Με φόντο τη σκληρή, μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα προσέλθουν σήμερα στο πρώτο τετ α τετ τους ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Ανδρουλάκης. Αμφότεροι προτίθενται να ...κολυμπήσουν στα ρηχά, βολιδοσκοπώντας προθέσεις εκατέρωθεν κυρίως για τις δυνατότητες συνεννόησης στα μείζονα, αλλά χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Το ραντεβού των δύο ανδρών άργησε τρία χρόνια, καθώς η βαριά σκιά των υποκλοπών δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον κ. Ανδρουλάκη. Η επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρόσφερε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να του τηλεφωνήσει για να τον συγχαρεί και να προσκαλέσει σε συνάντηση τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ιδιότητά του αυτή καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, χρειάζεται να μπορούν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεννοούνται όταν προκύψει τέτοια ανάγκη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μία «λειτουργική σχέση» με τον κ. Ανδρουλάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη προσυπογράφει την ανάγκη για τη δημιουργία πεδίων συνεννόησης, ειδικά σε περιόδους που διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα, αλλά τονίζει ότι αυτό είναι κατεξοχήν ευθύνη της κυβέρνησης.
Τα βασικά ζητήματα
Παρά τις δεδομένες διαφωνίες, οι δύο αρχηγοί αναμένεται να διατρέξουν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα: Από τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την ακρίβεια, το δημογραφικό κα., ενώ από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να τεθεί και το κράτος δικαίου.
Όπως είναι αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να διερευνήσει τις προθέσεις του κ. Ανδρουλάκη σχετικά με μία σειρά μεταρρυθμίσεων που έρχονται, αλλά και στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως προσέρχεται αποφασισμένος να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» και θα ζητήσει να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει θετικές πρωτοβουλίες για το κοινωνικό σύνολο.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι θα τεθεί και με ποιον τρόπο το θέμα της προεδρικής εκλογής. Από την πλευρά του πρωθυπουργού αφήνεται να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που θα ανοίξει το θέμα δημόσια από τις αρχές του νέου χρόνου, δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Αρκετοί, πάντως, θεωρούν δύσκολο να μην “αγγίξουν” καθόλου οι δύο αρχηγοί το θέμα, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι το πνεύμα του συντάγματος προβλέπει συναινέσεις.