκη μετά την ολοκλήρωση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    18:14:56

    ke-kasselakis_3_ac964.jpgke-kasselakis_5_90668.jpgke-kasselakis_67b79.jpgke-kasselakis_1_58859.jpgke-kasselakis_4_b6d78.jpgke-kasselakis_2_ed7de.jpg

  • Ομόφωνα πέρασε η πολιτική απόφαση - Τέλος της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    17:49:51

    Ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, το κείμενο της πολιτικής απόφασης ψηφίστηκε με ομοφωνία.

  • Ομάδα Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης επέλεξε τον δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού - Οι 11 υπογραφές

    17:25:25

    Κείμενο με 11 υπογραφές και βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.

    «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς», αναφέρει μεταξύ άλλων.

    «Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία καιαπόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρωνστελεχών. Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ.Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας. Το «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό», σημειώνει η ομάδα Αχτσιόγλου και συνεχίζει:

    «Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά».

    Το κείμενο υπογράφουν 11 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων οι 7 είναι βουλευτές: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

  • Κασσελάκης: Τσακαλώτος, Πέρκα και Κούλογλου να παραδώσουν τις έδρες τους - «Σεβαστείτε τη βάση»

    17:02:10

    Επίθεση στους αποχωρήσαντες της Ομπρέλας εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας τους δυο βουλευτές που αποχώρησαν, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.

    Την ίδια στιγμή απεύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους υπόλοιπους λέγοντας πως δεν υπάρχουν τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Θυμίζω στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι δεσμεύονται ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα», είπε ο κ. Κασσελάκης.

    Επίσης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε το ίδιο και από τον Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Σεβαστείτε τη βάση του κόμματος», είπε.

    «Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα. Αυτό λέει η εισήγηση των διαγραφών. Οι πειθαρχικές κυρώσεις υποβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας», είπε.

    Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό θα ισχύει πάντα για όλους.

    «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε, Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», είπε και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας προς τα στελέχη που υποστήριζαν την Ομπρέλα. «Έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση είναι η δημοκρατική από τη βάση».

  • Ομιλία Κασσελάκη σε λίγα λεπτά

    16:42:44

    Νέα παρέμβαση αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

  • Αποχωρεί η «Ομπρέλα» από τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι 46 υπογράφοντες

    16:20:27

    Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 16:00 της Κυριακής (12/11) η ομάδα «Ομπρέλα», όπως ήταν αναμενόμενο.

    Το κείμενο της αποχώρησης το υπογράφουν 46 στελέχη, εκ των οποίων οι δύο είναι βουλευτές: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα.

    «Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστεράμε κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

    «ΥΓ: Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: 'Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της'», καταλήγει το κείμενο.

    Το κείμενο αποχώρησης της Ομπρέλας

    Προς

    την Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.,

    τον Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

    Κοινοποίηση στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

    Αγαπητή συντρόφισσα, αγαπητέ σύντροφε

    Το κείμενο αυτό δεν ήταν εύκολο να γραφτεί. Δεν προέκυψε χωρίς συλλογισμό, χωρίς βαθιά σκέψη, πόνο και αγωνία για το σήμερα και το αύριο της Αριστεράς. Άλλωστε, οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς είχαμε πάρει ενεργά μέρος, μαζί με πολλές και πολλούς άλλους, στην δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε με πάθος για την κοινή υπόθεση. Με στιγμές που μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, όπως αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών, της κάλυψης από το ΕΣΥ 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επονείδιστου υποκατώτατου για τους νέους, της δραστικής μείωσης της ανεργίας,των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και παλαιότερα με τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά κινήματα, στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο, στις πλατείες, στο Κοινωνικό Φόρουμ, στο εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16, σε τόσα άλλα....

    Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα κρατάμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

    Δεν ξεχνάμε και τις δύσκολες στιγμές. Τις στιγμές που νιώσαμε άβολα, δύσκολα, μειοψηφικά, αλλά συνεχίσαμε το ταξίδι. Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες. Τις στιγμές που ολιγωρήσαμε ή που δεν καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό που βλέπαμε να έρχεται,κυρίως τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματός μας, τον αρχηγισμό, τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τη διάχυσή του σε ένα θολό και άνευρο πολυσυλλεκτισμό.

    Ήρθε όμως η στιγμή της απάντησης σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί.

    Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς, που δώσαμε την απάντηση.

    Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «απομπομπή», όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμίασχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε.

    Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως "αδιαμεσολάβητος" κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε.

    Ως απόλυτος "ηγεμόνας", σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική "κουλτούρα" που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής.

    Τα μηνύματα όμως ήταν πολλά. Ήταν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του κεφαλαίου με την εργασία,αναφορά που στην ουσία έβαλε τη σφραγίδα της βίαιης στροφής σε δεξιά και νεοφιλελεύθερα μονοπάτια και οδηγεί σε ρήξη με τον κόσμο της εργασίας. Ήταν το φως που... κέρδισε το σκοτάδι. Η ανατριχιαστικά «ουδέτερη» ανακοίνωση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα.Η «συγγνώμη» της Θεοδώρας Τζάκρη για όσα η αριστερά έπραξε το 2011 – 2015. Η αντικατάσταση της ριζοσπαστικής με την... πατριωτική Αριστερά.Η αυταρχική άνωθεν εντολήδιαγραφής τεσσάρων ιστορικών στελεχών, ανάμεσά τους δύο πρώην γραμματείς του κόμματος.Το αρχηγικό και δεσποτικό διάταγμα «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, θα είναι εκτός ψηφοδελτίων».Το τοξικό κλίμα, ο νεοαυριανισμός και ο δεξιόστροφος λαϊκισμός, οι κραυγές και ο φανατισμός, το μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη δημόσια συζήτηση. Ήταν η αδιαμεσολάβητη σχέση του «αρχηγού» με το λαό και η επί της ουσίας κατάργηση των Οργανώσεων Μελών. Η αντικατάσταση της πολιτικής με την επικοινωνία και τον τακτικισμό. Ήταν και είναι η διαρκής αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος στο όνομα της στροφής προς το κέντρο.

    Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια πολιτικής και κοινωνικής επιρροής. Δείγμα γραφής οι δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς και της αποχής. Η μετατόπιση και ο συνωστισμός, εντέλει, στο κέντρο και στον λαϊκίστικο συντηρητισμό, σκορπά απογοήτευση στον κόσμο της Αριστεράς, που βλέπει ένα ιστορικό εγχείρημα να υπονομεύεται και να γκρεμίζεται εκ των έσω. Κάπως έτσι, το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να «τελειώνουμε με την Αριστερά» βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός των τειχών, από μια ομάδα που καθημερινά παίρνει διαζύγιο με τις αρχές και τις αξίες της και «εμπνέεται», στην καλύτερη περίπτωση, από το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ!

    Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος.

    Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμεαπό τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια.

    Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστεράμε κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών.

    ΥΓ: Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της»

    ...................................................................

    ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    1. Αυγουστάκη Ελένη
    2. Βάκη Φωτεινή
    3. Βίτσας Δημήτρης
    4. Βούτσης Νίκος
    5. Γιαννακάκη Μαρία
    6. Γκόγκογλου Άγγελος
    7. Γονίδη Μαρία
    8. Γούλιαρου Θεοδώρα
    9. Δρίτσας Θοδωρής
    10. Ζωγράφος Βασίλης
    11. Ιγγλέζη Κατερίνα
    12. Καββαδία Αννέτα
    13. Καλαμαρά Έφη
    14. Καλδάρας Κώστας
    15. Καλκανδής Πέτρος
    16. Καμτσίδου Ιφιγένεια
    17. Κανελλοπούλου Μαρία
    18. Καραμεσίνη Μαρία
    19. Κατριβάνου Βασιλική
    20. Κλαυδιανός Παύλος
    21. Κνήτου Κατερίνα
    22. Κούτσης Νίκος
    23. Κυπριανίδου Ερμίνα
    24. Λάμπρου Πάνος
    25. Μαγαλιού Ερμίνα
    26. Μαντάς Χρήστος
    27. Ματσούκα Χάρις
    28. Μπαλαούρα Όλγα
    29. Μπασκόζος Γιάννης
    30. Μπουγελέκας Γιώργος
    31. Νικολάρα Μαρία
    32. Ξανθός Ανδρέας
    33. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
    34. Παπαζεύκου Ουρανία
    35. Παπανδρέου Ανδρέας
    36. Πέρκα Πέτη
    37. Ρογδάκη Αννα
    38. Σκουρλέτης Πάνος
    39. Τσακαλώτος Ευκλείδης
    40. Υδραίος Μιχάλης
    41. Φίλης Νίκος
    42. Χατζησοφιά Αννα
    43. Χριστοδουλοπούλου Τασία
    44. Χριστούλη Έλενα
    45. Ψαρρά Στέλλα
    46. Έλενα Γερούκη
  • Συνεχίζεται σε ήπιους τόνους η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    15:57:20

    siriza_ke_1d089.jpgsiriza_ke_1_e9fc5.jpgsiriza_ke_2_06acb.jpgsiriza_ke_3_4f5c9.jpgsiriza_ke_4_2ba56.jpgsiriza_ke_5_99830.jpg

  • Θεοχαρόπουλος: Όχι σε δημοψηφίσματα για διαγραφές, όχι σε δηλώσεις περί διαπλοκής στον ΣΥΡΙΖΑ

    15:48:37

    «Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

    Ειδικότερα ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση μόλις 50 μέρες πριν, δεν μπορεί να μην γίνεται αποδεκτή η εσωκομματική διαδικασία εκλογής από τη βάση. Και δεν μπορεί να υπάρχουν απαράδεκτες δηλώσεις για διαπλοκή κ.α. στο κόμμα». Σημείωσε ότι ταυτόχρονα, «δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, να αναπαράγουν και να εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος. Όπως οι δηλώσεις που προσβάλλουν το κόμμα και το χαρακτήριζαν πεθαμένο λικέρ».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι υποστήριζε και υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος «ώστε να απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο». «Υποστήριξα από τους πρώτους και υποστηρίζω σθεναρά την εκλογή από τη βάση των μελών του κόμματος», τόνισε, επισημαίνοντας επιπλέον ότι είχε διαγραφεί από την ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν καν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά για την θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών, «μια συμφωνία για την οποία είμαστε περήφανοι και αποτέλεσε και αφορμή για περαιτέρω διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.».

    Είπε ότι στο συνέδριο πέρυσι που ήταν μέλος της Επιτροπής Καταστατικού «για πρώτη φορά προβλέψαμε διαγραφές, που στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλεπόταν, με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και με ρητές προβλέψεις μόνο από το όργανο Επιτροπή Δεοντολογίας». Σημείωσε ότι «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας». Πρόσθεσε ότι «το πνεύμα και το γράμμα του ψηφισμένου καταστατικού πριν ένα χρόνο στο Συνέδριο ήταν ότι διαγραφές μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν αυξημένες πλειοψηφίες στο αρμόδιο όργανο και όχι αυτά που έχουν προταθεί από τον πρόεδρο».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η ομιλία του Προέδρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση χθες, δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης» και πως «με εκφράσεις τύπου πέμπτη φάλαγγα δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά». «Ο στόχος μας οφείλει να είναι η διεύρυνση, η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση. Όχι το πως θα φύγουν κάποιοι αλλά το πως θα έρθουν πολλοί και θα μεγαλώσουμε. Η ενότητα και όχι η συρρίκνωση», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «στόχος μας οφείλει να είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές, αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας».

  • Ραγκούσης: Εύχομαι ο Κασσελάκης να μην παραδώσει έναν μονοψήφιο και νεκρό πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ

    15:41:19

    «Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού. Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, 6 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας», τόνισε κατά την ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης.

