Πολιτική

Η αμηχανία για την αποκάλυψη Σολτς και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της Τουρκίας

Σε δύσκολη θέση η ελληνική αποστολή μετά τις αποκαλύψεις Σολτς για τα τεθωρακισμένα που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία. 

Ικανοποιημένη για το σθεναρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν αλλά και «μουδιασμένη» από την αποκάλυψη του Γερμανού Καγκελάριου Σόλτς ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη συμφωνήθηκε να καλύψει η Γερμανία τα τεθωρακισμένα οχήματα που θα στείλει η Αθήνα στην Ουκρανία, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή. Το τελευταίο, μάλιστα, έφερε σε δύσκολη θέση την ελληνική αποστολή, καθώς λίγο πριν την αποκάλυψη του κ. Σολτς είχε παραχωρήσει συνέντευξη ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά έδωσε έμφαση στην επισήμανσή του προς τον Καγκελάριο ότι «δεν είναι αποδεκτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων από το Βερολίνο».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκάλυψη Σολτς ότι συμφωνήθηκε με τον κ Μητσοτάκη μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά, εξοπλιστικά συστήματα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που ζητάει επιτακτικά εξηγήσεις.

Τόσο στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στην ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χθες το απόγευμα στην Ολλανδία, ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε για πρώτη φορά τους τόνους έναντι της Τουρκίας, την οποία προειδοποίησε ανοικτά ότι «θα δοθεί σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ» και ότι αν συνεχίσει την επιθετική της τακτική, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα τεθεί το θέμα ενώπιον των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί η δήλωση Μακρόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της και πρόσθεσε : “Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας.
Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Η Αθήνα δεν βλέπει… θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία

Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εξαντλήσει την επιθετικότητα σε ρητορικές κορώνες και απειλές και δεν θα επιχειρήσει κινήσεις επί του πεδίου, που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, σε κάθε περίπτωση ακόμη και στο σενάριο νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού «η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο επιτυχημένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και όσα ελέχθησαν εντός του Κογκρέσου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός -χωρίς καν να την κατονομάσει- έθεσε όλο το φάσμα της προκλητικότητάς της και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη ΝΑ πτέρυγα ΝΑΤΟ.

Παρά ταύτα, κυβερνητικό επιτελείο και Ενοπλες Δυνάμεις έχουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια: Από το πιο ήπιο το οποίο θα είναι συνεχείς προκλήσεις με παραβιάσεις και υπερπτήσεις, έως τα πιο σύνθετα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τουρισμός για Όλους: Πώς και πότε θα πάρετε τα 150 ευρώ
ΚΚΕ: Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ζητά τον απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν
Chevron Right