Από την ερχόμενη Κυριακή η χώρα θα βρίσκεται και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Το σπριντ στον εκλογικό στίβο αφορά τους νυν και τους νέους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων. Άπαντες προσδοκούν να εκλεγούν – είτε εκ νέου είτε για πρώτη φορά – και να βρεθούν στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής.
Μια πλειάδα, ωστόσο, βουλευτών δεν θα εκτεθεί εκ νέου στην εκλογική μάχη και ως εκ τούτου αυτά τα πρόσωπα δεν θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Οικειοθελείς αποχωρήσεις, αναγκαστικοί αποκλεισμοί και, δυστυχώς, ο κατάλογος περιλαμβάνει και τέσσερα πρόσωπα με ιδιαίτερα έντονη κοινοβουλευτική παρουσία, που έφυγαν από την ζωή κατά την βουλευτική περίοδο που ολοκληρώνεται το Σάββατο με την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής.
Η ιστορική απουσία του Κώστα Καραμανλή…
«Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές» δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κώστας Καραμανλής. Μετά από 34 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής παρουσίας, κρατώντας για πέντε χρόνια το τιμόνι της χώρας και αποχωρώντας από την ηγεσία της ΝΔ το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να μην βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.
… και εκείνη της Αλέκας Παπαρήγα
Ένα τεράστιο κεφάλαιο κλείνει για την Αλέκα Παπαρήγα και το ΚΚΕ, καθώς μετά από μακρά ιστορική διαδρομή, ήρθε η ώρα της κοινοβουλευτικής αποχώρησης μετά από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα έδρανα της Βουλής. Η τέως γραμματέας του ΚΚΕ εκλεγόταν αδιαλείπτως από το 1993, από το 1991 μέχρι και το 2013 ήταν γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ενώ παρέμεινε στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015.
Οι «γαλάζιοι» που δεν κατεβαίνουν στις εκλογές
Ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, όπως το φέρνουν οι πληροφορίες, δεν θα εκτεθεί στην εκλογική αναμέτρηση. Αν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από την πολιτική, ιδιαίτερα στην περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ, μένει να αποδειχθεί.
Δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει η απόφαση του Κώστα Τζαβάρα, πρώην υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή Ηλείας από το 2007, να μην είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο ίδιος, σε συνέντευξη του χθες στο iEidiseis και τον Βασίλη Σκουρή, σημείωσε πως θα επανεξετάσει τη στάση του και θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή αν εκλείψουν οι λόγοι που αποστασιοποιείται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί με άλλη ηγεσία στο κόμμα.
Οικειοθελώς, μετά από μόλις μια κοινοβουλευτική θητεία, επέλεξε να μείνει εκτός εκλογικής μάχης ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρήστος Ταραντίλης. Σημειώνεται πως στις αρχές του 2021 ο Χρήστος Ταραντίλης ανέλαβε υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα παραιτήθηκε από την θέση.
Από το στρατόπεδο της ΝΔ δεν θα βρίσκονται στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2000 και έχει διατελέσει υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός. Επίσης ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2004. Η βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γεωργία Μαρτίνου η οποία εκλεγόταν συνεχώς από το 2012 αλλά και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Εκτός Πάτσης και Χειμάρρας
Εκτός των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων έμεινε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, και μέχρι σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής καθώς δεν παραιτήθηκε, Ανδρέας Πάτσης μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με επίκεντρο την επαγγελματική του δραστηριότητα και το πόθεν έσχες του. Εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ έμεινε και ο βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρρας, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από έναν μήνα. Ο ίδιος δήλωσε πως ζήτησε από το κόμμα του να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου προκειμένου, όπως τόνισε, να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης και να αποδείξει την αθωότητά του.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο βραβευμένος συγγραφέας και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι αυτή τη φορά υποψήφιος. Πιθανότατα εκτός του εκλογικού σπριντ μένει και ο βουλευτής Επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος, παρά την μακρά διαδρομή του στην Αριστερά, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2015.
Ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, νομικός, με αξιοπρόσεκτη κοινοβουλευτική δράση, επέλεξε να μην θέσει υποψηφιότητα. Εξελέγη πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και ξανά στις εκλογές του 2019. Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, με πλούσια κοινοβουλευτική παρουσία, αποφάσισε να μην βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Εξελέγη πρώτη φόρα τον Σεπτέμβριο του 2015 και επανεκλέχτηκε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Να μην είναι ξανά υποψήφιος επέλεξε και ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε έντονη κοινοβουλευτική παρουσία και είχε εκλεγεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015.
Την τελευταία στιγμή η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου δήλωσε πως θέτει τον εαυτό της εκτός των ψηφοδελτίων της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης καθώς συμπεριλήφθηκε σε αυτό πρόσωπο για το οποίο η ίδια είχε εκφράσει την διαφωνία της. Η Ειρήνη Αγαθοπούλου είχε εκλεγεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012.
Ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανεξαρτητοποίηση της από το ΜέΡΑ25, με το οποίο είχε εκλεγεί το 2019, η Αγγελική Αδαμοπούλου προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές.
Από το ΠΑΣΟΚ
Δυο κεντρικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ιδιαίτερα πλούσια κοινοβουλευτική δράση, πήραν την απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιοι. Ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς από το 2004, στρέφει την προσοχή και τις δυνάμεις του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Συνήγορος του Πολίτη, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης είχε ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Εκείνοι που «έφυγαν»…
Τέσσερα κοινοβουλευτικά έδρανα, τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, με ιδιαίτερη διαδρομή, που «έφυγαν» στην κοινοβουλευτική περίοδο που ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες.
Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Η απώλεια της τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ξαφνική, σάστισε και συγκλόνισε, τον πολιτικό, και όχι μόνο, κόσμο. Η Μαριέττα Γιαννάκου της ΝΔ λύγισε στην τελευταία από τις πολύχρονες μάχες που έδινε για την υγεία της. Η απώλεια της διαπέρασε οριζόντια τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ο Μανούσος Βολουδάκης της ΝΔ έχασε την μάχη κόντρα στον καρκίνο με την θλιβερή είδηση να πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ολομέλεια, προκαλώντας συγκίνηση στα στελέχη όλων των κομμάτων της Βουλής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την ζωή μετά από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο, σκορπώντας θλίψη σε όλες τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες.