Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

16:44 - 26/03/2024
Τελευταία ενημέρωση: 23:49 - 26/03/2024

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά της αποκαλύψεις για την «μονταζιέρα» στα Τέμπη. Συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Όλες οι εξελίξεις στη Βουλή, λεπτό προς λεπτό μέσα από το blog του iEidiseis.gr.


LIVE

 • Πρόταση δυσπιστίας: Μετωπική των κομμάτων με την κυβέρνηση - Η πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή

  23:09:22

  Οι αποκαλύψεις για «μονταζιέρα» στα Τέμπη, το βαρύ δημοσκοπικό κλίμα για την κυβέρνηση με αφορμή την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία, τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η Εξεταστική Επιτροπή έφεραν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πιο κοντά στη Βουλή.

  Είναι η πρώτη φορά που κατόρθωσαν να συνδιαμορφώσουν έναν κοινό τόπο, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, συνυπογράφοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις και βελτιώσεις του κειμένου έτσι ώστε να απηχεί πλήρως τις απόψεις όλων των πλευρών.

  Ήταν μάλιστα κάτι που παρά τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση της πρότασης έγινε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Άλλωστε η τραγωδία των Τεμπών και η ομόθυμη βούληση της κοινωνίας να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες αποτελεί το έδαφος για συνεννόηση και «ομαδικό» παιχνίδι.

  Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, μπορεί να έχει διασφαλισμένη την στήριξη της πλειοψηφίας των 158 βουλευτών, κάτι που θα μπορούσε να εκλειφθεί και ως επανασυσπείρωση μετά το χάσμα με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο η πολιτική απήχηση της πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης προσθέτει, αναμφίβολα, πολιτική ζημία στην ήδη συσσωρευμένη κακή εικόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία.

  Και σε κάθε περίπτωση ενισχύει πολιτικά την αρνητική γνώμη των πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη των ευθυνών και συσκότιση της αλήθειας γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη.

  Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το blog του iEidiseis.gr για την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis.gr για την ενημέρωσή σας. Για κάθε εξέλιξη, θα σας κρατάμε ενήμερους.

 • Η «εξυπηρέτηση μη πολιτικών συμφερόντων»: Το «φυτίλι» από Βορίδη και η απάντηση Κατρίνη

  22:40:43

  Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγη ώρα, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνέδεσε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ με την εξυπηρέτηση μη πολιτικών συμφερόντων.

  «Έκανα το ερώτημα και στον αρχηγό σας αλλά δεν μου απαντήσατε. Αυτό που μας έφερε άρον - άρον σήμερα εδώ, σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει εδώ πενήντα φορές, ήταν το άρθρο του ‘Βήματος'; Ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «τα ζητήματα για τις υποκλοπές έχουν συζητηθεί για δύο χρόνια. Τα ζητήματα του ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος είναι τρεις μήνες πριν. Τα ζητήματα των Τεμπών, τα έχουμε συζητήσει κατ΄ επανάληψη. Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Τι συνέβη και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε ‘σήμερα να κάνουμε μια πρόταση δυσπιστίας', αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό στο οποίο είστε έκθετοι. Αυτό είναι που κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση και στόχευση».

  Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. «Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως «όσο και αν φωνάζει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία ζητάει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, εδώ και τώρα».

  «Όλα όσα τίθενται ως ερωτήματα έχουν απαντηθεί στο πόρισμα των 715 σελίδων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Απλώς δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή και θα δώσει απαντήσεις σε όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και στον ίδιο από την αντιπολίτευση.

  «Πρέπει να απαντήσετε γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ μια πρόταση δυσπιστίας. Εγώ σας πιστώνω κάτι (σ.σ.απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ). Το ό,τι καταφέρατε να βάλετε την αξιωματική αντιπολίτευση από κάτω να υπογράφει, στην πρόταση δυσπιστίας, σας το δίνω. Πράγματι, καταλαβαίνω την πολιτική αξία της κινήσεως. Ενταγμένη σε μια νευρικότητα ενδεχομένως, με τις δημοσκοπήσεις, που εκεί που σας είχαν δεύτερους, σας πήγαν τρίτους. Ως κίνηση σας τη δίνω. Πολλώ δε μάλλον που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη διαδικασία άνευ αντικειμένου, χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, κοκορομαχίες. Και αφού τα είπε όλα αυτά, ήρθε και έβαλε υπογραφή», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «η ΝΔ ποτέ δεν είπε, ούτε στο πόρισμα της, ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο σφάλμα. Ποτέ δεν το έχουμε πει αυτό. Έχουμε αναδείξει σειρά συστημικών διαχρονικών σφαλμάτων και παθογενειών του σιδηροδρόμου. 'Αλλο και τελείως διάφορο το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Εμείς λέμε, ανθρώπινο σφάλμα και συστημικά προβλήματα και άρα, να τι πρέπει να φτιάξουμε και τι φτιάχνουμε».

  «Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και σχολίασε: «επειδή ο κ. Βορίδης με ευκολία, θέλει να περάσει τη λάσπη, και μίλησε για οικονομικά συμφέροντα, γιατί εμείς ακούσαμε το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας που μιλάει για παραποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, τον παραπέμπω στο tweet του επί δέκα χρόνια διευθυντή της εφημερίδας αυτής, του κ. Καρακούση που λέει ‘προκαλούν τους πάντες τα κυβερνητικά στελέχη. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν'. Αυτό δίνει από μόνο την απάντηση στην λασπολογία του κ. Βορίδη και των κυβερνητικών στελεχών».

 • Χρ. Σταϊκούρας: Αυτά κάναμε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

  22:28:28

  Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι μια εθνική τραγωδία, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, εκφράζοντας τη βαθειά θλίψη της κυβέρνησης για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

  Έχουμε αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ασφαλείας στα τρένα, είπε. Κινούμαστε με ευθύνη προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

  Αναλυτικά η ομιλία του Χρ. Σταϊκούρα:

  Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια εθνική τραγωδία, που έχει συγκλονίσει την πατρίδα μας και τους πολίτες της.

  Με αφορμή και τη σημερινή συζήτηση, εκφράζω, για ακόμη μια φορά, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του συνόλου των εργαζομένων του, την οδύνη μας για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας, κυρίως νέων παιδιών, τη βαθιά θλίψη προς τις οικογένειες των θυμάτων και την ειλικρινή συμπαράστασή μας στις οικογένειες των τραυματιών, αλλά και προς εκείνες και εκείνους που ταξίδευαν με την επιβατική αμαξοστοιχία εκείνο το βράδυ και φέρουν αυτή την επώδυνη εμπειρία στην ψυχή τους.

  Προς όλους αυτούς τους ανθρώπους, τις οικογένειες των θυμάτων, τους διασωθέντες, καθώς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση απέναντι σε ένα διπλό καθήκον:

  1ο. Τη διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα.

  2ο. Την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

  Προφανώς, δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Ούτε να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.

  Προβλήματα που έχουν σωρευθεί τις περασμένες δεκαετίες και για την επίλυση των οποίων απαιτείται συστηματική και πολύχρονη προσπάθεια. Υποστηρίζω, όμως, ότι κινούμαστε με ευθύνη στη σωστή κατεύθυνση.

  Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας παρουσιάσω τις ενέργειες που έχουμε υλοποιήσει τους τελευταίους μήνες, εφαρμόζοντας ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του.

  1ον. Παραδόθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σύμβαση 717 για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.

  Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την πολιτική ηγεσία, το τμήμα που υπολειπόταν από Οινόη μέχρι Τιθορέα, το αναβαθμισμένο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας του τμήματος Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Τιθορέα και το νέο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στη Λάρισα.

  Το τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα, επί του οποίου τα συστήματα είχαν μόλις εγκατασταθεί και λειτουργούσαν, καταστράφηκε από την κακοκαιρία «Daniel», τον Σεπτέμβριο του 2023.

  Για την ασφαλή κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα, οι διασταυρώσεις των συρμών γίνονται στους σταθμούς Λιανοκλαδίου και Λάρισας, οι οποίοι καλύπτονται από σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

  2ον. Ολοκληρώθηκε η παράδοση, το Νοέμβριο του 2023, της Σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS – Level 1), επί της γραμμής.

  Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε η εγκατάσταση, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την πολιτική ηγεσία, στα τμήματα ΣΚΑ – Οινόη, Οινόη – Τιθορέα και Λάρισα – Πλατύ.

  3ον. Υπεγράφη η Σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και Hitachi Rail για την επαναφορά σε λειτουργία του ETCS επί συρμών.

  Η Σύμβαση υπεγράφη στις 14 Μαρτίου 2024 και οι εργασίες ξεκίνησαν στις 19 Μαρτίου.

  4ον. Ολοκληρώθηκαν, εντός του 2ου εξαμήνου του 2023, έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως είναι:

  • Η κατασκευή της δίδυμης γέφυρας στο Γαλλικό Ποταμό.
  • Η λειτουργία του συστήματος «ΟΣΜΟΣ» για την παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, των 14 γεφυρών στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός.
  • Η περάτωση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα σιδηροδρομικά έργα της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

  5ον. Ελήφθησαν μέτρα αποκατάστασης εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ.

  Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • Η αποκατάσταση φωτισμού, πυρόσβεσης και πεδιομέτρησης του GSM-R σε όλες τις σήραγγες του σιδηροδρομικού άξονα Κόρινθος – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας – Προμαχώνας.
  • Η αποκατάσταση και η ενίσχυση της ραδιοεπικοινωνίας με VHF σε όλο το μήκος του παραπάνω άξονα.
  • Η λειτουργία των συστημάτων συναγερμού και η εγκατάσταση νέου κλειστού κυκλώματος καμερών στις σήραγγες Πλαταμώνα και Τεμπών.
  • Η πλήρης λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου Κυκλοφορίας Κορίνθου, ΣΚΑ, Λιανοκλαδίου και Θεσσαλονίκης, καθώς και η ολοκλήρωση αυτού της Λάρισας.
  • Η σύνταξη τευχών δημοπράτησης για το έργο GSM-R στα υπόλοιπα τμήματα του κύριου σιδηροδρομικού άξονα.

  6ον. Βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή ανάθεσης σειρά εργολαβιών για τη συντήρηση υποδομών.

  Αυτές αφορούν την επιδομή, τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, το GSM-R, καθώς και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.

  7ον. Ολοκληρώθηκε, τον Δεκέμβριο του 2023, η τοποθέτηση 300 καμερών συνεχούς παρακολούθησης των συρμών.

  Η τοποθέτηση έγινε στις σήραγγες του Πλαταμώνα, των Τεμπών, της Όθρυος, του Καλλιδρόμου και των Αγίων Αναργύρων.

  Γίνεται καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, στα Κέντρα Ελέγχου Σηράγγων.

  8ον. Ενισχύθηκε, οικονομικά, ο ΟΣΕ, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των έργων συντήρησης.

  Ο Οργανισμός, από τον Ιούλιο του 2023, έχει υπογράψει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

  Η ετήσια χρηματοδότησή του αυξήθηκε από τα 45 στα 75 εκατ. ευρώ.

  Η σύμβαση καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο μερών, ενώ συνοδεύεται από πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο καθορίζει επακριβώς τους όρους της χρηματοδότησης του Οργανισμού.

  9ον. Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ.

  Ολοκληρώνεται, εντός Μαΐου 2024, η πρόσληψη 117 υπαλλήλων τακτικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων.

  Και έχει ήδη εγκριθεί η διαδικασία πλήρωσης 100 επιπλέον θέσεων, διαφόρων ειδικοτήτων.

  10ον. Προχωρά η μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου και σύγχρονου φορέα, με πυρήνα τον ΟΣΕ.

  Στη νέα αυτή εταιρεία, της οποίας 100% μέτοχος θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο, εντάσσονται η ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και το τροχαίο υλικό και οι ενεργές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ.

  11ον. Προχωρά η οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου από τις εκτεταμένες ζημιές που προέκυψαν από τον «Daniel», με προδιαγραφές σημαντικής επαύξησης της ανθεκτικότητας αυτού.

  Το συνολικό κόστος εκτιμάται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ και αφορά στο τμήμα Δομοκός – Λάρισα, του κύριου άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, καθώς και στους κάθετους άξονες Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλο – Καλαμπάκα.

  12ον. Συνεχίζονται οι ενέργειες για την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης των έργων από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ενδεικτικά, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τα έργα της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο και της νέας ηλεκτροκινούμενης διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός.

  13ον. Υπεβλήθη, τον Ιανουάριο του 2024, αίτημα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Συνδέοντας την Ευρώπη – 2” (CEF 2, 2021 – 2027).

  Το αίτημα αφορά:

  • Την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.
  • Την αναβάθμιση του τμήματος Άνω Λιόσια – Κιάτο.
  • Την ανακαίνιση των υποδομών του τμήματος Αχαρνές – Οινόη.
  • Την αναβάθμιση των υποδομών στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.
  • Την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο – Πάτρα.

  14ον. Συγκροτήθηκε, στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών.

  Βασικό μέλημα, η διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η οποία είναι ανεξάρτητη από τη δικαστική έρευνα και αποσκοπεί στην ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας.

  Πραγματοποιήθηκε, από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σειρά ενεργειών για τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων από τη Δικαιοσύνη και το σύνολο των εμπλεκόμενων σιδηροδρομικών φορέων, μεταξύ των οποίων και η ΡΑΣ.

  Αναπτύχθηκε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, μετά από σχετικό αίτημα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, με σκοπό τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων στη διερεύνηση του δυστυχήματος.

  Συγκροτήθηκε το όργανο διερεύνησης του φορέα, απαρτιζόμενο από 3 διερευνητές.

  15ον. Ζητήθηκε από τη ΡΑΣ, τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τον ΟΣΕ και τη Hellenic Train, η άμεση διερεύνηση συμβάντων.

  Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε, από την πολιτική ηγεσία, η αναγκαιότητα ασφαλούς κυκλοφορίας στις ισόπεδες διαβάσεις από τον ΟΣΕ, καθώς και η αναγκαιότητα συντήρησης του τροχαίου υλικού από τη Hellenic Train.

  Ως αποτέλεσμα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με Επιστολή της προς τη σιδηροδρομική επιχείρηση, της 21ης Μαρτίου 2024, ζητά ενημέρωση, στοιχεία και μέτρα ελαχιστοποίησης των βλαβών του τροχαίου υλικού.

  Ως προς τα πρόσφατα συμβάντα, η πολιτική ηγεσία ζήτησε την άμεση υποβολή εκθέσεων για τα περιστατικά που περιήλθαν σε γνώση της. Επί αυτών, έχουν ήδη εκδοθεί τα πρώτα πορίσματα.

  Με βάση αυτά, θα συνιστούσα σε όσους εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα, να είναι περισσότερο προσεκτικοί.

  Ενδεικτικά, πριν από 6 ημέρες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώτος υπογράφων της πρότασης δυσπιστίας, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής:

  «Αντί, λοιπόν, ακόμη και μετά την τραγωδία να εκσυγχρονίσετε το σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές τραγωδίες, εσείς κάνετε μια πλαστή επίδειξη δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά, γινόμαστε μάρτυρες σε περιστατικά όπου μια νέα σιδηροδρομική τραγωδία αποτρέπεται στο παραπέντε. Πόσες φορές δεν είδαμε κάτι σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων».

  Θέλω να ενημερώσω τον κ. Ανδρουλάκη και φυσικά δημόσια την ελληνική κοινωνία, ότι στα πορίσματα των ίδιων των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέρεται ως υπεύθυνος για τα συμβάντα που έχουμε εκθέσεις, ο ανθρώπινος παράγοντας.

  Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Διερεύνησης της Hellenic Train, ο μηχανοδηγός περιστατικού του περασμένου Δεκεμβρίου έσφαλε, ενώ σε άλλο περιστατικό του εφετινού Φεβρουαρίου, δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού, αν και τα συστήματα – και στις δύο περιπτώσεις – λειτουργούσαν.

