Δυο οι, ήδη, γνωστές υποψηφιότητες. Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μια εκείνη που αναμενόταν. Νίκος Παππάς. Και μια η έκπληξη. Στέφανος Τζουμάκας. Αυτές είναι οι τέσσερις σίγουρες υποψηφιότητες για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώθηκαν κατά την πρώτη μέρα των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.
Δυο, επίσης, πρόσωπα, ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας συγκέντρωσαν επάνω τους τα «φώτα» της Κεντρικής Επιτροπής γύρω από μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα τους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν Πολάκης δήλωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα μόνο αν το συνέδριο και η εκλογή προέδρου πραγματοποιηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Δεν θα είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δε Τεμπονέρας έβαλε και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών υποστηρίζοντας πως εάν αλλάξει ο «οδικός χάρτης» και η εκλογή μετατεθεί για μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση τότε «όλα είναι ανοιχτά».
Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα, έτσι όπως το έχει εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία αλλά και οι προτάσεις για έναν διαφορετικό «οδικό χάρτη» θα τεθούν στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή. Αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις μέχρι την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής τέσσερα πρόσωπα παίρνουν θέσεις, με «ανοιχτά χαρτιά» πλέον, στην κούρσα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αχτσιόγλου: «Απλουστευτικό και λανθασμένο το ερώτημα “Κέντρο ή Αριστερά” για τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Υποστήριξα στην ΚΕ που συνεδριάζει αδρές στρατηγικές γραμμές για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Βρισκόμαστε μετά από μια βαριά πολιτική ήττα όμως εκτιμώ ότι τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις συζητήσουμε εν κινήσει, δηλαδή ενώ παράλληλα θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας» είπε η Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική της δήλωση στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.
Η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία της, επεσήμανε πως «μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να κινηθεί προς τα Αριστερά ή προς το Κέντρο, είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα». Όπως τόνισε «αυτή η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται, μάλιστα, με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους, δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής», συμπληρώνοντας: «Ενώ, παράλληλα, συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση και το μόνο στο οποίο τελικά συμβάλλει είναι σε έναν πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων, σε μια πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Σε μια άγονη σύγκρουση». Τόνισε μάλιστα πως «αυτό που έχει σημασία είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στον δημόσιο διάλογο, να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής».
Τσακαλώτος: Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο
«Το κόμμα πρέπει να έχει σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα» υποστήριξε στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην ομιλία του σημείωσε πως δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες», πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος.
Παππάς: Μεγάλο λάθος η αναδίπλωσή μας στη φωλιά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο
Καταθέτοντας την δική του υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής. Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις. Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την Αριστερά ως το Προοδευτικό Κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές».
Ο Νίκος Παππάς είπε πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», τονίζοντας: «Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία. Τίποτε λιγότερο δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες των πολιτών που μας ψήφισαν ή θα μας ξαναψηφίσουν, αλλά και κάθε πολίτη που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, αναζητώντας μια πολιτική διέξοδο».
Η έκπληξη Τζουμάκα
Έκπληξη αποτέλεσε η υποψηφιότητα που κατέθεσε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Τζουμάκας. «Μπορώ να συμβάλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού» ανέφερε ο Στέφανος Τζουμάκας στο κείμενο της υποψηφιότητας του.
Στην ομιλία του τόνισε πως το κόμμα χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης. «Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμεριστούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Τζουμάκας.
Η προϋπόθεση του Παύλου Πολάκη
Την άποψη πως πρέπει να γίνει πρώτα έκτακτο συνέδριο και μετά εκλογή αρχηγού, τον Νοέμβριο, ύστερα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέθεσε στην ομιλία του ο Παύλος Πολάκης. Κλείνοντας την ομιλία του, είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης πως «για εμένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος».
Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και νέο γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του Συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι, είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο «οδικός άξονας» Τεμπονέρα
Ο Διονύσης Τεμπονέρας έθεσε εκ νέου το θέμα του χρονοδιαγράμματος τονίζοντας πως οι διαδικασίες «θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».
Ερωτώμενος σχετικά, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, για το αν σκέφτεται να είναι υποψήφιος στην περίπτωση που οι διαδικασίες πάνε για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Διονύσης Τεμπονέρα απάντησε πως «αν κατορθώσουμε και κάνουμε ένα συνέδριο βάσης, που θα έχει μαζική συμμετοχή για όλα τα μέλη και θα συμμετέχουν όλοι δημοκρατικά, τότε είμαι βέβαιος ότι τα πολιτικά συμπεράσματα και το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα μας αναδείξει τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να το υπηρετήσουν. Εκεί βεβαίως είναι τα πάντα ανοικτά».