    Όπως είπε, «ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ένα εργαστώ για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα. Δεν ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να πάρω μέρος σε έναν εσωκομματικό πόλεμο».

    «Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία Πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι’ αυτό και ανακριβής που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας. Ήταν ομιλία εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος. Μέρους που όχι μόνο είναι μειοψηφία στην κοινωνία αλλά είναι και μια βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε μειοψηφία στην κοινωνία, πήγε στο 18% και οδεύει ακόμη χαμηλότερα», πρόσθεσε και συνέχισε:

    «Παράδειγμα μισής αλήθειας και μεροληψίας: πράγματι χάσαμε γιατί δεν δώσαμε εικόνα εικόνα αξιόπιστου κόμματος. Έχεις δίκιο και συμφωνώ σύντροφε Πρόεδρε πως η συζήτηση για τοπικά νομίσματα ή οι δηλώσεις Κατρούγκαλου έπαιξαν πολύ αρνητικό ρόλο.

    Επίσης είναι απολύτως σωστό ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα στον κόσμο που να μπορούν τα στελέχη του να προαναγγέλλουν ίδρυση άλλου κόμματος, ή και να προβαίνουν σε ένα σωρό χαρακτηρισμούς σε βάρος του δημοκρατικά νεοεκλεγμένου Πρόεδρου του κόμματος.

    Αλλά και πριν τις εκλογές και μετά την εκλογή σου ήταν μόνο αυτά τα προβληματικά δεδομένα; Δηλώσεις για την άμυνα της χώρας, δηλώσεις για τον φράχτη του Έβρου, απειλές αποχώρησης από το ψηφοδέλτιο που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να κινήσει τη διαδικασία διαγραφής του Παύλου Πολάκη, δεν έκαναν αντίστοιχη και μεγαλύτερη ζημιά από τα τοπικά νομίσματα;».

    «Με αφορμή τη δήλωσή σου για τη μη συμμετοχή σου στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη και ένα τουίτ στη συνέχεια, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το εξής για τη χρεοκοπία της χώρας», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης και εξήγησε:

    «Η εξίσωση των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία, είναι ανιστόρητη. Όχι γιατί όλες οι κυβερνήσεις δεν μετείχαν στο πολιτικό παιχνίδι της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης. Ούτε γιατί δεν έγιναν σοβαρά λάθη μετά το 2009 και από το ΠΑΣΟΚ. Η εξίσωση των ευθυνών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι μια θέση όχι του ΣΥΡΙΖΑ -με βάση την πολιτική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου- αλλά της ΝΔ και του Πάνου Καμμένου. Η χώρα το 2009 δεν χρεοκόπησε επειδή είχε χρέος 127% επί του ΑΕΠ. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι το 2018 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, το χρέος ήταν 186% επί του ΑΕΠ. Λίγο χαμηλότερα από του 2018 αλλά πολύ υψηλότερα από του 2009 και 2010, είναι και σήμερα το δημόσιο χρέος, που η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και δανείζεται απρόσκοπτα με χαμηλότατα επιτόκια.

    Η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας τους δυσθεώρητου πρωτογενούς ελλείμματος, ύψους 24 δις €. 24 δις € που μόνο μέσα στο 2009 είχαν ξοδευτεί, χωρίς να υπάρχουν στα ταμεία. Και για να καταλάβετε τι σημαίνουν 24 δις, αρκεί να σας πω ότι το 2009 η συνολική μισθολογική δαπάνη του δημοσίου ήταν 22δις.

    Δηλαδή, ακόμη κι αν η χώρα απέλυε σε μια νύχτα το σύνολο των κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων και έμενε χωρίς ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, δικαστήρια, σχολεία πανεπιστήμια και νοσοκομεία, Και πάλι δεν θέμα είχε τη δυνατότητα να ξεχρεώσει τα 24 δις που είχε ξοδέψει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο 2009».

    «Τέλος μία ευχή. Είπε ο Πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη», κατέληξε.

  • Στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Παππάς

    15:30:54

    pappas_1a4b1.jpgpappas_1_19609.jpgpappas_2_22a75.jpg

  • Πέττη Πέρκα: Η προεδρική ομάδα λύνει το πρόβλημα που ήδη είχε αποφασίσει να λύσει

    14:23:27

    Η βουλευτής Φλώρινας Πέττη Πέρκα είναι στην «Ομπρέλα» και είναι από τους βουλευτές που φέρεται ότι θα αποχωρήσουν.

    Σε κείμενό της που δημοσίευσε ασκεί κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις διαγραφές στελεχών.

    «Σήμερα η προεδρική ομάδα λύνει το πρόβλημα που ήδη είχε αποφασίσει να λύσει. Θέλει να ξεμπερδεύει με την αριστερή πολιτική χωρίς γωνίες, χωρίς αιχμές, χωρίς κοινωνική μεροληψία, χωρίς μέτωπο με τον εθνολαϊκισμό που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες» σημειώνει.

    Όπως αναφέρει «από αύριο θα έχουμε ένα κόμμα στον γύψο, αρχηγοκεντρικό με ποινικοποιημένη την εσωτερική δημοκρατία που θα αρχίσει να κυνηγάει μάγισσες από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι τις ευρωεκλογές.

    Σε ένα οργουελικό σκηνικό όπου με το που ξεμπερδεύουν με τον ένα εσωτερικό εχθρό απλά έχει σειρά ο επόμενος, έτοιμοι από καιρό να χρεώσουν την ήττα που τους περιμένει την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες».

  • Δήλωση ομάδας Τεμπονέρα: Παραμένουμε στον ΣΥΡΙΖΑ

    14:16:24

    Με κοινή τους δήλωση ο Διονύσης Τεμπονέρας και τα στελέχη που είναι γύρω από αυτόν ξεκαθαρίζουν πως παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να δίνουν λευκή επιταγή.

    Αναλυτικά το κείμενο της δήλωσης:

    Α . Μετά την εκλογή του Προέδρου ,με δημόσια δήλωση , καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

    Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες .

    Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

    Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.

    Β . Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας , να αποχωρήσουμε γιατί :

    -Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος σ.Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια

    -Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα .

    Δεν είναι τώρα η ώρα για « δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων .

    Γ . Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού ,στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!

    Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.

    Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

    Δεν είμαστε διατεθημένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .

    Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές

    συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο

    Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

    Τεμπονέρας Διονύσης

    Λαμπρινίδης Φώτης

    Τσιόκας Χάρης

    Λαμπρίδης Χρήστος

  • Με ταξί η αποχώρηση Τζουμάκα

    14:06:22

    Φωτογραφίες από την αποχώρηση Τζουμάκα, λίγο μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους.

    tzoymakas1_ad423.jpgtzoymakas2_8ae78.jpgtzoymakas3_bb00e.jpg

  • Η δήλωση Τζουμάκα μετά την αποχώρηση

    13:43:37

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, δεν είναι της τρέχουσας περιόδου. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση Τσίπρα, πηγαίνει από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές, μπορεί και νωρίτερα, θα έχει τελειώσει ο πολιτικός κύκλος του».

    Και συνέχισε λέγοντας πως «ορισμένοι θρασύτατοι δεν έχουν όρια και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες που μπορούμε να αντιστρέψουμε. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Golddman Sachs; Ποιοι παραδέχονται ότι έχουν πάρει χρήματα από τον τζόγο του χρηματιστηρίου και δεν χρειάζεται να δουλέψουν ξανά;».

    Ο Στέφανος Τζουμάκας κατεληξε λέγοντας πως «κάθε στέλεχος και μέλος του κόμματος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

  • Η επιστολή παραίτησης του Στέφανου Τζουμάκα

    13:36:55

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο Στέφανος Τζουμάκας κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μετά τους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Βούτση, ο κ. Τζουμάκας -ο οποίος έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή- υπέβαλε δήλωση αποχώρησης στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

    Σημειώνεται πως ο κ. Τζούμακας δεν πραγματοποίησε ομιλία στην Κ.Ε που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Στέφανος Τζουμάκας: Η δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

    «ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ 12.11.2023

    Αδύνατη η υπέρβαση και η αποτροπή σχεδίου διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

    Η χθεσινή “συνάντηση” του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να ονομασθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από Συνεδρίαση ΚΕ Προοδευτικού κόμματος. Πρωτοφανής πολιτική κατάπτωση, το θράσος και η απάτη ξεπέρασαν κάθε όριο στην ομιλία του εκπροσώπου των εναπομεινάντων. Μεθοδεύσεις και ίντριγκες από το Προεδρείο», αναφέρει μεταξύ άλλων στο 9σελιδο κείμενο.

    »Δεν έχει νόημα εδώ και πολύ καιρό. Αποτελεί όνειδος για την πολιτική και τη Δημοκρατία αυτό το ετερόκλητο συνονθύλευμα που οδηγεί σε μια Νέα Δεξιά λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά την αποχώρησή του Α. Τσίπρα είναι ένα ακέφαλο σώμα. Ήταν η πρώτη πράξη για το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

    tzoumakas1_1_3894d.jpgtzoumakas3_1_4ccb5.jpgtzoumakas2_1_0d3ad.jpgtzoumakas4_1_2d86b.jpgtzoumakas5_1_2af0b.jpgtzoumakas6_1_882d1.jpgtzoumakas7_1_59a79.jpgtzoumakas8_1_4d3e8.jpgtzoumakas9_1_7548f.jpg

    Δύο τροπολογίες από 6 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

    Νωρίτερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν δύο τροπολογίες.

    Σύμφωνα με την μία «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

    Αναλυτικά οι δύο τροπολογίες, που κατέθεσαν τα μέλη της ΠΓ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης:

    1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

    2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

    Τα μέλη της Π.Γ.

    1. Γεροβασιλη Όλγα
    2. Ζαχαριάδη Κώστας
    3. Θεοχαρόπουλος Θανάσης
    4. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
    5. Ραγκούσης Γιάννης
    6. Φλαμπουράρης Αλέκος
  • Δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Δείτε φωτογραφίες

    13:28:00

    Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στη διαδικασία να καταφτάνουν από το πρωί στο President.

    Δείτε φωτογραφίες

    syriza1_78afd.jpg

    syriza2_3b037.jpg

    syriza3_d18ca.jpg

    syriza_1ecb5.jpg

    syriza4_c5c36.jpg

    syriza5_abc66.jpg

    syriza6_288ae.jpg

    syriza7_684f5.jpg

    syriza8_eb2a9.jpg

  • Παραιτήθηκε ο Στέφανος Τζουμάκας

    13:01:30

    Ο Στέφανος Τζουμάκας υπέβαλλε δήλωση παραίτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεν έκανε ομιλία στην ΚΕ που είναι σε εξέλιξη.

  • Τροπολογίες από 6 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

    12:51:22

    Δύο τροπολογίες κατέθεσαν έξι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την μία «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

    Αναλυτικά οι δύο τροπολογίες, που κατέθεσαν τα μέλη της ΠΓ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης:

    1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

    2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

    Τα μέλη της Π.Γ.

    1. Γεροβασιλη Όλγα
    2. Ζαχαριάδη Κώστας
    3. Θεοχαρόπουλος Θανάσης
    4. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
    5. Ραγκούσης Γιάννης
    6. Φλαμπουράρης Αλέκος
  • Ο Κασσελάκης για το τηλεφώνημα στην Αχτσιόγλου: Η κλήση έγινε 11:32 - Μπορεί να ήταν αφόρτιστο το κινητό της

    12:40:24

    Δε χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32, λένε κύκλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για το τηλεφώνημα στην Έφη Αχτσιόγλου. «Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο», σημειώνουν.

    «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης», ανέφερε νωρίτερα σε δήλωση της η Έφη Αχτσιόγλου. «Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», σημείωσε η ίδια.

    Το τηλεφώνημα του Στέφανου στην Εφη έμεινε αναπάντητο

    Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, Σαν να ήταν δεμένοι από μια αδιόρατη κλωστή. Ομοιογενείς και συνταγμένοι. Οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ. Έμοιαζε παράταιρος αυτός ο συντονισμός τις στιγμές που η ένταση χτυπούσε «κόκκινο» και άνοιξαν οι… «πύλες» της αποχώρησης από την βαριά αίθουσα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

    Δεν ήταν μόνο το γεγονός πως τις παραμονές της Κεντρικής Επιτροπής είχαν συζητήσει η τριάδα των Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα, όπως λένε οι πληροφορίες, για το πως θα κατέβουν να παίξουν… την μπάλα τους στην συνεδρίαση. Μέτρησε και ακόμα ένα γεγονός, ιδιαίτερα ενδεικτικό για την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα, πριν ξεκινήσει το ματς της κρίσιμης συνεδρίασης.

    Οι πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν πως παρά το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης γνώριζε πως οι συσχετισμοί της Κεντρικής Επιτροπής είχαν διαμορφωθεί συντριπτικά υπέρ του ο ίδιος θέλησε να επικοινωνήσει με την Έφη Αχτσιόγλου έτσι ώστε να μην υπάρξουν περιττές εντάσεις κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

    Το τηλεφώνημα, χωρίς... απάντηση

    Προς τούτο ο Κασσελάκης την κάλεσε, στο τηλέφωνο στις 11 το πρωί του Σαββάτου, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η Αχτσιόγλου δεν απάντησε ποτέ στην κλήση. Δεν σήκωσε το τηλέφωνο, έτσι το τηλεφώνημα έμεινε αναπάντητο, γεγονός που αποτυπώνει, όχι μόνο το κλίμα, αλλά κυρίως το… προσχεδιασμένο του πράγματος όπως αυτό διαδραματίστηκε από τις ομάδες των διαφωνούντων μόλις λίγες ώρες αργότερα. Αποτυπώνει, μαζί όμως, πως για άλλη μια φορά οι σύμβουλοι της Αχτσιόγλου δεν την είχαν συμβουλεύσει σωστά…

    Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η ομάδα Αχτσιόγλου συντάχθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την «Ομπρέλα» και μαζί με την ομάδα Τεμπονέρα κίνησαν για την έξοδο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τις πληροφορίες να λένε πως, εντέλει, λιγότερα από 90 μέλη τους ακολούθησαν.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί η «Ομπρέλα», το μετέωρο βήμα της «ομάδας Αχτσιόγλου»

    12:40:00

    «Καζάνι» που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και του Ευκλείδη Τσακαλώτου να είναι προ των πυλών. Ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει η ομάδα Αχτσιόγλου κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταθέσει κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή, που θα σηματοδοτεί την αποχώρηση της τάσης που μετέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης το απόγευμα σήμερα. Η χθεσινή ημέρα της ΚΕ σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από τη συνεδρίαση, της «Ομπρέλας» και των ομάδων της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

    Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, έως αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας του Δ. Τεμπονέρα, εξετάζοντας τη στάση και τα επόμενα βήματά τους.

    Ο Κασσελάκης χαρακτήρισε «πολιτική του Πουμαρό» την «κόκκινη Ομπρελά»

    συριζα, κεντρικη επιτροπη

    Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σάββατο (11/11) ήταν γεμάτη εντάσεις, αντιδράσεις, ακόμη και αποδοκιμασίες.

    Το προεδρείο από την θέση του παρενέβη αρκετές φορές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, οι διαφωνίες όμως δεν πτόησαν τον Κασσελάκη, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της «Ομπρέλας», χαρακτηρίζοντάς τους ως... σάλτσα Πουμαρό:

    «Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες - πολιτική του Πουμαρό - η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα».

Ροή Ειδήσεων