  Μάλιστα, στο πρώτο συμβάν, μέχρι σήμερα, 3 μήνες μετά, αναζητείται ο ταχογράφος…

  Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες αναφορές διαπιστώνουν την αναγκαιότητα λήψης βελτιωτικών ενεργειών, που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα.

  Με βάση τις 15 ανωτέρω παρεμβάσεις, απευθύνω μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του σιδηροδρομικού έργου.

  Οφείλουμε να επιδεικνύουμε υψηλότερη ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε συμπληρωματικά με τις νέες τεχνολογίες, να αναβαθμίζουμε την ασφάλεια των μεταφορών και να ενισχύουμε την ποιότητα των υπηρεσιών.

  Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, για να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες.

  Αποτελεί χρέος μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και τον ισόβιο πόνο των οικογενειών τους.

 • Νικητιάδης: Απύθμενο θράσος από τον Μ. Βορίδη

  22:20:46

  Για απύθμενο θράσος κατηγόρησε τον Μάκη Βορίδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γ. Νικητιάδης.

  Τολμάτε να κατηγορείται για διαπλοκή το ΠΑΣΟΚ - ξεπεράσατε κάθε όριο, είπε.

  Τουλάχιστον 10 βασικοί μάρτυρες που εκκλήθηκαν από την εξεταστική επιτροπή δεν εξετάστηκαν - πώς λέτε ότι «ειπώθηκαν όλα;», αναρωτήθηκε.

 • Ένταση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

  22:13:16

  Φωνές στην αίθουσα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου εν μέσω της ομιλίας του βουλευτή της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδη.

  Ένταση και συνεχείς παρεμβάσεις από το προεδρείο για να πέσουν οι τόνοι από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.

 • Τέμπη - Αναπάντητα ερωτήματα: Ποιος μόνταρε και ποιος διοχέτευσε το αλλοιωμένο ηχητικό

  22:05:27

  Αναπάντητα τα ερωτήματα για τη μονταζιέρα των Τεμπών. Η αποκάλυψη που πυροδότησε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

 • Είστε συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη, «ανακάλυψε» ο Θάνος Πλεύρης

  21:51:27

  Αισθάνομαι ότι τα κόμματα που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη, γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το πολιτικό όφελος, είπε ο Θ. Πλεύρης και επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

  Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά τη διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών» προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος»

  Καταλόγισε σε όσους την συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος».

  Με την πρόταση δυσπιστίας σας, τόνισε ο κ. Πλεύρης «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος». Πρόκειται είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!» σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Βουλής.

  Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής «είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς» και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε «έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά) Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

  Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε ότι «αναπτύσσεται ένα αντί - Νέας Δημοκρατίας μέτωπο από κόμματα που μεταξύ τους σφάζονται με στόχο την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων ενόψει ευρωεκλογών».

  Ο εισηγητής της ΝΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που την στηρίζει για να σας δίνει τις απαντήσεις».

 • «Κρύφτηκε» στα πίσω έδρανα ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής (Εικόνες)

  21:18:28

  Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε στα πίσω έδρανα της Βουλής τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή, επί της θητείας του οποίου γράφτηκε η τραγωδία των Τεμπών. Είναι ο ίδιος, που ως υπουργός διαβεβαίωνε πριν από το δυστύχημα για την ασφάλεια των τρένων.

  Δείτε φωτογραφίες:

  karamanlis1_779db.jpgkaramanlis2_cbfe6.jpgκαραμανλησ, βουλη, προταση δυσπιστιασkaramanlis4_b261e.jpg

 • Παφίλης: Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής με το δικό μας σκεπτικό

  21:03:05

  «Για το έγκλημα στα Τέμπη ευθύνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική των άλλων κομμάτων που ακολουθήθηκε κατά γράμμα, με βάση την ολέθρια πολιτική της ΕΕ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

  «Και εσείς και οι υπόλοιποι προσπαθείτε να βγάλετε λάδι αυτή την πολιτική. Εκατομμύρια Έλληνες φώναξαν ‘τα κέρδη τους ή η ζωή μας'», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι αυτή η «εγκληματική πολιτική δεν έχει εφαρμογή μόνο στον σιδηρόδρομο» διότι στο βωμό του κέρδους, εμπορευματοποιείται η υγεία, η παιδεία και οι λαϊκές ανάγκες συνολικά.

  «Η προσπάθεια για συγκάλυψη βγάζει μάτι. Συνεχίζετε και οχυρώνεστε πίσω από το ανθρώπινο λάθος», ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης και υπογράμμισε πως «αν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας δεν θα γινόταν αυτό το έγκλημα».

  «Εμείς την μομφή την κάνουμε κάθε μέρα, προσπαθώντας να οργανώσουμε τους λαϊκούς αγώνες. Και αυτό γίνεται. Και μεγαλώνει ο αγώνας των αγροτών, των εργατών, των φοιτητών. Αυτή είναι η πρόταση μομφής η δικιά μας. Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε, με το δικό μας σκεπτικό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και σχολίασε: «να ψηφίζεις το 70% των νόμων της Νέας Δημοκρατίας και μετά να ζητάς να πέσει η κυβέρνηση, είναι ένα ερώτημα».

 • Βουλή: 175 βουλευτές έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν

  20:58:45

  175 βουλευτές έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που διεξάγεται στη Βουλή.

 • Τσακαλώτος: Στο πρώτο 24ωρο από τη σύγκρουση των τρένων ο πρωθυπουργός αποφάσισε την ενοχή του σταθμάρχη

  20:54:55

  Η κυβέρνηση θα πληρώσει και θα πληρώνει για πολύ καιρό την επιχείρηση συγκάλυψης, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του νωρίτερα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

  «Για οκτώ μήνες ακούμε συνεχώς, σε όποιο επιχείρημα βάζει η αντιπολίτευση, για το 41%. Με το 41% απαντάει η κυβέρνηση σε όλα τα ερωτήματα. Δεν το λέτε τώρα πια, γιατί το 70% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, θεωρεί ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη χώρα. Και αυτό που πάει πολύ στραβά είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε:»

  Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate: αν έχεις κάνει την κουτσουκέλα, που δεν είναι κουτσουκέλα, αλλά είναι κάτι πολύ σοβαρό, ομολόγησε το, γιατί θα πληρώσεις διπλά, τριπλά, τετραπλά, για τη δικαιολογία. Αυτό που πληρώνετε τώρα, δεν είναι αυτά που δεν κάνατε. Αν είχατε πάει στον ελληνικό λαό και είχατε αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και αυτά είναι τα λάθη, τώρα δεν θα είχατε 70% του κόσμου εναντίον σας. Αυτό που έχουμε τώρα, όπως και στο Watergate, είναι συγκάλυψη και αυτό πληρώνετε και θα το πληρώνετε για πολύ καιρό ακόμα".

  Ιδίως για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός μέσα σε 24 ώρες από τη μετωπική σύγκρουση των τρένων, «αποφάσισε ότι φταίει ο σταθμάρχης».

  «Πάνω σε ποια στοιχεία το αποφάσισε αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Μετά από μια εβδομάδα αποφάσισε ο κ. Πρωθυπουργός αποφάσισε να εκφράσει τον τρόμο του; Ποιο βίντεο είχε δει και είχε αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και αναφέρθηκε «στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, που η συμπολίτευση δεν επέτρεψε να κληθεί να καταθέσει ο κ. Πέτσας», στην έρευνα της Βουλής για τις παρακολουθήσεις που δεν εκλήθη ο κ. Δημητριάδης, στην εξεταστική για τα Τέμπη στην οποία δεν εκλήθη εκείνος που είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο.

