Σιγουριά και ψυχραιμία είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, όπως προέκυψε και μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, μετά από την οποία η κυβέρνηση διεμήνυσε χθες ότι θα έχει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, με πρώτη αυτή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην Ηρώδου Αττικού ζυγίζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα και με πιθανότερο σενάριο την απόφαση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπερ αναμένεται να φανεί τελικά από την επαφή που θα έχουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι - ίσως και σήμερα - αλλά και από τα όσα θα πει στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ και της εκτελεστικής γραμματείας των ΑΝΕΛ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βλέπει μονάχα τον κ. Κατσίκη και την κ. Τσαρουχά να τον ακολουθούν από την κοινοβουλευτική του ομάδα, δικαιολογεί εν μέρει την έκρηξή του, με το Μαξίμου ωστόσο να απορρίπτει εμφατικά ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί «αποστασίας».
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικά στελέχη σε κάθε ευακιρία τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μείζονος κοινωνικής σημασίας νομοθετήματα, όπως οι 120 δόσεις για χρέη για όλους, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού και το επίδομα ενοικίου, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού και δεν μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω, ούτε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε από τη σοβούσα κυβερνητική κρίση.
Ως εκ τούτου, η «μπάλα» για το μέλλον του ίδιου και των ΑΝΕΛ είναι στο γήπεδο του Πάνου Καμμένου, με τον Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας στην έντιμη σχέση με τον εταίρο του, να του δίνει το περιθώριο να επιλέξει ο ίδιος το μέλλον του συνασπισμού που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.
Γιατί όχι τώρα ψήφο εμπιστοσύνης
Σε περίπτωση διαζυγίου πάντως, όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, που θα ανοίξει - μένει να φανεί πόσο - τα χαρτιά του στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει το βράδυ της Τετάρτης στο Open, αν και έχει στη φαρέτρα του την αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης, δεν προτίθεται να την ανασύρει, εξαναγκάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας.
Με αυτόν τον τρόπο, το Μαξίμου προσδοκά δύο πράγματα: Αφενός να σύρει τον αρχηγό της ΝΔ σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία και ο ίδιος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα χάσει, επιβεβαιώνοντας πως δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση.
Αφετέρου να δώσει τον απαραίτητο «αέρα» στο Ποτάμι να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένου ότι τυχόν κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης πριν τις Πρέσπες θα έδινε το «άλλοθι» που εκτιμάται ότι αναζητά η Σεβαστουπόλεως για να μην υπερψηφίσει.
Για αυτον τον λόγο εξάλλου και προκειμένου να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις» με το Ποτάμι, κομματικές πηγές ξεκαθάρισαν μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι η υπερψήφιση νομοσχεδίων και, πρωτίστως, της Συμφωνίας, με περισσότερους από 151 βουλευτές δεν θα μεταφράζεται κάθε φορά σε έμμεση παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο πολυπαραγοντικός χαρακτήρας ωστόσο του γρίφου που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, καθώς οι τελικές αποφάσεις για τις κινήσεις του θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων. Ως εκ τούτου, το μόνο που είναι σίγουρο με τα δεδομένα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι οι επικείμενες αναταράξεις θα αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό και η επομένη της ψηφοφορίας των Πρεσπών θα είναι μία νέα ημέρα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα.