«Τα σχέδια ήταν έτοιμα από το πρώτο κύμα. Χρειάστηκαν τώρα στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε απόψε ο Β. Κικίλιας, μιλώντας για την αντίδραση της πολιτείας στο άγριο «χτύπημα» του κορονοϊού στη μεγάλη πόλη της χώρας, αναφέροντας, παράλληλα, πως το lockdown στην περιοχή ενδεχομένως «άργησε».
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον Τ/Σ ΑΝΤ1, ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης «λέει ότι όσο πιέζεται το Ε.Σ.Υ., δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει κίνδυνος στις εφημερίες, δεν θα επιτρέψουμε να μην μπορούν να νοσηλευτούν περιστατικά COVID αν συνεχίσουν να αυξάνονται γεωμετρικά».
Αναφερθείς στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών στην πόλη, σημείωσε, δε, πως «υπάρχει μια αγαστή συνεργασία» με την πλειοψηφία των ιδιωτών, κάτι που «φάνηκε όλους αυτούς τους μήνες. Έχουμε πάρει ΜΕΘ και απλές κλίνες non COVID από τους ιδιώτες, έχουμε συνεργαστεί και αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμώ».
«Οι πιο πολλοί συνεργάζονται. Όταν κάποιοι θεώρησαν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν ή δεν μπορούν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση προς χάριν της Δημόσιας Υγείας, η οργανωμένη Πολιτεία έκανε αυτό το οποίο έπρεπε», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε πως «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα υπάρχουν COVID περιστατικά με non COVID. Τα περιστατικά με τους ασθενείς που έχουν αυτές οι δύο κλινικές, ήδη τα μετακινούμε με το ΕΚΑΒ σε άλλες κλινικές. Οι δύο κλινικές θα νοσηλεύσουν απλά COVID περιστατικά σε απλές κλίνες και θα βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
«Ας καταλάβουν όλοι ότι όλη η χώρα είναι μία Υγειονομική Περιφέρεια. Αυτό περιλαμβάνει τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ακόμη ο υπουργός Υγείας.
Σύμξφωνα με τον ίδιο, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέδειξε ότι αντέχει και είναι όρθιο χάρις στους ανθρώπους του, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό του και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν και αυτοί και οι διοικήσεις των Νοσοκομείων και φυσικά, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, προσθέτουμε μόνιμα και άλλες δυνάμεις στο Ε.Σ.Υ.», καθώς «μετά από δέκα χρόνια κρίσης, περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και καθόλου επενδύσεις στην Υγεία, το Ε.Σ.Υ. είναι εδώ, δίπλα στον πολίτη και πολύ αξιόπιστο».
Αναγνώρισε, πάντως, πως «πιέζεται το σύστημα, βεβαίως είναι μία δύσκολη κατάσταση», αλλά «χαιρόμαστε που ακούμε ότι σιγά-σιγά το R, μειώνεται, επιπεδώνεται η καμπύλη. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε ότι σε λίγες ημέρες θα δούμε και μείωση στις εισαγωγές στα Νοσοκομεία», κάτι που «αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε ακόμα».
Αναφορικά με τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε, επίσης, πως: «στις 23 Οκτωβρίου είχαμε 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 Νοεμβρίου τις φτάσαμε στις 87, στις 10 Νοεμβρίου στις 125 και σήμερα, 20 Νοεμβρίου, στις 198. Έχουμε αύξηση 360% των ΜΕΘ-COVID της Θεσσαλονίκης μέσα σε 28 ημέρες. Και μαζί με τη Χαλκιδική, την Καβάλα και την Κατερίνη που στηρίζουν τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είμαστε στις 218 κλίνες. Αυξήσαμε και τις απλές κλίνες COVID. Ξεκινήσαμε 23 Οκτωβρίου με 490 κλίνες και έχουμε φτάσει στις 1.420».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, και η ακόλουθη αναφορά του κ. Κικίλια στην ίδια συνέντευξη το βράδυ της Παρασκευής: «Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να έχουμε πάει και κάποιες μέρες νωρίτερα στο lockdown στη βόρεια Ελλάδα. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων εισηγείται βάσει των δεδομένων και η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της».
«Αλλά», συνέχισε, «εάν πούμε ότι εμείς αργήσαμε να πάμε σε lockdown σε όλη τη χώρα, τι πρέπει να πουν κραταιές χώρες, με τεράστια συστήματα Υγείας και τα ινστιτούτα Υγείας με 50.000 κρούσματα την ημέρα, με τα εθνικά τους συστήματα να έχουν καταρρεύσει, με αεροδιακομιδές περιστατικών σε γειτονικές χώρες, με αναπνευστήρες στα πάρκινγκ των Νοσοκομείων;».
«Πουθενά δεν έχω δει τέτοια πράγματα στη χώρα και πιστεύω ότι εάν όλοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, δεν θα δούμε. Αλλά αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει εθνικό πρόσημο και στήριξη από όλους. Και μετριόμαστε ως πολιτικοί όλοι για το αν φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας και αν μας ενδιαφέρει πιο πολύ η χώρα από το κόμμα μας ή τρία λεπτά δημοσιότητας», κατέληξε.
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα απόψε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την κατάληξη ακόμη 72 ασθενών με Covid-19 – ο ημερήσιος αυτός θανάτων αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ για τη χώρα, ενώ αντιστοιχεί στην απώλεια τριών ανθρώπων ανά ώρα, κατά μέσο όρο. Κατά τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τα θύματα της επιδημίας, από το ξέσπασμα της και μέχρι σήμερα, είναι 1.419 συνολικά.
Στο μεταξύ, αρνητικό ρεκόρ αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα, οι οποίοι ανήλθαν στους 519 απόψε. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η κάμψη στις διασωληνώσεις θα επέλθει ακόμη και αρκετές μέρες μετά την αναμενόμενη, λόγω του lockdown, μείωση στα κρούσματα.
Τέλος, ο αρμόδιος Οργανισμός ανέφερε πως οι νέες μολύνσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στις 2.581, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν στη Θεσσαλονίκη (673), όπου και καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπως και θανάτων.