 • Νέα παρέμβαση από την Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πείτε στον κ. Μητσοτάκη να έρθει να απολογηθεί

  20:52:19

  Κύριε Βορίδη, είστε εδώ συνήγορος υπερσπάσης του κατηγορουμένου κ. Μητσοτάκη και του κατηγορουμένου κ. Καραμανλή, είπε και συνέχισε:

  Πείτε στον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή για να απολογηθεί, ανέφερε στη νέα παρέμβασή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον Μάκη Βορίδη.

 • Νίκος Παππάς: Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση

  20:46:15

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

  «Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς στην τοποθέτηση του στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

  Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της «γαλάζιας» κυβέρνησης, είπε πως «καλείστε να δώσετε απαντήσεις για τις υποκλοπές. Το άνθος των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων άνθισε μέσα στο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, “καλοδέχθηκε” το Predator στη χώρα, ξεκίνησε να το εξάγει, εργαλειοποίησε αθέμιτα τον όρο “απειλή για την εθνική ασφάλεια”. Και ξεκίνησε να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Αλλά και υπουργούς του». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

  «Οι μισοί από εσάς έχετε ονοματεπώνυμο για το Μαξίμου, οι άλλοι μισοί κωδικό με αριθμούς και στοιχεία. Είστε ένα κόμμα με παρακολουθητές και παρακολουθούμενους».

  Συνεχίζοντας ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «σας ενόχλησε το ράπισμα του ευρωκοινοβουλίου. Σας ενόχλησε το ψήφισμα-κόλαφος του πιο δημοκρατικού θεσμού της Ευρώπης. Ένα ψήφισμα ηχηρό και διακομματικό. Το ευρωκοινοβούλιο σας καλεί να αφήσετε τις ανεξάρτητες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, να πάρετε την ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη, να καλέσετε την Europol να συμμετάσχει στις έρευνες για το κατασκοπευτικό υλικό». Σε αυτό το πλαίσιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Πρέπει να δώσετε απαντήσεις και για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Μία υπόθεση που ακουμπά τον αρχηγό της ΝΔ. Γιατί έχουμε παραδοχή ότι έφυγαν τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών για να πάνε στον κομματάρχη του. Δεν καθαρίσατε με την παραίτηση της κυρίας Ασημακοπούλου και δύο γραμματέων. Πως πήγε το στικάκι από τη μια μεριά στην άλλη; Πόσα στικάκια υπάρχουν; Που πήγαν; Πήγαν σε καμία εταιρεία, που δρα στην Ελλάδα και με αθέμιτο τρόπο καταγράφει το πολιτικό προφίλ του εκλογικού σώματος, για να το χειραγωγήσει, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Documento την Κυριακή;».

  Αναφερόμενος ο Νίκος Παππάς στην τραγωδία των Τεμπών επεσήμανε πως «κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα». Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «το αφήγημα του κ. Τερεζάκη, που ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στον ΟΣΕ και τον επιβραβεύσατε αναβαθμίζοντάς τον σε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, ήταν - όπως είπε στην εξεταστική επιτροπή - ότι πήγε ο ίδιος και έκανε την εξαγωγή των ηχητικών. Και ήρθε η αστυνομία και είπε ότι τα παρέλαβε τρεις μέρες μετά.

  Ή ο Τερεζάκης λέει ψέματα ή η αστυνομία. Η αστυνομία λέει, επίσης, ότι της παραδόθηκαν αρχεία με την καταγραφή των ωρών καταγραφής, εξαγωγής αλλά και επεξεργασίας. Ας μας πει κάποιος τι είναι αυτή η επεξεργασία». Και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης την επομένη του δυστυχήματος, στη 1.30 το μεσημέρι, έκανε αναφορά στο ανθρώπινο λάθος. Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο ίδιος; Δεν νομίζω. Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Θα περιμένουμε να μάθουμε. Είχε μιλήσει με την αστυνομία; Μα η αστυνομία δεν είχε τα αρχεία στα χέρια της. Γεννάται το ερώτημα: Πως ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε».

  Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέβει, επιτέλους, σε αυτό το βήμα να μας πει χαρτί και καλαμάρι ποιους συνάντησε από την ώρα του δυστυχήματος ως την ώρα που βγήκε και είπε περί ανθρώπινου λάθους. Αξιώνουμε απαντήσεις. Διότι η ανακοίνωση της αστυνομίας σας εξέθεσε» και συμπλήρωσε πως «λέτε ότι είναι αποκλειστικά ανθρώπινο λάθος. Ο σταθμάρχης, που ήταν απολύτως ακατάλληλος και παραβιάσατε τον νόμο για να τον διορίσατε, έχει ευθύνη. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να έχει επαναλειτουργήσει το δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου του ΟΣΕ στην Καρόλου ή την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ή να μην έχει διορίσει τον απολύτως ακατάλληλο σταθμάρχη. Ένα από όλα αυτά ή όλα μαζί θα είχαν αποσοβήσει το δυστύχημα. Χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα για να φτιαχτεί η τηλεδιοίκηση της Λάρισας από όσα για το μπάζωμα-ξεμπάζωμα. Και αυτό είναι ύψιστη ύβρις».

  Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβερνητική πλευρά λέγοντας πως «προσπαθείτε να διαχύσετε τις ευθύνες αλλού. Δεν αφήσατε τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή να γίνει με τους κατάλληλους μάρτυρες, την κλείσατε άρον-άρον και αυτό το ανέδειξε το ευρωκοινοβούλιο, όπως ανέδειξε ότι η δημοκρατία μας βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία».

  Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Νίκος Παππάς σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση. Και στα θέματα των υποκλοπών και στα θέματα της παράνομης εξαγωγής των δεδομένων των εκλογέων και στην υπόθεση του δυστυχήματος - εγκλήματος των Τεμπών. Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει. Πέρα από την προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθείτε να υπερσυγκεντρώσετε της πολιτικής εξουσίας» και τόνισε: «Εκλογές είναι η λύση. Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση. Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι “έξω πάμε καλά”, εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα. Θυμηθείτε τι είπε το ευρωκοινοβούλιο, η κομισιόν, η ευρωπαία εισαγγελέας αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι επιχειρείτε συγκάλυψη στα Τέμπη. Εγγυάστε ότι δεν θα διαρρεύσουν ή δεν έχουν ήδη διαρρεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων; Ότι δε γίνεται κακόβουλη εκμετάλλευση μεγάλων βάσεων δεδομένων από εταιρείες τύπου Cambridge Analytica; Ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, υπουργοί και δημοσιογράφοι;».

  Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «ο ιδρυτής σας, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, είχε πει το “ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο”. Κάτι τέτοιο αισθάνομαι ότι πάει να ακουστεί και αυτό το τριήμερο. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Εσείς, όμως, κυβερνάτε. Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές. Εσείς όταν τσακίστηκε το κράτος Δικαίου. Εσείς όταν παρακολουθούνταν το μισό πολιτικό σύστημα και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Εσείς όταν διέρρεαν τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Εσείς όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών. Εσείς κυβερνούσατε. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία για να μιλήσει ο λαός».

  Όλη η παρέμβαση του Ν. Παππά στη Βουλή:

  {https://www.youtube.com/watch?v=HO32ZD6e3LU}

 • Μ. Βορίδης: Το σύνολο της αντιπολίτευσης θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο

  20:38:05

  Το σύνολο της αντιπολίτευσης θέλει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο, είπε ο Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή.

  βοριδησ, βουλη, προταση δυσπιστίασ

 • Βορίδης: Το κάνετε για πληγεί ο πλέον επιτυχημένος πρωθυπουργός της ΕΕ

  20:33:49

  Το κάνετε για πληγεί ο πλέον επιτυχημένος πρωθυπουργός της ΕΕ, είπε ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ.

 • Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή

  20:31:30

  Το σύνολο των βουλευτών έχει ζητήσει να συμμετάσχει στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας και είναι σε εξέλιξη.

  Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρεις τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο.

  Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

  Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 • Μιλένα Αποστολάκη: Νέες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία»

  20:26:49

  Η χώρα κατακλύζεται από πιεστικά γιατί που ζητούν απαντήσεις, τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη. Αυτή είναι μια σύνοψη όσων είπε νωρίτερα στη Βουλή:

  • Γιατί η Ελλάδα του 21 ου αιώνα. Είναι τόσο ανοχύρωτη;
  • Γιατί η Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 21 αιώνα που έχει γίνει αποδέκτης εκατομ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων έχει τέτοιες ελλείψεις σε βασικά συστήματα ασφαλείας;
  • Γιατί στην Ελλάδα του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού του κ Μητσοτάκη ένας 59χρονος πρώην αχθοφόρος μπορεί να μετατάσσεται σε σταθμάρχη και μετά από ολιγόμηνη ελλιπέστατη εκπαίδευση να του ανατίθεται χωρίς επιτήρηση τέτοια υπεύθυνη υπηρεσία;

  Την επόμενη της τραγωδίας ο Πρωθυπουργός με τη δήλωση του περί ανθρώπινου λάθους έθεσε τα θεμέλια για την οργανωμένη και συστηματική απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.

  Η συγκάλυψη υπηρετήθηκε καθ´όλη τη διάρκεια της Εξεταστικής και τώρα οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κοπτοραπτική έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία», στο οποίο διακρίνεται σταθερά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών προστέθηκαν νέα δεδομένα που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της Κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

  Η Μετατροπή του Υπ Εσωτερικών σε παρακρατικό εκλογικό μηχανισμό που διαρρέει προσωπικά δεδομένα επιλεκτικά σε υποψήφιους έρχεται να προστεθεί και να συμπληρώσει την επίθεση στο κράτος δικαίου από την κυβέρνηση.

  Οι σχέσεις της ΝΔ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες. Η προσπάθεια της να παρουσιαστεί ως θύμα τους ηχεί μόνο ως ανέκδοτο όχι μόνο στην αίθουσα της Βουλής αλλά σε όλο το έθνος. Η προστασία που ο πρωθυπουργός προσφέρει στον κ.Καραμανλή έχει ήδη προκαλέσει ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία τόσο ορατά ώστε ότι και αν αποφασίσει προκειμένου να εκτονώσει την υπόθεση θα είναι πολύ λίγο και πολύ αργοπορημένο.
  Η λειτουργία του κράτους δικαίου είναι ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Είναι η θεσμική οχύρωση απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πλειοψηφίας. Το κράτος δικαίου είναι ο πυρήνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η συνθήκη εκείνη έξω από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση.

  Το παραβιάζετε κατά συρροή και κατ´ εξακολούθηση.

  • Η εικόνα του Πρωθυπουργού ως φιλελεύθερου ηγέτη δεν θα φιλοτεχνηθεί από την πρωτοβουλία του για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η εικόνα του ως φιλελεύθερου ηγέτη έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από τις υποκλοπές, από τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, από το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, από τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες Αρχές.
  • Είστε απομονωμένοι και εκτεθειμένοι
  • Έχετε ηθικά απολέσει κάθε πολιτική νομιμοποίηση. Απομένει η ηχηρή πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
 • Επίθεση Βορίδη κατά ΣΥΡΙΖΑ

  20:20:26

  Επίθεση από τον Μάκη Βορίδη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το «κράτος δικαίου» με αναφορές σε Παπαγγελόπουλο και Παππά. Ένταση στην αίθουσα της ολομέλειας.

 • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαντήσεις ζητούν οι νεκροί και οι ζωντανοί

  20:17:53

  Απαντήσεις ζητούν οι νεκροί και οι ζωντανοί και εμείς δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για αυτό, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση του πρωθυπουργού

  20:12:55

  Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η Δικαιοσύνη, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση του πρωθυπουργού από το πρώτο λεπτό, παρεμβαίνοντας και στο υλικό που διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ, σημείωσε, αναφερόμενη στην τραγωδία των Τεμπών.

 • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  • Έκλεισε το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής ομιλητών

   20:07:08

   Στο σημείο αυτό έκλεισε το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής ομιλητών στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

  • Παππάς: Εσείς κυβερνούσατε, εσείς πρέπει να παραιτηθείτε

   20:04:57

   Εσείς κυβερνούσατε, εσείς πρέπει να παραιτηθείτε για να ανασάνει ο λαός, έκλεισε την ομιλία του ο Νίκος Παππάς.

  • Νίκος Παππάς: Ποιος είχε πρόσβαση στα ηχητικά; Με ποιον μίλησε ο κ. Μητσοτάκης;

   19:56:53

   Πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι ανθρώπινο λάθος; Ποιος είχε πρόσβαση στα στοιχεία;

   Ένα χρόνο μετά φαίνεται ότι είχε γίνει «κοπτοραπτική», ποιος τον ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη;

   Θα περιμένουμε να μας πει ο κ. Μητσοτάκη ποιον συνάντησε και τι του είπε, αξιώνουμε μια απάντηση, τόνισε ο Ν. Παππάς.

  • Αποστολάκη: Η κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση

   19:43:10

   Η κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη.

   «Έχετε απολέσει ηθικά κάθε πολιτική νομιμοποίηση», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

  • Αποστολάκη: Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα;

   19:37:34

   Αναφορά στη συνέντευξη Τριαντόπουλου, που είχε μιλήσει για την «αποκατάσταση του χώρου», έκανε η Μιλένα Αποστολάκη.

  • Βουλή: Στο βήμα η Μιλένα Αποστολάκη

   19:21:35

   Η Μιλένα Αποστολάκη είναι τώρα στο βήμα της Βουλής.

   μιλενα αποστολακη, βουλη, προταση δυσπιστιασ

  • Θα παραστεί στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής

   19:18:23

   Ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θα δώσει το παρών στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

  • Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

   19:14:35

   Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

   Φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης βάζει με αμείωτη ένταση η τραγωδία των Τεμπών με φόντο και τις αποκαλύψεις για παραποιημένους διαλόγους που είδαν το φως λίγες ώρες μέτα το πολύνεκρο δυστύχημα.

   Κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση έχουν λάβει θέσεις μάχης μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που έκανε λόγο για συστηματική υπονόμευση του κράτους διακαίου.

   Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων απάντησε ο υπουργός επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Την πρόταση δυσπιστίας συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ προηγήθηκαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί κοινός τόπος.

  • Η ΝΔ διέγραψε τον Μιχαήλ Ταμήλο

   19:06:55

   Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος της Νέας Δημοκρατίας ο Μιχαήλ Ταμήλος.

   Οι δηλώσεις του δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μας και δεν έχουν καμία θέση στο κόμμα μας, όπως ανακοινώθηκε.

   Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

  • Την Τετάρτη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

   18:55:43

   Την Τετάρτη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης στην Κύπρο, όπως ενημέρωσε το κόμμα. Αναλυτικότερα:

   Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναχωρεί την Τετάρτη το απόγευμα, για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Κάρογιαν, τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, καθώς και τον Ιωάννη Παπαμελετίου, πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο.

   Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή 31 Μάρτη στις 11.00, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ, στη Λευκωσία.

   Λόγω της - εδώ και καιρό - προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στη Βουλή για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση της ΝΔ, την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

  • Επίθεση Βελόπουλου κατά Ανδρουλάκη για την πρόταση δυσπιστίας

   18:38:50

   «Εάν πραγματικά ήθελε ο κος Ανδρουλάκης να ρίξει την κυβέρνηση, θα μπορούσε να το κάνει πριν δυο μήνες με το γάμο των ομοφυλοφίλων. Σήμερα αυτό που κάνει δεν είναι τίποτα άλλο, παρά στήριξη της κυβέρνησης και όχι ρήξη της», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

   «Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι μιλάμε για έναν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος δεν καταλαβαίνει ότι το 158 είναι μεγαλύτερο από το 142 και το χειρότερο: Μειώνει κι άλλο τον αριθμό των βουλευτών, δήθεν δημοκράτης ο ίδιος, κάνοντάς τους πολύ λιγότερους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

   Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Βελόπουλο «άρα λοιπόν αυτό που κάνει ο κος Ανδρουλάκης είναι στήριξη και επικοινωνιακό κόλπο. Τώρα, όσο για τους ολιγάρχες, ένα πράγμα έχουμε να τους πούμε, μάλλον στη μοιρασιά τα χάλασαν με τη ΝΔ».

  • Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το κράτος δικαίου

   18:31:31

   Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δρομολογώντας την κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα τα επόμενα 24ωρα.

   Δείτε βίντεο:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του δημάρχου Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλου

   18:05:43

   Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη ΝΔ να πάρει θέση για τις «επιεικώς απαράδεκτες» δηλώσεις του πρώην βουλευτή, δημάρχου Τρικκαίων και νυν στελέχους της, Μιχάλη Ταμήλου.

   Όπως τονίζουν, πρόσβαλε βάναυσα τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών και τους συγγενείς τους που παλεύουν για τη δικαίωση.

   «Ένα συγγνώμη δεν θα είναι αρκετό αυτή τη φορά. Η διαγραφή του κ. Ταμήλου είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολλαπλώς εκτεθειμένη ΝΔ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

   «Ξέρεις πόσοι Τρικαλινοί πέθαναν το 2023; 1977 Τρικαλινοί απεβίωσαν εντός του 2023. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα τρία παιδιά. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1977 Τρικαλινοί πέθαναν. Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του. Ψάχνει να βρει δουλειά. Ο άλλος, του σκοτώνουν το παιδί τη γυναίκα κ.τλ. θα πάει ο ίδιος στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δικαστήρια εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί να επιβάλλεις στην κοινωνία να υποφέρει για σένα», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ταμήλος προκαλώντας σάλο.

  • Χαρίτσης: Συγκάλυψη τέλος - Η κοινωνία ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών

   17:54:53

   Το ζήτημα της προστασίας των θεσμών και του κράτους δικαίου είναι κεφαλαιώδες για την Νέα Αριστερά, σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

   Όπως σημειώνει:

   «Δεν θα παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια, θα συναινέσουμε στην πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών γιατί θέλουμε να αποκαλυφτεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν. Η ελληνική κοινωνία περιμένει επιτέλους να μάθει την αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

   Και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά το δοκούν ή α λα καρτ. Από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση ήταν να στήσει μια επιχείρηση επικοινωνιακής συγκάλυψης για να μην φτάσουμε στο σημείο να κατηγορηθούν οι υπουργοί της και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

   Η Νέα Αριστερά ζήτησε από την πρώτη στιγμή την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διερευνηθούν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων. Είμαστε απολύτως σαφείς. Εφόσον υπάρξει από την δικαιοσύνη σχετικό αίτημα, θα ψηφίσουμε υπέρ της άρσης ασυλίας συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν.

   Δεν μπορεί η χώρα μας να διασύρεται ως χώρα στην οποία δεν προστατεύεται το Κράτος Δικαίου. Βιώνουμε μία κατάσταση η οποία δεν έχει προηγούμενο στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και για αυτό από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Και αυτό τον αγώνα θα τον δώσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το επόμενο τριήμερο στη Βουλή».

   {https://www.youtube.com/watch?v=lafgI7L2KLw}

  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα του

   17:52:54

   Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε χτες, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, ότι η Πλεύση Ελευθερίας δεν κρατάει στάση κομματικής διαχείρισης, και φυσικά θα υπογράψει την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, ανεξάρτητα με το ποιοι θα συνυπογράψουν.

   «Θα την υπογράψουμε γιατί το πιστεύουμε. Σε ένα Εθνικό έγκλημα το οποίο διαπράχθηκε με θύματα νέα παιδιά εγώ δεν θα παίξω παιχνίδια εντυπώσεων» είπε. Υπενθύμισε ότι από τις 7 Μαρτίου προσκάλεσε η ίδια η Ζωή προσωπικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση μομφής στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής.

   Ως προς τις λαθροχειρίες και το μοντάζ στο αποδεικτικό υλικό έδειξε κατ´ευθείαν το Πρωθυπουργικό Γραφείο και τον κ. Μητσοτάκη.

   «Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος έχει ομολογήσει σε συνέντευξή του ότι πληροφορήθηκε την σύγκρουση από την πρώτη στιγμή και ότι έμεινε ξύπνιος όλη τη νύχτα προσπαθώντας να μάθει, να συντονίσει. Πρέπει να εξηγήσει τι ήξερε για την εμπορική αμαξοστοιχία γιατί ο οδηγός ήταν εθελοντής στο γραφείο του. Η εμπλοκή με το ανακριτικό υλικό και με τις ηχογραφήσεις είναι απευθείας από το Μαξίμου, κι όταν λέμε Μαξίμου εννοούμε Πρωθυπουργός, να μην κρυφτεί πίσω από έναν άλλο Δημητριάδη κι έναν άλλο αποδιοπομπαίο τράγο. Ό,τι έχει κάνει ο Τριαντόπουλος το έχει κάνει με εντολή Μητσοτάκη, ας μην κοροϊδευόμαστε. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να εμφανιστεί και να απαντήσει στη Βουλή για την εμπλοκή του στο έγκλημα αλλά και το γεγονός ότι επανέφερε τον κ. Καραμανλή σημαίνει ότι έχει πάρα πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα του. Σημαίνει ότι ο Καραμανλής τον κρατάει. Υπάρχει ισχυρό συμφέρον που επιβάλλει να μην υπάρξει λογοδοσία Καραμανλή και αυτό λέγεται συμφέρον Πρωθυπουργικό».

   Χτες η Πλεύση Ελευθερίας, με ανακοίνωση της ξεκαθάρισε ότι:

   Η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα.

   Είναι, άλλωστε, η Πλεύση Ελευθερίας που έχει προσκαλέσει όλα τα Κόμματα να κάνουν σχετικές ενέργειες από τις 7 Μαρτίου, με πρόταση μομφής στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής. Και είναι η Πλεύση Ελευθερίας που καλεί σταθερά κι επίμονα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί.

   Η πρόταση μομφής είναι οφειλόμενη ενέργεια απέναντι σε μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, αλλά και σε μία Κοινοβουλευτική Κυβερνητική Πλειοψηφία, που θεωρούν ότι ούτε ο θάνατος 57 ανθρώπων κι ο τραυματισμός 180, επί διακυβέρνησής τους και εξαιτίας πράξεων και παραλείψεών τους, δεν είναι γεγονός για το οποίο οφείλουν να απολογηθούν. Μια Κυβέρνηση που επιχειρεί ακόμη και σήμερα να κατηγορήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους για να καλύψει τις ευθύνες της.

   Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Attica Tv και στον Γιώργο Χουδαλάκη:

   {https://www.youtube.com/watch?v=oQ_QnfEKZvI}

  • Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Για αυτά καλείται να απολογηθεί η κυβέρνηση

   17:45:31

   Αναλυτική η δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης:

   Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανταποκρινόμενη στις πολλαπλές αποδείξεις ακραίας παραβίασης του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

   Τις πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων επιβεβαιώνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

   Για όλους αυτούς τους λόγους από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη διατυπωθεί η ανάγκη για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές.

   Και για τους λόγους αυτούς υπήρξε μια εποικοδομητική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

   Ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να προσέλθει στη Βουλή την οποία απαξίωσε στη συζήτηση για την εξεταστική των Τεμπών, προσβάλλοντας τη μνήμη των θυμάτων και την κοινωνία.

   Να έρθει και να απολογηθεί:

   • Για τις ευθύνες των κκ Καραμανλή, Καραγιάννη, που είχαν γνώση όλων των ελλειμμάτων του σιδηροδρομικού δικτύου με όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα και προειδοποιήσεις,
   • Για το μπάζωμα στα Τέμπη και την καταστροφή πειστηρίων, αλλά και τις ευθύνες του κ.Τριαντόπουλου,
   • Για τη μονταζιέρα των Τεμπών και την παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων, με προφανή στόχο την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
   • Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για την παράνομη διάθεση και χρήση προσωπικών δεδομένων πολιτών από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, όπως παραδέχτηκε και ο συνυπεύθυνος κ. Μαρινάκης, τότε γραμματέας της ΝΔ.
   • Και για την παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, τις υποκλοπές, τις απειλές στις ανεξάρτητες αρχές, την υποτίμηση της δικαιοσύνης και τον εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών.

   Αυτό όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την πρώτη μέρα.

   Ξεκαθαρίζουμε ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, οφείλονται στις κυβερνητικές επιλογές και όχι στην αντιπολίτευση που ασκεί τον συνταγματικό της ρόλο. Αυτές οι αρχές του Συντάγματος είναι που παραβιάζονται από την κυβέρνηση και μας οδηγούν υποχρεωτικά στην πρόταση δυσπιστίας.

   Η κοινωνία γνωρίζει τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη. Και για το λόγο αυτό πρέπει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί.

  • Πρόταση δυσπιστίας: Τι είναι - Ποια η διαδικασία στη Βουλή

   17:42:58

   Η πρόταση δυσπιστίας είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

   Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

   Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση.

   Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, όπως έγινε σήμερα 26 Μαρτίου 2024.

   Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

  • Βουλή: Ποιοι είναι οι 85 βουλευτές που συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας

   17:22:57

   Αναλυτικά οι 85 βουλευτές που συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας:

   • Ανδρουλάκης Νικόλαος
   • Λιακούλη Ευαγγελία
   • Πάνας Απόστολος
   • Κατρίνης Μιχάλης
   • Μάντζος Δημήτριος
   • Αποστολάκη Μιλένα
   • Αχμέτ Ιλχάν
   • Βατσινά Ελένη
   • Γερουλάνος Παύλος
   • Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα
   • Γρηγοράκου Παναγιώτα
   • Δουδωνής Παναγιώτης
   • Καζάνη Αικατερίνη
   • Κουκουλόπουλος Παρασκευάς
   • Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
   • Μιχαηλίδης Σταύρος
   • Μουλκιώτης Γεώργιος
   • Μπαράν Μπουρχάν
   • Μπιάγκης Δημήτριος
   • Νικητιάδης Γεώργιος
   • Νικολαΐδης Αναστάσιος
   • Παπανδρέου Γεώργιος
   • Παρασκευαΐδης Παναγιώτης
   • Παραστατίδης Στέφανος
   • Παρασύρης Φραγκίσκος
   • Πουλάς Ανδρέας
   • Σπυριδάκη Αικατερίνη
   • Σταρακά Χριστίνα
   • Τσίμαρης Ιωάννης
   • Χνάρης Εμμανουήλ
   • Χρηστίδης Παύλος
   • Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ
   • Φάμελλος Σωκράτης
   • Τζάκρη Θεοδώρα
   • Ακρίτα Ελένη
   • Αποστολάκης Ευάγγελος
   • Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
   • Βέττα Καλλιόπη
   • Γαβρήλος Γιώργος
   • Γεροβασίλη Όλγα
   • Γιαννούλης Χρήστος
   • Δούρου Ειρήνη
   • Ζαμπάρας Μιλτιάδης
   • Ηλιόπουλος Όθων
   • Θρασκιά Ουρανία
   • Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπο
   • Καραμέρος Γιώργος
   • Κασιμάτη Νίνα
   • Κεδίκογλου Συμεών
   • Κόκκαλης Βασίλειος
   • Κοντoτόλη Μαρίνα
   • Λινού Αθηνά
   • Μάλαμα Κυριακή
   • Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
   • Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
   • Μπάρκας Κωνσταντίνος
   • Νοτοπούλου Κατερίνα
   • Ξανθόπουλος Θεόφιλος
   • Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
   • Παπαηλιού Γιώργος
   • Παππάς Νίκος
   • Παππάς Πέτρος
   • Πολάκης Παύλος
   • Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
   • Σαρακιώτης Γιάννης
   • Τσίπρας Αλέξης
   • Χρηστίδου Ραλλία
   • Ψυχογιός Γεώργιος
   • Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
   • Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
   • Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)
   • Τσακαλώτος Ευκλείδης
   • Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
   • Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
   • Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
   • Τζανακόπουλος Δημήτριος
   • Τζούφη Μερόπη
   • Φερχάτ Οζγκιούρ
   • Φωτίου Θεανώ
   • Κωνσταντοπούλου Ζωή
   • Καραναστάσης Διαμαντής
   • Κεφαλά Τζώρτζια
   • Μπιμπίλας Σπύρος
   • Καραγεωργοπούλου Έλενα
   • Καζαμίας Αλέξανδρος»
  • Τασούλας: Σε δύο ώρες ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

   17:02:37

   Σε δύο ώρες ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.

  • Βορίδης: Άμεση έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας

   17:01:09

   Καλοδεχούμενη, επιθυμούμε την άμεση έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, είπε από το βήμα της Βουλής ο Μάκης Βορίδης.

   Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσυπέγραψαν «ένα σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει αποτέλεσμα», όπως είπε.

   Ο υπουργός Επικρατείας στην ομιλία του τόνισε πως όλα όσα θίχτηκαν στην πρόταση δυσπιστίας έχουν συζητηθεί.

   «Τα συζητήσαμε όταν αποφασίσαμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τα υπόλοιπα ζητήματα που αναφέρονται είναι υπαρκτά, αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει το σύνολο της Ολομέλειας και ιδίως την κυβέρνηση».

   «Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο που σας οδηγεί στην πρόταση δυσπιστίας. Τι οδήγησε σε αυτή; Το δημοσίευμα του Βήματος το οποίο αναφέρεται σε μια υπόθεση, για την οποία έχουν δοθεί εξηγήσεις. Υλικό το οποίο έχει παιχτεί στην κρατική τηλεόραση και για το οποίο έχουν δοθεί διευκρινίσεις, και εσείς τώρα κρίνετε ότι αυτό μόνο αρκεί για να πέσει η κυβέρνηση».

  • Ν. Ανδρουλάκης: Τα Τέμπη συμβολίζουν την ηθική και πολιτική σας κατάρρευση - Κρύβετε την αλήθεια

   17:00:27

   «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

   «Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία: 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», πρόσθεσε:

   «Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε ‘όχι’. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραμανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων, που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

   Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον».

   «Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους;», τόνισε.

   «Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

   Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας, λέγοντας πως πρέπει «να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτισμό.

   «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτό πήραμε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και στην ασυδοσία της κυβέρνησης», κατέληξε στην ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

   {https://www.youtube.com/watch?v=l2sGQNA3MVc}

  • Βουλή: Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Όλο το κείμενο

   16:58:12

   Αναλυτικά, η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στη Βουλή κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

   Αθήνα, 26 Μαρτίου 2024

   Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

   Θέμα: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

   (άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 Κανονισμού της Βουλής)»

   Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Χώρας μας, όταν το επιβατικό τρένο Intercity που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τον Σ.Σ. Ευαγγελισμού Τεμπών λόγω της ταυτόχρονης κίνησης και των δύο στην γραμμή καθόδου, με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας.

   Το έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε ανεπίτρεπτα κενά στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς και ελλείψεις σε βασικά συστήματα ασφαλείας, τα οποία είτε βρίσκονταν εκτός λειτουργίας είτε δεν είχαν καν τοποθετηθεί τη στιγμή της πολύνεκρης τραγωδίας, όπως επανειλημμένως και με ρητό τρόπο είχαν προειδοποιήσει οι διοικήσεις, κεντρικά στελέχη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν προέβησαν στις απαιτούμενες σχετικές ενέργειες, αλλά είχαν το θράσος να διαβεβαιώνουν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ότι δεν υφίσταται θέμα ασφάλειας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

   Στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων.

   Αρχικά, με διαταγή που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 2023, μόλις μερικές μέρες μετά την τραγική σύγκρουση, επήλθε παράνομη αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, με τη μεταφορά των βαγονιών των δύο συρμών, το «μπάζωμα» και την εκχέρσωση της περιοχής, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολύτιμων για τις έρευνες αποδεικτικών στοιχείων, όπως πιστοποιούν και ειδικοί εμπειρογνώμονες που διερευνούν τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας.

   Τα συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητήματα ουδέποτε ερευνήθηκαν από την εξεταστική επιτροπή, που εργαλειοποιήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία για να υπηρετήσει το σχέδιο συγκάλυψης. Κυβερνητική πλειοψηφία που αρνήθηκε την πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης του άρθρου 86 παρ.3 του Συντάγματος, προκειμένου να διερευνηθούν-μετά από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας- τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονταν με την μη ορθή και έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014.

   Η συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνεχίστηκε ακόμα και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» ερευνώντας τις συνθήκες λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου από το 1997, είκοσι έξι δηλαδή χρόνια πριν το έγκλημα των Τεμπών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον μεθοδευμένο αποκλεισμό από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαρτύρων κομβικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς επρόκειτο για πρόσωπα που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης 717/2014 και τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στη θητεία του κ. Κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή αγνόησαν τα επανειλημμένα αιτήματά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προχώρησαν στην παρελκυστική κλήτευση μαρτύρων που δεν είχαν καμία γνώση της τρέχουσας κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και στην καθυστερημένη κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων αφότου αυτοί είχαν περιέλθει σε θέση κατηγορουμένου με αποτέλεσμα να προφασισθούν το δικαίωμα στη σιωπή. Ακόμα, η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στην αυθαίρετη απόφαση για την πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

   Η τελευταία πράξη αυτής της -μόνο κατ’ όνομα- Εξεταστικής Επιτροπής γράφτηκε κατά την τελική συζήτηση των πορισμάτων της Επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής, με το πόρισμα 723 σελίδων που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία να προβαίνει σε μια εξόφθαλμη και άγαρμπη προσπάθεια να αποδώσει την πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος, αγνοώντας πλήρως το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που η ίδια η Κυβέρνηση συνέστησε και από το οποίο προέκυπτε η απουσία τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, η μη λειτουργία του κεντρικού δευτεροβάθμιου συστήματος ελέγχου στην Καρόλου, η μη ενεργοποίηση συστήματος GSM-R και η ελλιπής και ανεπαρκής εκπαίδευση του σταθμάρχη που παράνομα είχε μεταταχθεί. Όπως επίσης και στη μη ολοκλήρωση της επίδικης σύμβασης 717/2014 που συνδέεται με το σύστημα σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS) που αν λειτουργούσαν στις 28/2/2023, η τραγωδία μετά βεβαιότητας θα είχε αποφευχθεί καθώς οι αμαξοστοιχίες θα ακινητοποιούνταν αυτόματα. Στην αιτιώδη σχέση μεταξύ της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014 και της τραγωδίας στα Τέμπη, που διερευνά και η αρμόδια ανακριτική αρχή, αναφέρθηκε και η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

   Σημειώνουμε δε ότι στη συζήτηση επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί, περιφρονώντας τον ρόλο και την ίδια τη λειτουργία της Βουλής.

   Στη μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών έρχονται τώρα να προστεθούν νέα δεδομένα που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της Κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι, μόλις μερικές ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη από τον ΟΣΕ και, κατόπιν «κοπτοραπτικής», τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2023 ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το -προαποφασισμένο και ήδη διατυπωμένο το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη - επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, με προφανή σκοπό την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Σημειώνεται ότι όπως επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ. το καταγεγραμμένο ηχητικό υλικό παραδόθηκε στην έδρα της Αστυνομίας από υπάλληλο του ΟΣΕ στις 3 Μαρτίου 2023.

   Οι νέες αυτές συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία», στο οποίο διακρίνεται σταθερά η Κυβέρνηση «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο έχει προκαλέσει κύμα δικαιολογημένης οργής στην κοινωνία.

   Στις επικρίσεις μάλιστα και της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την κάλυψη που παρέχει η Κυβέρνηση στον πρώην Υπουργό κ. Κ. Καραμανλή, μέλος της Κυβέρνησης δεν δίστασε να στρέψει τα πυρά του και κατά της εμπλοκής των ευρωπαϊκών οργάνων και, συγκεκριμένα, της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στην υπόθεση, λέγοντας ότι «δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες που θα έρθουν να μας πουν τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε στη Χώρα μας».

   Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη Χώρα μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνεται και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ψήφισμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέδειξε ακόμα τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, της παράνομης χρήσης και εξαγωγής τεχνολογίας παρακολούθησης, και καταδίκασε τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο με την κυβέρνηση να αγωνιά για τις αποφάσεις και να σπεύδει να αλλάξει τη σύνθεσή τους, όπως έγινε με την ΑΔΑΕ.

   Τελευταίο παράδειγμα απαξίωσης και σοβαρής παρακμής του κράτους δικαίου και των θεσμών στην Χώρα μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί η μετατροπή του Υπουργείου Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας όπως φάνηκε από την παράνομη διαρροή και χρήση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του.

   Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση.

   Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους.

   Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

   ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

   Ανδρουλάκης Νικόλαος

   Λιακούλη Ευαγγελία

   Πάνας Απόστολος

   Κατρίνης Μιχάλης

   Μάντζος Δημήτριος

   Αποστολάκη Μιλένα

   Αχμέτ Ιλχάν

   Βατσινά Ελένη

   Γερουλάνος Παύλος

   Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

   Γρηγοράκου Παναγιώτα

   Δουδωνής Παναγιώτης

   Καζάνη Αικατερίνη

   Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

   Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

   Μιχαηλίδης Σταύρος

   Μουλκιώτης Γεώργιος

   Μπαράν Μπουρχάν

   Μπιάγκης Δημήτριος

   Νικητιάδης Γεώργιος

   Νικολαΐδης Αναστάσιος

   Παπανδρέου Γεώργιος

   Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

   Παραστατίδης Στέφανος

   Παρασύρης Φραγκίσκος

   Πουλάς Ανδρέας

   Σπυριδάκη Αικατερίνη

   Σταρακά Χριστίνα

   Τσίμαρης Ιωάννης

   Χνάρης Εμμανουήλ

   Χρηστίδης Παύλος

   Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

   Φάμελλος Σωκράτης

   Τζάκρη Θεοδώρα

   Ακρίτα Ελένη

   Αποστολάκης Ευάγγελος

   Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

   Βέττα Καλλιόπη

   Γαβρήλος Γιώργος

   Γεροβασίλη Όλγα

   Γιαννούλης Χρήστος

   Δούρου Ειρήνη

   Ζαμπάρας Μιλτιάδης

   Ηλιόπουλος Όθων

   Θρασκιά Ουρανία

   Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπο

   Καραμέρος Γιώργος

   Κασιμάτη Νίνα

   Κεδίκογλου Συμεών

   Κόκκαλης Βασίλειος

   Κοντoτόλη Μαρίνα

   Λινού Αθηνά

   Μάλαμα Κυριακή

   Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

   Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

   Μπάρκας Κωνσταντίνος

   Νοτοπούλου Κατερίνα

   Ξανθόπουλος Θεόφιλος

   Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

   Παπαηλιού Γιώργος

   Παππάς Νίκος

   Παππάς Πέτρος

   Πολάκης Παύλος

   Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

   Σαρακιώτης Γιάννης

   Τσίπρας Αλέξης

   Χρηστίδου Ραλλία

   Ψυχογιός Γεώργιος

   Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

   Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

   Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

   Τσακαλώτος Ευκλείδης

   Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

   Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

   Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

   Τζανακόπουλος Δημήτριος

   Τζούφη Μερόπη

   Φερχάτ Οζγκιούρ

   Φωτίου Θεανώ

   Κωνσταντοπούλου Ζωή

   Καραναστάσης Διαμαντής

   Κεφαλά Τζώρτζια

   Μπιμπίλας Σπύρος

   Καραγεωργοπούλου Έλενα

   Καζαμίας Αλέξανδρος

  • Ανδρουλάκης: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

   16:49:18

   Δείτε την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

   {https://www.youtube.com/watch?v=l2sGQNA3MVc}

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα - Καταθέτει την πρόταση δυσπιστίας

   16:46:05

   Καταθέτει την πρόταση δυσπιστίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

Ροή Ειδήσεων