Ο ιδιότυπος πόλεμος Μητσοτάκη-Σαμαρά-Καραμανλή, με διαρροές, «δολοφονίες χαρακτήρων» βαρείς υπαινιγμούς, νεύματα και ψυχρούς χαιρετισμούς, την ίδια στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση φθίνει ολοένα και περισσότερο, προκαλούν κόπωση στην εκλογική βάση της ΝΔ και αγωνία στα στελέχη για το μέλλον της παράταξης. «Οφείλουν όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τις χιλιάδες των ψηφοφόρων του κόμματος» λέει παλαιό στέλεχος, με μεγάλη εμπειρία.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, εσχάτως «παίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι». Από τη μία πλευρά, όπως φάνηκε και στην προχθεσινή εκδήλωση στο Ίδρυμα Κων. Καραμανλής – εκπέμπονται κάποια ασθενικά «σήματα» συμφιλίωσης προς τους πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Κων. Καραμανλή. Πιθανότατα διότι όλες τις προηγούμενες μέρες τα μηνύματα που έφταναν τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στην Πειραιώς έδειχναν ότι η πολεμική ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα με τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και η «ψύχρα» στις σχέσεις της ηγεσίας με τον Κ. Καραμανλή, έχουν ανησυχήσει τους βουλευτές αλλά και την εκλογική βάση της ΝΔ. Ιδιαίτερα το ουκ ευκαταφρόνητο κομμάτι της γαλάζιας εκλογικής βάσης που συμμερίζεται τον προβληματισμό για τα εθνικά θέματα, ενώ δυσφορεί από τη μη επίλυση κρίσιμων καθημερινών ζητημάτων από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μεταξύ των συνομιλητών του πρωθυπουργού, υπήρξαν και κάποια στελέχη, προερχόμενα από τη ΝΔ φυσικά, τα οποία εκτίμησαν ότι ίσως θα ήταν χρήσιμη η εκδήλωση μιας πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού, η οποία αφενός θα εκτόνωνε το κλίμα, αφετέρου θα δέσμευσε σε έναν βαθμό τους πρώην πρωθυπουργούς.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου, δια του εκπροσώπου του πετάει πίσω το γάντι τόσο στον κ. Σαμαρά για τους προβληματισμούς που πρόσφατα ανέπτυξε από τη Λευκωσία για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την απόφαση του Μεσσήνιου πολιτικού αλλά και του Κ. Καραμανλή να μην παραστούν στη σημερινή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα πενήντα χρόνια της ΝΔ, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
«Ο καθένας επιλέγει αν θα πάει ή όχι, αν προλαβαίνει ή όχι. Εγώ το θεωρώ υποχρέωση, καθήκον» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Open). «Αυτές οι μέρες είναι για τους ανθρώπους οι οποίοι, χωρίς να περιμένουν τίποτα, έμαθαν μόνο να δίνουν στην παράταξη, στη νεολαία. Εγώ το θεωρώ υποχρέωση, καθήκον, όταν κάποιοι άνθρωποι έχουν σηκωθεί από τον καναπέ τους, έχουν αφήσει πίσω τα παιδιά τους, έχουν δώσει λεφτά για να μετακινηθούν, σε δύσκολες εποχές, τα άφησαν όλα αυτά πίσω και ήρθαν να ακούσουν τον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος, τον εκάστοτε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, να συμπαρασταθούν σε δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτούς πας» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης, όμως, έδωσε και έμμεση απάντηση στην κριτική που ασκείται από τον κ. Σαμαρά, και όχι μόνο, για τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο και το Κυπριακό.
Δείχνοντας στα όσα είπε από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου περί κοινή στρατηγικής και κοινών στόχων των δύο χωρών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι… «αν άκουγε κανείς τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα καταλάβει ότι όποιος υπονοεί προδοσία της Ελλάδας για την Κύπρο, είναι σαν να λέει ότι η Κύπρος θέλει να προδώσει τον εαυτό της. Γιατί είδατε τι είπε ο κ. Χριστοδουλίδης…».
«Πλήρης ταύτιση των δύο πλευρών και πλήρης δικαίωση μιας στρατηγικής, η οποία δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει, αλλά σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε υποχωρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως φαίνεται, παρά τα μηνύματα για να πέσουν οι τόνοι, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν αφήνει το ..όπλο στο θηκάρι.
Είναι ενδεικτικό ότι ούτε ο Αντ. Σαμαράς, που έχει κάποιες …ανειλημμένες υποχρεώσεις, ούτε ο Κων. Καραμανλής που μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει τη Δευτέρα στο βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγ. Πλάκα : «Η Θεσσαλονίκη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» θα παραστούν στη σημερινή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα πενήντα χρόνια πολιτικής παρουσίας της ΝΔ, στην οποία ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Όπως προκύπτει από όσους συνομιλούν τακτικά με τον κ. Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένει την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να προσδιορίσει τα επόμενα βήματά του.
Κάτι ανάλογο θα πράξει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος, ωστόσο, στην μεθαυριανή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει τους προβληματισμους του τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την πορεία της Ε.Ε.