Σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων αναβαθμίζει το Μέγαρο Μαξίμου τη συζήτηση για την πολύκροτη υπόθεση που συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα την κοινωνία και έχει στο επίκεντρό της τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει δύο στοχεύσεις:
– Να ενδύσει με θεσμικό μανδία τη συζήτηση, προωθώντας πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν στην ουσία τους τέτοια φαινόμενα, και
– Να στριμώξει την αντιπολίτευση και προσωπικά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να πει δημόσια αν συνυπογράφει ή καταδικάζει όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και συνδέουν ευθέως την κυβερνητική παράταξη με κυκλώματα παιδεραστίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες με πιο αυστηρές ποινές για τους θύτες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης σε όλους τους χώρους.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να του καταθέσουν μέχρι αύριο το βράδυ δέσμη προτάσεων για την πάταξη αυτών των φαινομένων και την παραδειγματική τιμωρία όσων προβαίνουν σε νοσηρές πράξεις.
Εκτός από την θέσπιση Κωδίκων Δεοντολογίας, αναμένεται να προταθούν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες, μεταξύ άλλων θα προβλέπουν ότι η έναρξη παραγραφής για όλα τα αδικήματα κατά ανηλίκων θα μετρά από την ενηλικίωση του θύματος (από τα 18 έτη) και για περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων ο χρόνος για την παραγραφή να αυξηθεί στα 20 έτη.
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον κ. Αλ. Τσίπρα. Το κλίμα, άλλωστε, έδωσε χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κ. Πελώνη, η οποία έκανε λόγο για «πόλεμο» στα social media από… «κουκουλοφόρους του διαδικτύου».
«Η συζήτηση αυτή έχει νόημα και έχει νόημα να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag «Ν.Δ.-παιδεραστές». Αν συμφωνεί με μια επάνοδο στον κατήφορο αυτό που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση και να αναλάβει τις ευθύνες του.
Να τοποθετηθεί για όλα αυτά στη Βουλή» δήλωσε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα ότι θέση θα πρέπει να πάρουν και τα υπόλοιπα κόμματα «αν αυτό είναι το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που θέλουμε».
Την ίδια ώρα, πάντως, και παρά τη χλιαρή πλην καθαρή στήριξη που πρόσφερε το Μέγαρο Μαξίμου στην υπουργό Πολιτισμού, το κλίμα για την κ. Λίνα Μενδώνη είναι βαρύ, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ. Το ερώτημα που θέτουν σχεδόν άπαντες στις κατ ιδίαν συζητήσεις είναι αν μπορεί να παραμείνει η κυρία Μενδώνη στη θέση της, από τη στιγμή που το σύνολο των κλάδων που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του συγκεκριμένου υπουργείου ζητούν την απομάκρυνσή της. Κάποιοι, όπως η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, το είπαν ανοικτά.
Η κυρία Μπακογιάννη, ακόμα και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, το υπονόησαν. Άλλοι, απλά εκτιμούν ότι θα ήταν ευτυχής εξέλιξη να αισθανθεί η ίδια την ανάγκη να παραιτηθεί, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Από την άλλη πλευρά, σειρά κυβερνητικών στελεχών εκτιμά ότι μια παραίτηση της κ. Μενδώνη θα πρόσφερε επιχειρήματα στον ΣΥΡΙΑ, ο οποίος όπως λένε, όχι μόνο αρνήθηκε να πάρει αποστάσεις από δημοσιεύματα που μιλούσαν για παιδεραστία και ούτε λίγο – ούτε πολύ συνέδεαν το θέμα με τον Πρωθυπουργό, αλλά επέλεξε να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται μικροκομματικά το θέμα.