Είναι «Το φαινόμενο Κασσελάκη: Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας»; Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του Συνταγματολόγου, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφώντα Κοντιάδη με τον ομώνυμο τίτλο, αποκαλύπτοντας το προφίλ μιας στιβαρής ηγεσίας.
Το μήνυμα προς… ναυτιλλομένους, εντός και εκτός κόμματος, σαφές: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαινόμενο, είμαι απλός άνθρωπος», δηλώνοντας με νόημα «δεν υπάρχει κανείς που να «με έχει». Πώς εμπνέεις Δημοκρατικά, το κάνεις ψηφιακά, αυτή είναι η νέα μετα-Δημοκρατία. Οι 150.000 που ψήφισαν έδειξαν ότι κάτι έλειπε από την καθημερινότητά τους. Είμαι εδώ μεταπολιτικά, μεταδημοκρατικά, όπως θέλετε πείτε το, για να προσφέρω στον τόπο μου».
Με νόημα, πάλι, ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε προς τους διαφωνούντες της Κουμουνδούρου και όσους τον αμφισβητούν, υποστηρίζοντας ότι διαλύεται το κόμμα: «Προφανώς η εκλογή μου, η οποία άλλαξε πολλές καριέρες και φιλοδοξίες, έχει αντιδράσεις. Αλλά δε θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον αγώνα του κόσμου που στάθηκε στις ουρές και τον αγώνα του κόσμου που έμεινε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο, δε θα τον προδώσω».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δική του απάντηση σε όλους όσοι ισχυρίζονται πως είναι… πολιτικό προϊόν των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που έρχεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Τα social media παρέχουν μία διαφάνεια που μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ. Σκέφτομαι όταν διαβάζω την ανελέητη επίθεση που δέχομαι κάθε μέρα «ποιον έχω βλάψει σε αυτή τη χώρα, τόσοι την έχουν βλάψει με ρουσφέτια και διαπλοκή, ναι και η κυβέρνηση Σημίτη, για ποιον λόγο να υπάρχει τόσος αρνητισμός στο πρόσωπό μου;» και απαντάω γιατί πλέον υπάρχουν ρωγμές στο σύστημα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Βρήκε την ευκαιρία μάλιστα να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτούς που τον κατηγορούν για… τραμπισμό: «Οι απόψεις μου είναι 100% αντίθετες με του Ντόναλντ Τραμπ. Εμείς είμαστε στη σωστή μεριά της ιστορίας. Ο Τραμπ προκάλεσε ακροδεξιά ένστικτα όπως έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το φράχτη, τη Ροδόπη κλπ. Το λέω απλά. Εγώ δεν μπορώ να σταθώ άβουλος στα ακροδεξιά ένστικτα. Και όταν είδα να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στον φράχτη ένα μήνα μετά τα Τέμπη, λέω ότι αυτό είναι μεταπολιτική, μεταδημοκρατία με την κακή έννοια».
Το μπαλάκι στην ομάδα Αχτσιόγλου…
Στον απόηχο της πανελλαδικής συνδιάσκεψης των μελών της τάσης «6+6» όπου επιβεβαιώθηκε η βούληση για φυγή από την Κουμουνδούρου χωρίς να προσδιοριστεί ο χρόνος εξόδου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το μπαλάκι στην ομάδα Αχτσιόγλου μέσα από την ερτζιανή παρουσία του «Στο Κόκκινο» χθες το πρωί.
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι να το αποφασίσουν τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης για το ενδεχόμενο αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο ίδιος πρότεινε στην Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει όποιον ρόλο θέλει.
Παράλληλα, ο ίδιος υπενθύμισε τις… ειρηνοποιές διαθέσεις του λέγοντας πως «εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Σέβομαι το κόμμα. Ακριβώς λόγω του σεβασμού κάλεσα την Έφη Αχτσιογλου και της πρότεινα όποιον ρόλο θέλει. Θα ήταν ηγετική ομάδα αν είχαν δεχθεί την πρόσκλησή μου. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Τους είπα “ελάτε να είστε η ηγετική ομάδα”. Και τους εκτιμώ».
… και οι «χρησμοί» Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την δική του πλευρά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, αναφέρθηκε στην πιθανότητα συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας με τους «6+6», εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί εφικτό στόχο, μιλώντας για 10 ή 12 βουλευτές, σκιαγραφώντας, παράλληλα, την εικόνα του νέου κοινοβουλευτικού σχήματος.
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό με τους «6+6», σε περίπτωση που αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε:
«Νομίζω είναι ένας εφικτός στόχος, νομίζω ότι μία τέτοια κοινοβουλευτική ομάδα θα καλύπτει μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, οικονομία, ανάπτυξη, ενέργεια, εργασιακά, πολιτισμός, εξωτερική πολιτική, παιδεία, υγεία. Αυτοί οι 10 ή 12 που συζητιούνται νομίζω καλύπτουν με πολύ σοβαρό τρόπο μία μεγάλη γκάμα θεμάτων».