Στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, όπως σημειώνεται.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών», σύμφωνα με το Μαξίμου.
Ήταν η πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών. Ξεκίνησε στις 22:35 ώρα Ελλάδος χωρίς δηλώσεις και χαιρετισμό και ολοκληρώθηκε 45 λεπτά αργότερα.
Οι δυο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που έγινε η συνάντηση.
Ήταν μια σύντομη συνάντηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Οι δύο πλευρές μεταδίδουν έμπρακτα τη διάθεση διατήρησης του ήρεμου κλίματος, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να συναντηθούν με συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνέχεια του διαλόγου τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Στη σημερινή συνάντηση έγινε περισσότερο μια ανασκόπηση της πορείας της προσέγγισης.
Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται:
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».
Η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση
Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Τουρκική Προεδρία, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, με βάση την αρχή της καλής γειτονίας, και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους πολέμους στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν:
«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».
Σημειώνεται ότι εκκρεμεί προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, μετά τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από λίγο καιρό.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί αργότερα στον Λευκό Οίκο, στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Την Πέμπτη το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή.
Δείτε φωτογραφίες:
Παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ μετά την πρόκληση Μιτσκόσκι
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis.gr, στην ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Λίγη ώρα μετά τη νέα πρόκληση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας που μίλησε για «Μακεδονία» και «μακεδονική κυβέρνηση και λαό» η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Έλληνα πρωθυπουργό που είπε πως η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.
Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η πρόκληση Μιτσκόσκι στο ΝΑΤΟ
Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, που αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας ξανά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε λόγο για «μακεδονική κυβέρνηση», για «μακεδονικό λαό» και «μακεδόνες πολίτες».
«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε μας σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες. Είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας, όπως πριν έτσι και στο μέλλον, σχετικά με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της λειτουργίας του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Μίτσκοσκι.
«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών» συμπλήρωσε ο Μίτσκοσκι.
Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε πως ως χώρα «παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας που υπήρξε ποτέ».