Έτοιμος για όλα και με σκληρά διλήμματα που τέμνουν οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα αλλά προσανατολίζονται εν πρώτοις στον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του και με τη «βόμβα» της ψήφου εμπιστοσύνης βλέπει πλέον το σύνολο του πολιτικού συστήματος να τρέχει πίσω από την ατζέντα του.
Αποσαφηνίζοντας ότι η πρωθυπουργική καρέκλα δεν είναι... φετίχ, ο Πρωθυπουργός από το τηλεοπτικό πλατό του Open αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κυβερνητικό του εταίρο και τη στάση του, έθεσε τον Πάνο Καμμένο προ του αφοπλιστικού διλήμματος ενόψει του αυριανού ραντεβού:
Είτε θα συνεχίσει τη στήριξη στην κυβέρνηση, όπως έχει πει και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, είτε εάν άρει την εμπιστοσύνη του «θα μετρηθούμε στη Βουλή». «Δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα υπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά, επιστρέφοντας με εύσχημο τρόπο τον χαρακτηρισμό περί «αποστασίας» που είχε ατυχώς χρησιμοποιήσει ο κ. Καμμένος προ ημερών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πολλάκις πως εάν ο Πάνος Καμμένος την Παρασκευή άρει την εμπιστοσύνη του, ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και σε περίπτωση που λάβει κάτω από 151 ψήφους θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω, πιθανότατα το Μάιο.
Με τον τρόπο αυτό «ξέκοψε» τα σενάρια κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού τόνισε ότι «δεν θα έχω συνταγματικό αλλά πολιτικό ζήτημα», προεξοφλώντας προσφυγή στις κάλπες αφού πρώτα νομοθετηθούν πρωτοβουλίες όπως ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους, οι 120 δόσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία και η προτστασία της πρώτης κατοικίας.
Πίσω από τη σιγουριά στο σκληρό δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας «πέρασε» και τη σιγουριά ότι έχει τους 151 βουλευτές, θέτοντας μπροστά το εγχείρημα αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος.
Πέραν τούτου, με την ντρίμπλα της ψήφου εμπιστοσύνης πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ποτάμι, το οποίο έθεσε ως όρο για τη θετική ψήφο να υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Τέλος, με το επιχείρημα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας γιατί εύχεται να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, απογύμνωσε την επιχειρηματολογία της ΝΔ, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το δίλημμα: Ή θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ή θα επιβεβαιώσει αν δεν το πράξει πως δε θέλει εκλογές πριν την κύρωση της Συμφωνίας για να μην πάρει την ευθύνη για το Μακεδονικό, αφού θα αναγκαστεί σε κυβίστηση, στηρίζοντάς την.