Πολιτική

Στο επίκεντρο η ακρίβεια – Τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Η ακρίβεια επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει παρεμβάσεις.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μπορεί τα Τέμπη να έχουν επανέλθει δριμύτερα στην επικαιρότητα, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τη θετική ατζέντα στο προσκήνιο. Σε αυτή τη λογική, και με δεδομένο ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ακρίβεια φαίνεται να ξαναπαίρνει «κεφάλι» σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες των πολιτών, στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ένα από τα θέματα αιχμής θα είναι τα μέτρα για την αγορά και για την εποπτεία της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ετοιμάζει αυτή την περίοδο το νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους συνάδελφους του το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για την αγορά, την εποπτεία της αλλά και την προστασία του καταναλωτή.

Γιατί οι νέοι ψηφοφόροι «μαυρίζουν» τη ΝΔ

Κατά τις ίδιες πηγές, στην αιχμή του νομοσχεδίου θα βρίσκεται η ίδρυση μιας ενιαίας αρχής καταναλωτή, που θα ενοποιεί τον συνήγορο του καταναλωτή και των ελεγκτικών υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη, Ανεξάρτητη Αρχή, δεν θα έχει μόνο διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει  πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι παραπάνω αλλαγές θα συνεισφέρουν στον στόχο της προστασίας των πολιτών, αφού μόνο το 2024, ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχτηκε πάνω από 19.000 αναφορές καταναλωτών, από τις οποίες το 27,9% αφορούσε σε παραβάσεις της νομοθεσίας για καταναλωτικά αγαθά και το 21,1% για χρηματοπισεκτιτωτικές υπηρεσίες.

Εκτός από τα παραπάνω, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε παράταση δύο μηνών στο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων στα επίπεδα του 2021, καθώς στη διεθνή αγορά υπάρχει μεγάλη αστάθεια λόγω της νέας δασμολογικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Η «Νίκη» πάει για μεγάλη ήττα

Στη μεγάλη εικόνα, πάντως, η δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και για όλα τα ζητήματα που συνθέτουν την καθημερινότητά τους και αυτό αποτελεί στοιχείο διαρκούς προβληματισμού για το κυβερνητικό επιτελείο.

«Οσο δεν μεταβάλλονται  σημαντικά τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που μέχρι σήμερα είναι όλα εναντίον μας, τόσο θα δυσκολεύει η επίτευξη του στόχου για δραστική βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η επαναφορά του ζητήματος των Τεμπών στην αιχμή της επικαιρότητας, και δει με τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή στο επίκεντρο δυσχεραίνει σημαντικά την επιχείρηση restart που εσχάτως έχει ξεκινήσει. Από την άλλη πλευρά, είναι μονόδρομος να κινηθεί στην πορεία που έχει χαράξει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πατέρας για τέταρτη φορά - Η συγκινητική ανάρτηση της γυναίκας του
Διακοπή ρεύματος στην Αθήνα σήμερα 2/5 - Γλυφάδα, Περιστέρι και άλλες περιοχές
διακοπή ρεύματος Chevron Right