Πολιτική

Η κλιμάκωση των προκλήσεων από τον Ερντογάν, η Ευρώπη και οι επιλογές της Αθήνας

Έτοιμη για όλα είναι η Αθήνα μετά την αιφνίδια κλιμάκωση εκ μέρους του Ερντογάν, με την ενεργοποίηση του Oruc Reis στα ελληνική χωρικά ύδατα από χθες το βράδυ.

 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στην κυβέρνηση θεωρούν πλέον εξαιρετικά πιθανό το Oruc Reis να ξεκινήσει έρευνες σε μια περιοχή μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Ταυτόχρονα, ο ο σταθμός της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης εξέδωσε αντι-Navtex, που επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex αφενός αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου ότι δικαιοδοσία για την έκδοση Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ο σταθμός Ηρακλείου», τόνιζαν αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, εξάλλου, επιβεβαίωναν χθες ότι ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής και παρακολουθεί κατά πόδας τη συστάδα των τουρκικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπως ήδη διαμήνυσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα θέσει το θέμα της κλιμάκωσης των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας στο Συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε στις 15-16 Οκτωβρίου, ποντάροντας προφανώς και στη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει το τελευταίο χτύπημα Ερντογάν στη Γαλλία αλλά και τη Γερμανία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάϊκο Μάας σε Λευκωσία και Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας του Βερολίνου, το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να περιλαμβάνει και κυρώσεις προς την Άγκυρα, καθώς η γερμανική προεδρία εξακολουθεί να ανθίσταται.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα προσπαθούν να απαντήσουν πού το πάει ο Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκπονήσει τρία σενάρια:

  • Να επιδιώκει τον τορπιλισμό των διερευνητικών επαφών, διότι οι όροι που έχουν τεθεί για τη διεξαγωγή τους δεν τον ευνοούν.
  • Να αποτελεί η πλεύση του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σπασμωδική κίνηση, λόγω της διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας και της στήριξης της Ελλάδας από τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας.
  • Να σχεδιάζει στρατιωτική εμπλοκή, προκειμένου να πετύχει με την απειλή κάποιου επεισοδίου πιο ευνοϊκούς όρους για την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου για έρευνες δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα αλλά και στην Ε.Ε, καθώς σε αυτή την περίπτωση, η πρόκληση δεν θα αφορά απλώς κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην ελληνική μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα, αλλά αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας εντός του εν δυνάμει ορίου των χωρικών υδάτων των 12 ν.μ. που αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η κακοκαιρία σαρώνει την Αττική, ισχυρή καταιγίδα τα ξημερώματα
Αναδρομικά συνταξιούχων: Στην κόψη των 1.000 ευρώ - Δίνουν 1,4 και κρατούν 2,1 δισ
Chevron Right