Βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ χαρακτηρίζουν στην κυβερνητική παράταξη τα όσα συνέβησαν το τελευταίο τετραήμερο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο ερώτημα, στο οποίο σπεύδουν να τοποθετηθούν τα στρατόπεδα στην Κουμουνδούρου «ποιος βγήκε νικητής από το Συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τα γαλάζια στελέχη απαντούν «κανένας». Και το στοιχειοθετούν, υποστηρίζοντας ότι αυτό που επιβεβαιώθηκε κατά την εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πολιτικό αδιέξοδο του κόμματος, το οποίο και οδήγησε στην αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα.
«Από τη διπλή βαριά εκλογική ήττα και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να βρει βηματισμό και πολύ περισσότερο πολιτική πρόταση που θα καταστήσει τον λόγο του ελκυστικό, ακόμα και στο στενό του ακροατήριο. Επιπρόσθετα, ο Στεφ. Κασσελάκης, μπορεί σε αυτή τη φάση να φαντάζει ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής στην κόντρα του με την Όλγα Γεροβασίλη και να πήρε λευκή επιταγή για να προχωρήσει και σε βαθύτερες εκκαθαρίσεις στο κόμμα του, αλλά το περιθώριο χρόνου που έχει στη διάθεσή του δεν μεταβλήθηκε. Θα τελειώσει με τις Ευρωκάλπες, οι οποίες, αν επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις, θα επαναφέρουν με σφοδρότητα τον προβληματισμό για την ηγεσία του κόμματος.
«Διάλυση και αυτογελοιοποίηση συνιστούν όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίαζαν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη, αναρωτώμενα τί θα γινόταν αν είχαν πάρει την εξουσία. Άλλα στελέχη εκτιμούσαν ότι μπορεί εν τέλει να επικράτησε η συμβιβαστική πρόταση των κ. Φάμελου, Παππά και Γ. Τσίπρα, ωστόσο όσα ειπώθηκαν καταγράφηκαν στα…πρακτικά και βάθυναν τα εσωτερικά τραύματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρούν, πάντως, ότι η προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με το πάγωμα της πρότασης για νέες εσωκομματικές κάλπες είναι συμβατή με το κοινό αίσθημα, σύμφωνα με το οποίο, δεν αλλάζεις έναν νεοεκλεγμένο αρχηγό, πριν του δώσεις την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις του πανελλαδικά, είτε από εθνικές κάλπες, είτε στις Ευρωεκλογές.
Στη …μεγάλη εικόνα, πάντως, για τη ΝΔ δεν άλλαξε κάτι δραματικά με όσα έγιναν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντίπαλος της κυβέρνησης, παραμένει η ακρίβεια, η κατάσταση στην υγεία κα και οι μαζικές αντιδράσεις αγροτών, φοιτητών, ελευθέρων επαγγελματιών και άλλων κοινωνικών κατηγοριών. Στους 3,5 μήνες, λοιπόν, που απομένουν ως τις κάλπες, ο αγώνας της κυβερνητικής παράταξης θα είναι προς δύο κατευθύνσεις : Στην επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ, που εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης, στον κατά τον δυνατόν περιορισμό της αποχής, που πάντως αναμένεται μεγάλη και στη δημιουργία αναχωμάτων προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, με τα οποία δείχνει να φλερτάρει ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσοστό ψηφοφόρων της.