Πολιτική

Αλόννησος: Η «καρατόμηση» από Κικίλια του λιμενάρχη και οι φουρτούνες για το λιμάνι που… δεν υπάρχει

Αντιδράσεις στα social media και στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου για την καρατόμηση του λιμενάρχη επειδή έσπασε ο κάβος πλοίου τη στιγμή επιβίβασης οχημάτων.
Ο Βασίλης Κικίλιας απομάκρυνε τον Λιμενάρχη Αλοννήσου
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση του Λιμενάρχη Πειραιώς, Δρακούλη Κούβαρη, από τον Βασίλη Κικίλια, με αφορμή έναν μεταξύ τους καβγά για τα μέτρα τάξης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καρατόμησε και τον Λιμενάρχη Αλοννήσου.

Όχι λόγω κάποιου καβγά αυτή τη φορά, αλλά επειδή κόπηκε ο κάβος του πλοίου «SPEED RUNNER JET2» στο λιμάνι – αν κάποιος μπορεί να το πει έτσι – της Αλοννήσου, τη στιγμή επιβίβασης οχημάτων και ενώ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, στην πλατφόρμα Χ. «Παράλληλα με την εντολή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για διενέργεια ΕΔΕ, απομακρύνεται και ο Λιμενάρχης Αλοννήσου. Ήταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο συμβάν που έθεσε σε κίνδυνο επιβάτες και πλήρωμα. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή», έγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας.

► Αλόνησος: ΕΔΕ για τον κάβο πλοίου που έσπασε την ώρα που «φόρτωνε» ΙΧ – Απομακρύνθηκε ο λιμενάρχης

Αντιδράσεις στο Χ

Οι αντιδράσεις στις απαντήσεις που δέχθηκε ο Βασίλης Κικίλιας για το εν λόγω tweet ήταν έντονες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι περισσότερες είχαν στοχευμένα επιχειρήματα.

«Επειδή κόπηκε ο κάβος του καραβιού που προσπαθούσε να δέσει σε μια προβλήτα που την ονομάζουμε λιμάνι, εμείς μετακινούμε τον άνθρωπο που δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν! Όλα καλά όλα ανθηρά!!!! Ρε που πάμε ρε!!!!», έγραψε ένας χρήστης.

«Ο χώρος πρόσδεσης που έγινε το συμβάν δεν είναι καν κανονικό λιμάνι. Πρόκειται για έναν εξωτερικό ντόκο, τον οποίο εδώ και χρόνια η Π.Ε.Π.Ε.Ν. κατατάσσει – μέσα από την ετήσια έκθεσή της που κατατίθεται στο Υπουργείο – ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα «λιμάνια» της χώρας», ανέφερε ένας άλλος χρήστης.

 

► Φουρτούνες, καβγάδες και αλλαγές στο λιμάνι του Πειραιά

«Αυτή είναι διαχείριση συμβάντος της δεκαετίας του 50. Αν δεν γίνει διερεύνηση με όρους διαχείρισης ασφάλειας θα ξανασυμβεί νομοτελειακά κάτι παρόμοιο αφού τα κενά που επέτρεψαν τα όποια σφάλματα θα είναι εκεί όσους κι αν απομακρύνετε», απάντησε ένας άλλος.

«Για να διώξεις τον λιμεναρχη, πρέπει να έχεις λιμάνι, ε, κύριε υπουργέ μου; Άλλα ναι όπως ακριβώς έσβηνες τις φωτιές όταν έφταναν θάλασσα έτσι και εδώ», σημείωσε ένας άλλος.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Βασίλης Κικίλιας είχε δεχθεί 27 απαντήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις προαναφερθείσες.

► Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος πλοίου την ώρα που «φόρτωνε» Ι.Χ

Ακατάλληλο το λιμάνι, έχει ενημερωθεί και ο Μητσοτάκης

Το λιμάνι της Αλονήσσου είναι ξεκάθαρο ακατάλληλο, όπως επιβεβαιώνουν όσοι έχουν βρεθεί στο νησί των Σποράδων, κάτι για το οποίο έχει ενημερωθεί αναλυτικά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρώην δήμαρχο Αλονήσσου, Πέτρο Βαφίνη, όχι μία, αλλά δύο φορές. Η πρώτη στον Βόλο, στις 20 Μαΐου 2022 (στη σύσκεψη συμμετείχαν οι 8 δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων) και η δεύτερη λίγο αργότερα, στις 15 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τους δημάρχους των μικρών νησιωτικών δήμων.

Τόσο στην πρώτη, αλλά κυρίως στη δεύτερη ο Πέτρος Βαφίνης ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκης για την ακαταλληλότητα του λιμανιού. Ο τότε δήμαρχος είχε θέσει στο τραπέζι τρία εμβληματικά έργα για το νησί που αφορούν τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου λιμένα, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και λειτουργία των υπόλοιπων ναυαγίων, αλλά και την κατασκευή αεροδρομίου στην Αλόννησο, ενός έργου που είχε ξεκινήσει προ δεκαετιών μαζί με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Έμεινε στα χαρτιά το νέο λιμάνι

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση, «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσαν τη χρηματοδότηση του νέου λιμένα στη θέση Σπαρτίνες, με ποσό ύψους 10.800.000 ευρώ», είχε αναφέρει, τότε, η ΕΡΤ.

Λίγο καιρό αργότερα κατετέθηκε στο υπουργείο πλήρης μελέτη για την κατασκευή νέου εμπορικού – επιβατικού λιμένα. «Το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση της χωροθέτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – συγκεκριμένα από το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τη σχετική Γραμματεία, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα», καταγγέλλει σήμερα ο πρώην πλέον δήμαρχος, Πέτρος  Βαφίνης.

Ανάστατοι οι πολίτες της Αλοννήσου, ετοιμάζουν ακόμα και κινητοποιήσεις

Το τοπικό site skiathoslife.gr αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι οι αντιδράσεις είναι μεγάλες στη μικρή κοινωνία της Αλοννήσου και δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και κινητοποιήσεις.

«Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν με αναρτήσεις τους στα social media οι πολίτες  της Αλοννήσου στο  άκουσμα της απομάκρυνσης του Λιμενάρχη Αλοννήσου, με αφορμή το περιστατικό με το σπάσιμο του κάβου του SpeedRunnerjet2 λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικατούσαν στην περιοχή. Στο νησί επικρατεί αναστάτωση καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι το λιμάνι της Αλοννήσου είναι ένα  από τα ποιο επικίνδυνα της χώρας. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγα χρόνια σε συνάντηση με τους Δημάρχους της Μαγνησίας είχε αναφερθεί στο λιμάνι της Αλοννήσου  τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας άμεσα νέου λιμανιού. Που λοιπόν κρύβεται η του Λιμενάρχη και όχι η επικινδυνότητα του λιμανιού αναρωτιούνται οι πολίτες,  που τόσα χρόνια το κράτος δεν κάνει τίποτα για να λύσει το πρόβλημα.

Το κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο του Λιμενάρχη Αλοννήσου μεγαλώνει και όλοι ζητούν την παραμονή του στο νησί ενώ κάποιοι μιλούν ακόμα και για δυναμικές κινητοποιήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει το σχετική ανάρτηση στο Facebook, όπου οι απαντήσεις αποτυπώνουν το κλίμα.

Παρέμβαση του πρώην δημάρχου για την καρατόμηση του λιμενάρχη

«Αν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεωρεί ότι θα τύχει επαίνων από τους πολίτες – και ειδικά από εμάς, τους κατοίκους της Αλοννήσου – για τα λεγόμενα «γρήγορα αντανακλαστικά» του, είναι βαθιά γελασμένος. Η απόφαση για την άμεση απομάκρυνση του Προϊσταμένου του Λιμενικού Σταθμού Αλοννήσου, χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί ουσιαστικά η ύπαρξη ή μη ευθύνης του για το συγκεκριμένο περιστατικό, συνιστά πράξη επιπολαιότητας.

Ίσως θα έπρεπε να εξετάσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την απομάκρυνση του κ. Υπουργού, εφόσον τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς τεκμηρίωση.

Καταρχάς, ο χώρος πρόσδεσης στον οποίο αναφερόμαστε δεν είναι καν κανονικό λιμάνι. Πρόκειται για έναν εξωτερικό ντόκο, τον οποίο εδώ και χρόνια η Π.Ε.Π.Ε.Ν. (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού) κατατάσσει – μέσα από την ετήσια έκθεσή της που κατατίθεται στο Υπουργείο – ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα «λιμάνια» της χώρας. Το Υπουργείο είναι επομένως πλήρως ενήμερο για την επικινδυνότητα του σημείου.

Όσον αφορά την ευθύνη για το πρόσφατο περιστατικό με τον κάβο, είναι προφανές ότι δεν βαρύνει τον εκάστοτε προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού. Παρόμοια συμβάντα έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν – χαρακτηριστικά, το σοβαρό ατύχημα με το Ε/Γ-Ο/Γ “ADONIS” που προσέκρουσε στα βράχια, υπέστη σημαντικές ζημιές, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Αξίζει να τονιστεί πως ήδη από το 2022 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο πλήρης μελέτη για την κατασκευή νέου εμπορικού-επιβατικού λιμένα στη θέση «Σπαρτίνες». Το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση της χωροθέτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – συγκεκριμένα από το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τη σχετική Γραμματεία, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη χωροθέτηση και στη χρηματοδότηση του νέου λιμένα, προκειμένου η Αλόννησος να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και – κυρίως – ασφαλές λιμάνι.

Τέλος, η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει δημοσίως αν στηρίζει την κατασκευή του λιμένα στις «Σπαρτίνες», καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκφραστεί αντιφατικές τοποθετήσεις.

Ως πρώην Δήμαρχος Αλοννήσου, δηλώνω τη στήριξή μου στον Πλωτάρχη κ. Σπύρο Δροσάκη, προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού Αλοννήσου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για χρόνια προβλήματα που το ίδιο το κράτος αδυνατεί ή αμελεί να επιλύσει», αναφέρει σε παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος, Πέτρος Βαφίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κατερίνη: Προσωρινά κρατούμενος ο 17χρονος Πολωνός που δολοφόνησε την 16χρονη φίλη του - «Θέλει να δικαστεί στην Ελλάδα»
«Είναι φίλος μου»: Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Χαρόπουλου
Chevron Right