«Αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος είπε σήμερα ότι «θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αν. Αιγαίου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν».
«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας, «τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη», σημειώνοντας ότι «η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις».
Και προσθέτει:
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.»
«Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται», επισημαίνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καταλήγοντας:
«Αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί.»
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου
«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», είπε κατα τη διάρκεια συνέντευξής του στο Anadolu.
Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε πως μπαίνει τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας,.
«Έκαναν lobbying στις ΗΠΑ κατά ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Βάζουμε τέλος στον μηχανισμό συνομιλιών με την Ελλάδα», είπε.
Πρόσθεσε δε, με ειρωνικό ύφος πως «οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το κοινό τους»