Πολιτική

Το ίδιο τροπάριο και ο Χρυσομάλλης: Επιφυλάξεις για την τροπολογία για μετανάστες, αλλά θα την ψηφίσει

«Ελπίζω να μην ξανασυζητάμε για προβλήματα που θα έχει δημιουργήσει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ για την τροπολογία για την εργασία των παράτυπων μεταναστών.

Μετά τον Θάνο Πλεύρη, τον Στράτο Σιμόπουλο και τον Κώστα Καραγκούνη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ακόμη ένας βουλευτής της Σαμαρικής πτέρυγας της ΝΔ διατύπωσε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την τροπολογία για την εργασία των παράτυπων μεταναστών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα την ψηφίσει.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Χρυσομάλλης -ο οποίος εκλέγεται στον νομό Μεσσηνίας όπως και ο Αντώνης Σαμαράς- αμφισβήτησε ότι το νέο έκτακτο πλαίσιο άδειας παραμονής είναι πιο αυστηρό από άλλες μεσογειακές χώρες, εξηγώντας το μοντέλο της Ιταλίας επί διακυβέρνησης της ακροδεξιάς Τζότζιας Μελόνι.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής υποστήριξε ότι η ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει κάλεσμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες στη χώρα μας και αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ότι η ρύθμιση αφορά νόμιμους μετανάστες κυρίως από Αλβανία και Γεωργία οι οποίοι για κάποιον λόγο δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής τους και σήμερα βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

«Αν αφορούσε όσους κατέχουν τουριστική βίζα θα μπορούσε να δώσει λύσεις καθώς είναι αυστηρότερο το πλαίσιο και θα ξέραμε ποιοι είναι. Αν ήταν αυτή η διάταξη, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση σ’ αυτό. Θα ήταν πρώτο βήμα και να δούμε για τους εργάτες γης και όχι γενική τροπολογία και αφορά όποιον βρίσκεται εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ελπίζω ότι μετά τις γιορτές θα είναι εφικτό να εντοπιστούν νέοι τρόποι βελτίωσης της διάταξης, όπως ανέφερε ο κ. Καιρίδης. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα και στέλνει λάθος μήνυμα. Ελπίζω να μην ξανασυζητάμε για προβλήματα που θα έχει δημιουργήσει. Θα ήθελα και εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοι, να έχουν δοθεί περισσότερες εξηγήσεις στην Επιτροπή που συζητήθηκε η τροπολογία. Το υπόλοιπο νομοσχέδιο είναι πολύ καλό, θα ψηφίσουμε όλοι την τροπολογία», κατέληξε ο κ. Χρυσομάλλης.

Μαρινάκης: Θα διαγραφεί όποιος βουλευτής, πλην Σαμαρά, δεν ψηφίσει την τροπολογία για τους μετανάστες

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε γνωστό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κομματική πειθαρχία των βουλευτών της ΝΔ στην επίμαχη ονομαστική ψηφοφορία για τους μετανάστες θα τηρηθεί – πλην του Αντώνη Σαμαρά – απαρέγκλιτα και πως όποιος καταψηφίσει θα διαγραφεί από το κυβερνών κόμμα.

«Δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής» τόνισε.

«Το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας» σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο νόμος «δίνει άδεια διαμονής για εργασία, δεν παραπέμπει σε δικαίωμα παραμονής και αφορά μόνο 30.000 ανθρώπους». Σημείωσε επίσης, πως δεν πρόκειται για ρύθμιση που θα διαρκέσει διηνεκές: «Όσο υφίστανται η άδεια εργασίας υφίστανται και η άδεια παραμονής», εξήγησε.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η τροπολογία «βάζει από το παράθυρο μετανάστες και ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας τάξης» ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την απορία: «Τι είναι πιο ασφαλές για τη χώρα, να υπάρχουν για 7 χρόνια άνθρωποι που δεν είναι καταγεγραμμένοι ή να γνωρίζουμε ποιοι είναι και που δουλεύουν».

Στο ερώτημα γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να είναι ερμηνευτής ενός πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, στην περίπτωση που ένας βουλευτής του κόμματος δεν ψηφίσει τη σχετική τροπολογία κατέστησε σαφές ότι είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, διευκρινίζοντας ότι θα διαγραφούν όσοι δεν την ψηφίσουν.

Ερωτηθείς ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό και τι θα σημαίνει τυχόν καταψήφιση από εκείνον, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «θα είναι μια έκφραση πρώην πρωθυπουργού, ενώ πριν από λίγα 24ωρα είχαμε την ψήφιση του προϋπολογισμού που είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας έχει κριθεί, καθώς έχουν μειωθεί κατά 85% οι ροές και ο χρόνος αναμονής για άσυλο από δύο έτη έχει πάει στους δύο μήνες ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώθηκαν κατά 90%», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΕΠΑΛ Περάματος – Τι αλλάζει στην επαγγελματική εκπαίδευση
Τι προβλέπει η τροπολογία για τους μετανάστες - Οι προϋποθέσεις για άδεια παραμονής
Chevron Right