Πολιτική

Νέα Εξεταστική και Προανακριτική: Πώς μπορεί να ξανανοίξει ο φάκελος των υποκλοπών στη Βουλή

H ανάδειξη του σκανδάλου των υποκλοπών στο debate, που η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο, δείχνει να δίνει νέο νόημα στην προεκλογική σύγκρουση.

Η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate των πολιτικών αρχηγών ότι όσοι ευθύνονται για τις υποκλοπές πρέπει να πάνε φυλακή, τάραξε την μάλλον υποτονική, σε σχέση με το προσδοκώμενα, προεκλογική περίοδο.

Ξαφνικά, η ανάδειξη του ασύλληπτου σκανδάλου, που διέσυρε τη χώρα διεθνώς και η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο, δείχνει να δίνει νέο νόημα στην προεκλογική σύγκρουση, όσο κι αν άπαντες παραδέχονται πως η ψήφος των πολιτών καθορίζεται κυρίως από την οικονομία.

Το βράδυ του debate ο κ. Ανδρουλάκης, λόγω και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, δεν ξεκαθάρισε εάν εννοούσε και πολιτικά πρόσωπα, ενώ είναι γεγονός πως ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το να βάλει στο κάδρο γενικά του σκανδάλου τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επέλεξε τότε να μιλήσει κυρίως για συγγενείς και το περιβάλλον του πρωθυπουργού, καθώς και για επιχειρηματίες που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά.

Όμως το βράδυ της Πέμπτης στο STAR Channel διευκρίνισε ότι εννοεί και πολιτικά πρόσωπα. «Βεβαίως, προφανέστατα. Πρόσωπα που είναι στην ΕΥΠ, Δικαστές, Επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα. Θα μας τα πει η δικαιοσύνη. Εγώ δεν προκαταβάλω κανένα αποτέλεσμα» σημείωσε επί λέξει, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Το σχέδιο του κ. Ανδρουλάκη έχει μία σειρά από βήματα και μία κλιμάκωση για την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση ευθυνών σε όποια συγκεκριμένα πρόσωπα καταλήξει αυτή η έρευνα.

Πέρα από τις ενέργειες της Δικαιοσύνης, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει από μία νέα κυβέρνηση είναι η σύσταση και πάλι εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. Με μία προϋπόθεση όμως, που θα αλλάξει τα δεδομένα, με τα οποία η προηγούμενη κινήθηκε και δεν κατέληξε πουθενά: Δεν θα υπάρξει επίκληση του απορρήτου από όσους κληθούν να καταθέσουν. Η Ντόρα Μπακογιάννη προειδοποιούσε προ μηνών ότι η παραβίαση του απορρήτου επισείει ποινή φυλάκισης ακόμα και 10 ετών, κάτι που εκλήφθηκε ως ευθεία προειδοποίηση να μην δώσει κανείς απαντήσεις τότε στην εξεταστική επιτροπή.

Η υπέρβαση του απορρήτου μπορεί να γίνει είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με άδεια του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ – δηλαδή του πρωθυπουργού με βάση το ισχύον καθεστώς.

Το ότι αυτή η θέση αποκλείει a priori την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και ενδεχομένως και της ΝΔ στην κυβέρνησης είναι βέβαια βασικό πολιτικό συμπέρασμα από τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μιλήσει ακόμα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Είναι όμως αποφασισμένος να θέσει τέτοιο αίτημα εάν από τις έρευνες της Δικαιοσύνης ή τη διαδικασία μίας εξεταστικής προκύψουν τα στοιχεία που θα καταστήσουν αναγκαία την προανακριτική.

Οι «ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης», όπως αναφέρονται πλέον οι προανακριτικές, καταλήγει σε πόρισμα, το οποίο «πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει σαφή πρόταση για την άσκηση δίωξης», σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Η επιτροπή παραπέμπει δηλαδή σε ειδικό δικαστήριο τα πολιτικά πρόσωπα που θα θεωρήσει ότι ευθύνονται ποινικά για την διερευνώμενη υπόθεση!

Το ερώτημα ποια πολιτικά πρόσωπα μπορεί να εμπλέκονται (αν εμπλέκονται) σε αυτό το σκάνδαλο, είναι ακόμα νωρίς να τεθεί στο τραπέζι με ευθύ τρόπο.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στελέχη της ΕΥΠ, δικαστικοί λειτουργοί και επιχειρηματίες είναι πάντως σε μία πιθανή λίστα υπευθύνων.

Άνθρωποι του κ. Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί θεσμικά και δεν πρόκειται να προκαταλάβει κανέναν. Θα επιμείνει όμως με όλες του τις δυνάμεις «να κλείσει το θέμα με την απόδοση των ευθυνών» σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα
Περιστέρι: Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε είσοδο πολυκατοικίας
Chevron Right