Πολιτική

Πρόβα αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: «Η κυβέρνηση θέλει συνενοχή, όχι συναίνεση»

«Βρισκόμαστε εδώ ως αξιόπιστη προοδευτική δύναμη για να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Μετά το πολιτικό restart που έφερε η – εκ νέου – επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήρθε η πρώτη αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών εντός της Βουλής ύστερα από τις ευρωεκλογές. Σε αυτό το διάστημα η αίσθηση που έχει αποτυπωθεί είναι πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό. Η – επί της ουσίας – αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, χθες (23/10), εντός του Κοινοβουλίου, σε αυτό το «ντεμπούτο» αλλαγής ουσιαστικά της κοινοβουλευτικής ιεραρχίας έδωσε «αέρα» και ενίσχυσε δυναμικά αυτή την εικόνα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως ανέδειξε το νέο πολιτικό δίπολο εντός του κοινοβουλευτικού τερέν με πρωταγωνιστές τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – συνολικά – είχε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό σηκώνοντας το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής σύγκρουσης. Μέσα από αυτή την αντιπαράθεση αποτυπώθηκε, με σαφή τρόπο, πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο αντίπαλος πόλος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκρούεται απευθείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στόχευσε στην αποδόμηση του κυβερνητικού… «μάντρα» του Μαξίμου που επαναλαμβάνει απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους πως «δεν είστε μεταρρυθμιστές αλλά αρνητές». Ο Ανδρουλάκης με τη συνολική του εμφάνιση, χθες (23/10), στη Βουλή «δήλωσε» την παρουσία του ΠΑΣΟΚ ως πλήρης αντιπολιτευτική δύναμη που έχει στη «φαρέτρα» του προτάσεις, έχει διάθεση στήριξης κάθε θετικού βήματος αλλά έχει, μαζί, και ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έρχεται, ωστόσο, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

«Εσείς δεν θέλετε συναίνεση, συνενοχή θέλετε»

Η επιλογή του Μητσοτάκη να «αποκαθηλώσει» τον Νίκο Παππά μη αναγνωρίζοντας τον θεσμικό του ρόλο, θεωρήθηκε εν μέρει και ως ένα «νεύμα» προς τον Ανδρουλάκη ότι «εγώ μαζί σου θα συνομιλώ» – υπό προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση: Ότι θα ασκεί αξιόπιστη και εποικοδομητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ότι θα επιδείξει πνεύμα συναινέσεων. Ωστόσο, η προχθεσινή (22/10), μόλις, άρνηση του Μαξίμου να αποδεχθεί την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους «Σπαρτιάτες» αποτελεί για την Χαριλάου Τρικούπη ένα ικανό δείγμα γραφής ότι αυτά που λέει ο Μητσοτάκης, δεν τα εννοεί. Για αυτό και του είπε ευθέως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι «εσείς δεν θέλετε συναίνεση, ςυνενοχή θέλετε» και τόνισε χαρακτηριστικά πως οι προτάσεις του Μητσοτάκη είναι «ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις».

Με αφορμή, μάλιστα, το ανοιχτό θέμα του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, ο Ανδρουλάκης «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, λέγοντας: «Όταν εσείς βιάζεστε και ψάχνατε συναίνεση τα μεσάνυχτα, δεν έβλεπα τότε – που είχαμε κανονικά όργανα και καμία εσωτερική διαδικασία – να ψάχνετε συναίνεση στο ΠΑΣΟΚ. Όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ για να κάνετε πράξη τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τότε μια χαρά τα βρήκατε με τον κ. Βελόπουλο. Τώρα σας ένοιαξαν οι τρεις μήνες. Εμείς, λοιπόν, όταν θα έρθει η πρότασή σας, θα τη συζητήσουμε και θα τοποθετηθούμε αναλόγως».

Αυτό που κατέστη, πάντως, σαφές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να ενδώσουν στις εκκλήσεις Μητσοτάκη για συναίνεση, αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο στόχαστρο. Το είπε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς θα είμαστε δυναμικά παρόντες μέσα και έξω από τη Βουλή απέναντι σε μία κυβέρνηση, η οποία συμπεριφέρεται αλαζονικά και υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά συνεχίζει αμετανόητα μια παρέλαση αλαζονείας». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης, «το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών της Ν.Δ. δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι, όσο συνεχίσετε έτσι, τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μαξίμου» και κατέληξε, λέγοντας πως «θα βρισκόμαστε εδώ ως αξιόπιστη προοδευτική δύναμη για να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα επιδιώξει ο Ανδρουλάκης, στη νέα αυτή περίοδο, είναι να εδραιωθεί στη θέση του αντιπολιτευτικού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ελλείψει αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ για καιρό ακόμα θα ταλανίζεται από τα δικά του υπαρξιακά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Από τα ΜΜΕ έμαθαν για το «σόου» Ράμα στη Θεσσαλονίκη
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών 2024: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια
Chevron Right