Πολιτική

Ζήτημα συσχετισμών και εντυπώσεων η ψήφος των αποδήμων για την κυβέρνηση

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Ποντάροντας στους νέους συσχετισμούς εντός της Ολομέλειας μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση και έχοντας τις εντυπώσεις ανά χείρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στην καθιερωμένη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Όλα συνηγορούν, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, πως εκείνο το βράδυ θα έχει καταστεί νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με την υπερψήφιση του από 200 και πλέον βουλευτές όπως απαιτείται από το Σύνταγμα. Τη νομοθετική πρωτοβουλία την είχε ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε επίπεδο εντυπώσεων. Η κυβέρνηση, «στολίζοντας» την πρόθεσή της με τον «φιόγκο» της «εμβληματικής μεταρρύθμισης» δεσμεύτηκε να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου το νομοθέτημα να εγκριθεί, όπως απαιτείται, από τα 2/3 του Σώματος. Οι συσχετισμοί. Το αν θα βρεθεί η συγκεκριμένη πλειοψηφία θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ανοίγουν τα χαρτιά τους

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων αρχίζει σήμερα Πέμπτη στις 10 το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου. Στη συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί επί του νομοσχεδίου.

Οι «παίχτες», πάντως, αρχίζουν και ανοίγουν τα χαρτιά τους καθώς μέσα στην ημέρα, στο κοινοβουλευτικό τερέν, θα κληθούν να δηλώσουν την θέση τους σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δείχνουν πως το νομοσχέδιο, με τους συσχετισμούς όπως έχουν διαμορφωθεί στην νέα 8κομματική Βουλή, θα λάβει «πράσινο φως».

Η ΝΔ και η Πλεύση Ελευθερίας έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του νομοσχεδίου. Το κομβικό, για την επίτευξη του δύσκολου «200», ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ των 32 βουλευτών, όπως όλα δείχνουν, παρά τις προτάσεις, τις ενστάσεις και τους αστερίσκους που «τοποθέτησε» στο τραπέζι, θα ψηφίσει τη ρύθμιση. Όπως είχε πράξει, δηλαδή, και λίγα χρόνια πριν που είχε τοποθετηθεί θετικά απέναντι στο ίδιο νομοσχέδιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όμοια στάση, στήριξης και υπερψήφισης του νομοσχεδίου, θα κρατήσουν τα δυο κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και δεξιότερα της ΝΔ, η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες». Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον, εντέλει, στοιχηθούν θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πλεύση Ελευθερίας, «Νίκη», «Σπαρτιάτες» ο πήχης του «200» καταρρίπτεται με άνεση αφού φτάνει τις 220 ψήφους και πλέον το νομοσχέδιο περνάει από την Βουλή και οι προβλέψεις του μπορούν να εφαρμοστούν από τις ευρωεκλογές το ερχόμενο καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση φαίνεται πως δεν προτίθενται, για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα, να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει και πάλι την πρόταση που είχε καταθέσει το 2021 και πιο πριν το 2019, ζητώντας να υπάρξει διαβούλευση και σύνθεση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση, η οποία ψήφισε ακριβώς την ίδια διάταξη το 2019, τώρα φαίνεται πως δεν θα την ψηφίσει, καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνει πως πλέον δεν θα υπερψηφίζει κανένα νόμο της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, από την δική του πλευρά, συνδέει την βιασύνη, όπως την χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με έκτακτες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. «Η βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το λεγόμενο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αίροντας κάθε περιορισμό και εντάσσοντας σε αυτό ακόμη και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανένα οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή, πέρα από κίνηση ψηφοθηρική, ίσως υπηρετεί κι άλλους στόχους. Ίσως συνδέεται και με την άλλη βιασύνη της, δηλαδή τον σχεδιασμό να προχωρήσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, αναζητώντας πολιτικές εφεδρείες και παίζοντας απαράδεκτα παιχνίδια στις πλάτες και των ομογενών» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχόλιο του το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κύπρος: «Μαύρη» επέτειος από την τουρκική εισβολή – Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν
Ασύλληπτο βίντεο: Αυτοκίνητο εκτοξεύεται στον αέρα με 160 χλμ/ώρα και καρφώνεται σε σπίτι
Chevron Right