Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Πώς και πότε θα γίνει η ψηφοφορία

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου - Η διαδικασία
Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Πώς και πότε θα γίνει η ψηφοφορία
iEidiseis

iEidiseis

10:31 - 16/01/2020
Τελευταία ενημέρωση: 14:45 - 16/01/2020

Ορίστηκε και επισήμως, για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, και ώρα 10:30 π.μ., η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, μετά και από την χτεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργό, με την οποία προτείνει την Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές).

Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200).

Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας (Σάββατο 1 Φεβ) θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180), ενώ σε περίπτωση ανάγκης για τέταρτη ψηφοφορία (6 Φεβ) θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151).

Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβ) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες προστέθηκαν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο

Άρθρο 32: (Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας)

«1. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής.

Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Bουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.

2. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.

3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγειται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων