Ντόμινο εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη για τη διαρροή του Πόθεν Έσχες του.
Ως συνέπεια του εξωδίκου αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο για τη διαγραφή του κ. Κασσελάκη από το κόμμα. Η ΚΕ με απόφασή της, μπορεί να παραπέμψει τον Στ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας και αυτή, με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών να προχωρήσει σε διαγραφή.
Το εξώδικο Κασσελάκη επιστρέφεται ως «απαράδεκτο» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΠΓ. «Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη» σημειώνεται στην απόφαση της ΠΓ.
Όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο θα είναι κομβική. Τι προβλέπει όμως το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 19;
Αρχικά, η επιτροπή δεοντολογίας που μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος αποτελείται από 15 μέλη.
Για τη διαγραφή (ή την αναστολή της ιδιότητας του μέλους) απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Αναλυτικά, όσων προβλέπονται στο άρθρο 19 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ:
Άρθρο 19 - Επιτροπή Δεοντολογίας
Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, με τους/τις αναπληρωματικούς τους, που εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματος, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την Επιτροπή είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε (5) ετών ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας συντάσσει Κανονισμό Λειτουργίας και Κώδικα Δεοντολογίας, τους οποίους υποβάλει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:
- (α) Σύσταση,
- (β) Επίπληξη,
- (γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,
- (δ)Διαγραφή.
Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:
- (α) αυτεπαγγέλτως,
- (β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,
- (γ) μετά από παραπομπή από:
- την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
- την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
- την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.
Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία.