Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Τσίπρας «σκληραίνει» με τα 12 μίλια σε Κρήτη και κυρώσεις – Ποια λάθη καταλογίζει

Με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για πολύμηνη αδράνεια αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων αλλά και την προοπτική επέκτασης στα 12 μίλια, αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, απαντά ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο τη νέα πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με τη NAVTEX για έρευνες στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστέλοριζο» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη με αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει μηχανισμό με λίστα κλιμακούμενων κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, καθώς εάν δεν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση «καταρρίπτεται το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας τόσο της ίδιας όσο και της ΕΕ, έναντι της Τουρκίας».

Η Κουμουνδούρου επιμένει στο ερώτημα «ποια είναι η στρατηγική και ποια η κόκκινη γραμμή του κ. Μητσοτάκη», καταλογίζοντας αδράνεια στο θέμα των κυρώσεων που είχαν ήδη εξασφαλιστεί από τον Ιούνιο του 2019 στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που μετείχε ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όχι μόνο δεν έδινε ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία όπως διατυμπάνιζε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «έδινε τόσο αδύναμο μήνυμα που ήταν θέμα χρόνου η Τουρκία να το εκμεταλλευτεί προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα». Αντίστοιχα, ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου για τροφοδότηση της τουρκικής επιθετικότητας καταλογίζονται με αφορμή τα επιχειρήματα πως όλο το προηγούμενο διάστημα το Oruc Reis «δήθεν δεν πραγματοποίησε έρευνες» ή ότι ήταν «κακής ποιότητας λόγω θορύβου από παρακείμενα πλοία».

Αποτροπή όπως το 2018

Παράλληλα, με το ερευνητικό της Άγκυρας να βρίσκεται πλέον κοντά στο Καστελόριζο, από την Κουμουνδούρου επαναφέρουν την ανάγκη αποτροπής, υπενθυμίζοντας την αποτροπή του 2018 με το Νικηφόρο Φωκά στο Καστελόριζο. «Αν ήταν ο Τσίπρας Πρωθυπουργός θα είχε αποτραπεί, όπως έγινε και το 2018, η διαρκής παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και σε κάθε περίπτωση δε θα έφτανε ερευνητικό πλοίο στα 6,5 νμ. από ελληνικό νησί. Ακόμα και εάν αυτό σήμαινε επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επέκταση στα 12 μίλια

Με τα νέα δεδομένα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ανέσυρε το χαρτί της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, προοπτική για την οποία έχει θέσει casus belli η Άγκυρα.

«Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονόδρομος, όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις στην Τουρκία. Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.
Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 νμ στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αν και πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πρότασή του «βόμβα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζεται ότι είχε προϊδεάσει πως η Ελλάδα οφείλει να έχει στο τραπέζι και αυτή την προοπτική ανάλογα με τις εξελίξεις, ήδη από τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.

«Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, κάνοντας λόγο για άνοιγμα της συζήτησης για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια ανατολικά και νότια της Κρήτης σε πρώτη φάση, ως μέσο πίεσης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα αλλά και την ευρωπαϊκή αδράνεια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατ. Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις. Η θέση για επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια εξάλλου είχε αναδειχθεί πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων και στις δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι το casus belli αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο. Θεωρούμε απαραίτητο ο κ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης» διευκρινίζουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ιωάννινα: Εντοπίστηκε κορονοϊός στα λύματα της πόλης
Μητσοτάκης: Προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για γενική γραμματέα του ΟΟΣΑ
Chevron Right